Helsport Varanger Camp

Anmeldelse af Helsport Varanger Camp lavvu

Lavvuer er store og har klare fordele som familietelt hele året rundt, men der er også begrænset sidde- og ståplads. Helsport Varanger Camp har ændret lidt på dette ved at have et andet indgangsparti, der hjælper betydeligt på dette. 
Denne udgave er Varanger Camp 8-10 personers og den passer fint til 4 personer (der skal opholde sig mere end bare at sove i den).

test af helsport varanger camp

Varanger Camp 8-10 fakta

Lad mig indlede med at fortælle, at jeg ikke har de store erfaringer med telte, men når jeg finder interesse i noget, så går jeg som regel all-in – derudover så er jeg rigtig god til at finde tilbudene på internettet (hvis jeg selv skal sige det). Jeanette, som jeg har boet sammen med i mange år har nydt godt af min evne til at finde de gode tilbud, hun mangler bare at lære hvordan hun skal udtrykke glæden over alt de penge jeg har sparet :-)

Helsport Varanger Camp 8-10 Specifikationer
Antal personer 8-10
Vægt (kg.) 7,95
Mål (h x b) 300 x 435 cm.
Entré mål (h x b) 150 x 115 cm.
Midterstang  300 cm.
Pakmål (l x b) 60 x 23 cm.
 Pris  7599,-

Teltet skulle være for hele familien (2 voksne, 1 teenager og en 7 årig). Vægten fokuserede jeg ikke på, da jeg typisk kører i bil til lejren med familien. Skal jeg alene ud, så bruger jeg primært en shelter og alternativt et lille telt.

hvorfor vælge en lavvu?

Hvorfor ikke bare købe et ”normalt” familietelt?

Der er rigtig mange gode fordele ved en lavvu, eksempelvis så kan jeg nævne at:
- man kan stå op i det, det tager ca. 10 minutter at hejse - det kan let hejses ene mand/kvinde.
- man kan ikke lave bål i et telt, man kan lave bålsted i en lavvu
- der kan tilkøbes en ovn eller brænder til det, kaffeknægt etc.
- skabe et rigtig godt indeklima ved hjælp af ventilationssystemet.

Nogle af de første negative indtryk jeg fik, var det her med at Lavvu'er er, per definition, store og dermed tunge samt svære at varme op, kropsvarme alene kan ikke gøre det. Det med at det er tungt er ikke et problem for mig, da jeg, fra starten af havde besluttet mig for at det kun bliver brugt som lejr-/basecamp-telt, og ikke skulle med på vandretur. Jeg tror dog nok at man kunne fordele vægten mellem nogle personer såfremt man ikke skal vandre så langt eller bruge pulk hvis omstændighederne byder det.
Med henblik på varmen, så kan man selvfølgelig godt sove i det om vinteren og ja det er ikke varmt, men ikke koldere end at sove i shelter – jeg har læst om nordmænd som tager på fjeldet med lavvu om vinteren, uden de helt store udfordringer.

Det som særligt fangede min interesse var det at kunne lave bål i lavvy'en! Der er noget vildt over ild og lave mad over ild, men det slår ikke tanken om at lave mad over ild i en lavvu. På trods af at den teknologiske udvikling har haft en stor indvirkning på lavvu'er i dag, de er gjort meget lettere bl.a. ved brug af syntetisk dug, kun én midterstang lavet af aluminium etc., så bibeholdes det rå og autentiske alligevel. Så tanken om at overnatte i en lavvu i sne- og frostvejr med bål, god kaffe og mad, er med til at give det noget ”power” (syntes jeg) – det føles mere råt og autentisk.

Hvilken lavvu skal man så vælge?

Efter at have besluttet mig for at købe en lavvu, satte jeg i gang med at undersøge hvilken Lavvu jeg skulle kaste penge efter - indenfor rimelige økonomiske grænser, selvfølgelig. Det skulle også være en Lavvu som kan rumme hele familien inkl. udstyr, og som vi kan nyde godt af hele året – også i fremtiden. Jeg var motiveret og tændt på idéen … jagten på Lavvu'en gik ind!

