Test af Fjällräven Abisko Endurance telt

Når vi taler telte fra Fjällraven, så er der ingen tvivl om at det er topklasse. Det er prisen også og derfor er jeg fuld af forventning da Abisko Endurance Dukker op til test. Sidste efterår skrev jeg om Fjällrävens nheder og her var især vægten meget spændende. Så mon de har skåret en masse godt af, for at spare på vægten eller er det stadig et fedt telt?

Se testen af Fjällräven Abisko Endurance 4 teltet.

fjallraven abisko endurance telt

Når vi taler telte fra Fjällraven, så er der ingen tvivl om at det er topklasse. Det er prisen også og derfor er jeg fuld af forventning da Abisko Endurance Dukker op til test. Sidste efterår skrev jeg om Fjällrävens nheder og her var især vægten meget spændende. Så mon de har skåret en masse godt af, for at spare på vægten eller er det stadig et fedt telt?

Se testen af Fjällräven Abisko Endurance 4 teltet.

fjallraven abisko endurance telt

Abisko Endurance specifikationer

Materialer, pløkker og stænger er nogle af nyhederne, men teltet har også fået helt nyt design. Vi fik et sneak peak på årets Outdoor Festival, da Fjällräven sendte tre telte til udstilling.

Fjällräven telt Abisko Endurance 2 Abisko Endurance 3 Abisko Endurance 4
Vægt 2550 gram  3030 gram 4380 gram
Mål 420 x 155 x 105 cm.  430 x 195 x 115 cm. 540 x 240 x 115 cm.
Antal personer 2 3 4
Sæsoner 4 4 4
Materialer oversejl TrippleRip-Nylon TrippleRip-Nylon TrippleRip-Nylon
Materialer indertelt 15D RipStop DWR 15D RipStop DWR 15D RipStop DWR
Materialer bund 70D PU 10.000 mm. 70D PU 10.000 mm. 70D PU 10.000 mm.
Pløkker DAC V-pegs DAC V-pegs DAC V-pegs
Teltstænger DAC Featherlite NSL DAC Featherlite NSL DAC Featherlite NSL
Myggenet 20D No-see-um mesh 20D No-see-um mesh 20D No-see-um mesh
Pris 6999,-

7999,-

Outsite+ pris: 6399,-

Før 9999,- nu 9149,-

Outsite+ pris: 7999,-

Til sammenligning vejede den gamle version Akka Endurance 3, 4210 gram. Du kan altså næsten få 1 person mere for at slæbe samme antal gram. Det skal dog nævnes at Akka serien var 5 sæsoners telte.
Oversejlet er Fjällrävens nye Tripple-nylon, der er to materialer sammen. 20D på det meste af oversejlet og 40D på kanterne, hvor der er mest slid. Teltet er uden PVC og giftige brænhæmmende materialer. Imprægneringen er flourcarbonfri.

Test af Abisko Endurance

Jeg har testet 3 Fjällräven telte før dette. De har alle imponeret mig, men der har hele tiden været det med vægten. Den har simpelthen været for høj. Den helt nye serie, Abisko Endurance, er dog nede hvor man godt kan være med. Nu er størrelsen og vægten virkelig med til at sætte teltet op hvor det bliver meget interessant.

test af fjallraven telt

Som nævnt i videoen, slår vi på årets Outdoor Festival mange telte op til udstilling. De 3 sidste er Fjällrävens og man mærker virkelig forskellen fra de andre producenter. Der er fuld blus på reflekserne, der sidder de steder hvor du skal arbejde for at slå teltet op. Det gør det meget let at slå op i mørke. Det gør også at du ikke skvatter rundt i bardunerne, da de også har refleks.

Men den store forskel er virkelig teltstang kanalerne. Stængerne glider upåvirket hele vejen ned til koppen. De sætter sig ikke fast og man har meget hurtigt slået de 3 telte op. Når man åbner døren, kan det ske med en hånd og lynlåsen sætter sig ikke fast. Dette gælder alle døre i teltet. Alle døre er også store, så der er ingen bøvl med indgang og udgang. Dørene til ind- og udgang er desuden skrå ind over teltet og det gør og du ikke skal kravle ud, men kan rejse dig forholdsvis let og komme ud.