Efter megen søgen på diverse fora og artikler på nettet, Youtube etc. faldt valget på en Helsport Varanger Camp 8-10. Jeg så billeder og læste artikler af personer som havde erfaringer med lavvuen. Jeg bed bl.a. mærke i at de brugte lavvu hele året rundt, den havde kun én enkelt teltstang og kunne hejses ret hurtigt.
test af lavvu

Helsport er et kvalitetsmærke og priserne er også derefter. Helsport blev etableret i 1951, så de har rigtig mange år på bagen som teltproducent (de producerer dog også andet end telte), og de introducerede bl.a. verdens første tunneltelt i 1970. Som nævnt så koster det en del, man får dog også meget for pengene - nedenstående har jeg fremhævet de punkter som jeg har erfaret er fordelagtige:

Det er en Camp-model, Camp-modellen skiller sig ud fra de andre Varanger-modeller ved at have et udvidet indgangsparti, som kan fungere som entre/vindfang. ”Entreen” har to vinduer placeret på siderne (vinduerne kan blændes af), dette sikrer godt lys i lavvu'en, den er med til at give mere rumfølelse samt mulighed for at placere sine beskidte sko/støvler her inden man træder helt ind. Jeg har også hørt om andre som holder af at sidde i entreen, i læ for regn og nyde udsigten - Denne ”entre” er endvidere med til at sikre at regn ikke kommer helt ind i lavvu'en når man har indgangen åben – rigtig smart.
doeren i lavvu

Test af Varanger Camp

Teltdugen er brandhæmmende, så man eksempelvis kan have båldplads inde i lavvu'en. Læs gode råd og se videoer fra Helsport om at have ild i lavvu'en: http://www.helsport.no/fyring-i-lavvo

Der er ventilationslemme og en tophat – der er to ventilationslemme som kan åbnes/lukkes og tophatten kan justeres indefra teltet. Tophatten kan justere ift. vindretning samt åbnes og lukkes - både tophat og de to ventilationer har myggenet. Ved at justere ventilationslemmene og tophat kan der skabes et strøm af luft inde i lavvu'en og er med til at skabe mindre kondens samt et godt indeklima. Dette er med til også at sikre at evt. røgudvikling flyttes hurtigere til top. Ventilationssystemet fungerer ved, at frisk luft kommer ind via ventilationslemmene i bunden af lavvuen og den opvarmede luft, som indeholder mere fugt, stiger op og ud igennem tophatten.

Der er også myggenet ved indgangspartiet som standard, så man skal ikke ud at købe dette som ekstra udstyr. Indgangen kan lukkes helt eller delvist.
myggenet i lavvu helsport varanger

Der er masser af barduner og pløkker. Bardunerne er placeret i tre forskellige højdeniveauer og man får dermed gode justeringsmuligheder og kan bedre stabilisere lavvu'en ved kraftig vind.

Et cirkelformet tørrestativ medfølger. Det er lige til at sætte fast via nogle fastmonterede anordninger og den kommer til at hænge oppe over hovedet (jeg er 180 cm høj).

Midterstangen som er 3 meter udslået er lavet i aluminium og kan pakkes ind i sig selv – pakket sammen har den længde på knap 1 meter.

Der følger en solid pakkepose med.

Mine erfaringer

Med de erfaringer jeg og min familie har gjort os, så kan man sige at de primære fordele helt klart er pladsen, pladsen og pladsen - vi kan have pakketønder, små borde, potter og pander, gasbrændere, kopper og tallerkener med inde i teltet ude at det virker forstyrrende for en trivsel.
En sjov erfaring: første gang jeg tester lavvu'en sammen med familien og det gør vi i haven med en overnatning. Næste morgenen står jeg op og vil tage tøj på. Jeg står foroverbøjet og slås med at få mine bukser på, som vi alle har prøvet når vi har teltet. På et tidspunkt kigger jeg op og tænker umiddelbart herefter ”hvad i hede hulen laver du – rejs dig dog op!” Det går op for mig at jeg står i et telt telt som er 3 meter høj :-)