På festivallen kan man prøve udstillingsteltene og jeg smider mig selv i Abisko Endurance. Der er ret meget dis og fugt, så det er godt at få testet materialerne når vejret er er værst. Det går fint, men jeg er jo også alene i det store 4-personers telt.

Se videoen: Test af Fjällräven Akka Endurance 2

Jeg får i alt overnattet 12 nætter i teltet og får det både testet i fugtigt vejr og regnvejr samt godt sommervejr. Jeg har af gode grunde ikke testet det om vinteren (desværre).

abisko endurance 4

Fugten klarer det sådan set fint og man kan åbne teltet fuldstændig op, hvis der er for fugtigt. Ind til sovekabinen på teltet er der myggenet, så man kan ligge der og kigge ud uden at blive generet af myg/andet kravl. Det gør også at man kan få gennemtræk på varme sommerdage. Nylon-telte er dog MEGET varme og når det er +20 C. kan man ikke holde ud at opholde sig derinde (hvorfor skulle man også det).

Det skal nævnes at der på Abisko Endurance er kanter hele vejen rundt (der hvor farven på teltet bliver mørkere). Dette er et forstærket område, hvor man kan lægge sten/sne og dermed holde bedre på teltet i vind/storm.

Vindtest

Nu har Outsite desværre ingen vindtunnel til rådighed og derfor må vi ty til naturen. Min baghave er dog en naturlig vindtunnel og derfor slår jeg altid testtelte op og lader dem stå. På den måde får de virkelig klø.
Abisko Endurance holder virkeligt godt fast med næb og klør. Så godt at jeg med vilje lader nogle pløkker der er røget op værre. Jeg holder dog øje med teltet, for det kan jo skade det, hvis der ryger for mange. Havde man sovet i det, havde man jo gået ud og sat dem i igen. 

Læs også: Test af Nordisk Oppland 3 LW

Det går med andre ord rigtig godt. MEN! Jeg kan simpelthen ikke forstå hvorfor der ikke er to sæt pløkker med teltet. Dem der følger med er vel 7-8 cm. men nogle på 15-19 cm. ville nok have holdt teltet fast under hele vindtesten. Det ville vel give en merpris på ca. 100-200 kr. og gøre at brugeren selv kunne vælge hvilket sæt der skal med ud. Med andre ord vil jeg anbefale dig at købe nogle længere pløkker, hvis du skal ud i ydersæsonerne.

Konklusionen

Jeg er heldigvis stadig ikke blevet blind for priser og 9999,- som Endurance 4 koster som jeg testede, er selvfølgelig mange penge for et telt. For de penge skal teltet være noget nært perfekt! "Man betaler jo også for Fjällräven logoet!". Denne sætning hører jeg om mange af topproducenterne og det er måske også rigtigt, Jeg vil dog heller sige at man betaler for produktudviklingen og kvaliteten samt service. Husk nu også at dette er et 4-sæsoners telt. Det betyder at det kan tåle vinterfjeldet (men ikke topture på vinterfjeldet, til dette skal du bruge et Keb Endurance telt). Der er ikke mange 4-sæsoners telte og heller ikke mange kunder til det, så prisen er selvfølgelig en anden.

 Stoevle 5

Fjällräven Abisko Endurance er noget nært perfekt. Som nævnt i videoen er den eneste "fejl", eller rettere irritation, som jeg kan finde, at man ikke kan nå lynlåsen til sidedøren fra inderteltet når man skal ud. Det er en ting der skal rettes, hvis der kommer reviderede udgaver, men ellers kommer Fjällräven tæt på perfektion. 

Du skal opleve Abisko Endurance. Du skal opleve kvaliteten og den nice feeling det har på alle materialer og punkter. Du skal opleve størrelsen. Er du ikke fanatisk UL'er, så er dette et blæret telt. Du vil nyde dine overliggerdage i fjeldet til fulde, da der er masser af plads til indendørshygge. Alle de andre der ligger i deres minimalistiske, tynde og bitte små telte ved siden af, vil misunde lyden af Oktober-fest, der kommer indefra dit Abisko Endurance telt. Og alt dette for at spare 1 kg.

telt til 4 personer

Fjällräven Abisko Endurance - vi lander på 5 ud af 5! Den gamle version fik 4 ud af 5 på grund af vægten. Den er nu klaret og endda uden at gå på kompromis.

Læs også: Alt om telte - Hvilket telt skal jeg vælge

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.