Nu har jeg ikke prøvet med bund og indertelt, men jeg dragede dog nogle gode og vigtige erfaringer med vinden og skovbund, i kombination. Jeg fik anvist et dejligt spot af outsite.org til en familientur i Sverige, og de eneste krav var at der skulle være skov, vand (sø/hav) og fred – vi vil gerne være os selv. Vi tog afsted og fandt det anbefalede spot, beliggende i en dejlig skov og helt ud til en dejlig sø, børnene jublede og vi var alle enige om at her skulle vi bo, så vi slog lejr og fik hejst vores lavvu med indgangen vendt mod søen. I løbet af natten kom vinden og det trak op. De efterfølgende morgener vågnede vi til en lavvu fyldt med skovbund – det vil sige, at der lå støv og andet fra skovbunde overalt – øv. Vi havde ellers lagt sten rundt langs teltdugen for at lukke af for vinden, men det samme udspillede sig næste morgen – jeg er tvivl om jeg kunne have gjort mere for at sikre mod dette andet end at købe en bund, da de hægtes direkte på teltet og lukker af åbninger.

En anden erfaring jeg har gjort mig med lavvu'en var til vinterworkshoppen 2015 med Outsite, hvor jeg bl.a. fik mulighed for at prøve en ovn, en G-stove (se anmeldelsen her på outsite) i min lavvu. Første nat var uden ovn og en stor lavvu er svær at varme op uden ovn eller bål. På dette tidspunkt havde jeg ikke mod på at prøve at lave bålplads i lavvu'en, og jeg havde heller ikke vintersovepose eller -liggeunderlag, jeg havde dog taget et uldtæppe med til at ligge mellem underlag og sovepose. Med en nattemperatur omkring de -7 -10 grader samt en kold aftenvind, var det rigtig koldt den første nat. Næste dag lånte jeg ovnen (af Milho fra Outsite) og der var himmel til forskel, selvom jeg ikke havde brænde til hele natten så ændrede det situationen markant. Der skal virkelig ikke meget til før man får varmen og kan slappe af igen – den aften faldt jeg hurtigt i søvn og sov godt :-)

inde i en lavvu

Jeg har tidligere nævnt at jeg ikke har de store erfaringer med telte og set i forhold til det, så er jeg fuldt ud tilfreds med klimaet i denne lavvu. Jeg har nu brugt det om vinteren med frostgrader samt med/uden ovn, jeg har også prøvet det i silende regn og kraftig blæst, og kan kun sige at det er ”småtterier” i form af en smule kondens (jeg har haft en presenning lagt ud som bund). I forhold til vind og blæst, så har jeg ikke haft nogle udfordringer, da jeg kun har pøvet at overnatte i lavvu'en med en vindstyrke på ca. 10-12 m/s.

Det skal også nævnes at teltdugen er taknemmelig ift. at tørre den. Efter turene med sne og regn, har det været ret nemt at tørre og rengøre – ryst dugen og vandet preller af med det samme, efterfølgende får det en omgang med en tør klud.

I forhold til tophatten skal man lige lure ud hvordan den fungere. Der er vha. forskellige farvede snorer angivet om du åbner/lukker toppen. Når man hejser lavvu'en skal man være opmærksom på at få systemet til at sidde rigtigt, da man ellers kan mist den indvendige kontrol af toppen.

hatten paa varanger camp

Med de oplevelser og erfaringer som jeg har draget mig indtil videre, skal jeg på vintertur igen med det formål, udover kaffe og god mad forstås, at afprøve snart-indkøbt bund, indertelt og ovn samt åben ild i lavvu'en – det kan være jeg også skriver om disse erfaringer.

Ekstraudstyr

• En bund kan tilkøbes for at yderligere mindske kondens i lavvu'en. I bunden er der mulighed for at åbne op direkte til jorden (lukkes igen vha. velcro), så man kan stille ovn eller lave bålplads direkte på jordbunden
• Indertelt for at opnå bedre temperaturkomfort om vinteren og mindsker samtidig kondens.
• En ovn med rør som passer til samtlige Helsport lavvu'er.
• Brænder til at lave bål i. Brænderen kan spændes på midterstangen så den bliver hævet over jorden.
• Kaffeknægt til at hænge kedelen på.
• Midterstang, pløkker
• Bund, indertelt og ydertelt er uafhængige af hinanden, så man godt slå ydertelt og bund op uden indertelt. Dette er en fordel eksempelvis i sommerperioden hvor det kan være ret så varmt i lavvu'en.