Zpacks Hexamid Solo telt
Faldt så pludselig over en fyr, der lavede en tarp på 48 gram eller deromkring, i et materiale, der hedder Cuben Fiber. Det så virkelig interessant ud. Og faldt så over en amerikansk hjemmeproducent, så han havde en tarp med indbygget myggenet (hvilket jeg synes er nødvendig for sjælefreden) - bestilte "teltet" og et vandtæt underlag. Jeg bestilte udgaven med "forlænget forstykke", hvilket skulle øge beskyttelsen mod regn på den side af teltet.
Joe Valesko, ejer af Zpacks.com, advarede om 8 ugers leveringstid - jeg tror det tog mindst 10. Pludselig kom der brev fra postvæsenet, og jeg skulle betale ca. 50% extra oveni i moms og told. Kunne sikkert godt have snydt med værdiangivelsen og være sluppet billigere, men... ak, ærlighed varer.
Beskrivelse:
Teltet kom pakket i én pose med det vandtætte underlag monteret. Noget for mast efter min smag. Seamseal, og meget gul synlig spectra-cord bardunsnor (1 gram pr. meter), som køber selv skal skære i længde efter mål i medfølgende instruktion og montere, fulgte med.
Teltet er beregnet til at slå op med én vandrestav, som sættes til ca 117 cm. Jeg bruger ikke vandrestave, og måtte derfor købe en teltstang, og fandt en dejlig let én i andet forsøg.
Teltet har oversejl i cuben-fiber, og bund og sider i mygge-net. Man skal selv lægge et vandtæt underlag til, min udgave har forstærkninger og snore til fastholdelse. Jeg købte et cubenunderlag med.
Pløkke køber og bestemmer man selv - der findes udgaver helt ned til 1 gram - jeg har indtil videre brugt de letteste jeg havde i forvejen. Der skal bruges 8.
Opslagning:
Bred teltet ud, og ret bardunerne. Sæt en pløk i venstre forreste hjørne. Stram teltet og så et slip på ca. 15 cm inden du sætter højre forreste pløk i. Indfør stangen i inderteltet, ret den op så den rammer toppen og forstærkning i bunden. Sæt midterste bagerste pløk i. Sæt de sidste 5 pløkke i.
Der er ikke bardunstrammere, bardunerne har én længde, du bestemmer selv vinklen på teltstangen indenfor en vis variation, så det giver forskellige muligheder for at slå teltet op. - Hvis man bruger en indstillelig vandrestav, kan man vel slå teltet ret lavt op, så det bliver mere vindtåligt.
Det kræver lidt træning og nogen forsøg inden teltet står optimalt - men det kan lade sig gøre. Jeg har ikke prøvet at slå det op i megen vind.
I praktisk brug:
Jeg været på to "rigtige" (kortere) ture med mit Hexamid. I alt 5 turovernatninger ind til videre. Har haft let regn ved 2 lejligheder.
Teltet er lavt, og du har en teltstang midt i åbningen, så der skal udvises omtanke når man kravler ind. Her er tunneltelte nemmere i brug.
Du sover på en bund lavet af myggenet, det er egentlig holdbart nok, men det betaler sig at fjerne kviste, kogler, sten o.l. Som ved alle telte.
Teltet er ret lille, kort og smalt, der er ikke langt til siderne, men der er plads til en rygsæk sat på siden, til tøj, og et par sko. Da der ikke er apsis, har du bagagen i teltet, men hvis du er UL-er, har du intet ekstra eller overflødigt med, men bruger det hele - så er der kun skoene, der skal stå der, nærmest.
Da der er åbent hele vejen rundt, har du regn tæt på, når vejret byder på det. Måske bliver du endda nødt til at flytte rundt på bagagen og underlaget for at undgå dryp. Fordelen ved dryp på myggenets-inderteltet er, at det bare løber igennem - men du har altså ikke det lukkedes telts beskyttelse.
Stoffet, Cuben-fiber, er meget tyndt og meget stærkt, og har en vis stivhed og lidt tekstur, føles ikke glat. Kondens føles anderledes på cuben end på polyester. Der kan optræde lidt kondens øverst i hætten af teltet, på stille nætter, fx. i kulde, hvor luften rummer mindre vanddamp.
Dejligt at man kan se ud, når det forlængede forstykke er rullet op. Det føles noget luftigt med myggenet hele vejen rundt - jeg er vant til telt, og dette er en slags tarp, med myggenet.
Opdatering 2017:
Jeg har nu brugt "teltet" både sommer og vinter, og det fungerer udemærket. Man er mindre pakket ind end i et telt, men har bedre udsigt.
Jeg har sovet i sne med det i november, og bortset fra at nogen pløkke skulle sættes bedre fat, da sneen tyngede teltet ned, klarede jeg mig uden problemer. Jeg lagde rygsækken inde i teltet, så den lukkede af i vindsiden.
Jeg har dog også prøvet, at mine bukser var halvvåde en morgen, fordi jeg havde fået lagt dem et sted ude i siden, hvor vandet kunne nå dem.
Man skal arbejde lidt mere for at få det til at fungere; til gengæld er det meget let at bære, og du slipper for kondens (i langt højere grad end et telt)
Konklusion:
Teltet er udviklet af zpacks.com s ejer, Joe Valesko, som det letteste shelter, og brugt af ham selv på de klassiske lange vandreruter i USA, Appalachian Trail og the Pacific Crest Trail. Flere end ham har gennemført de lange ruter med dette telt. Teltet er altså solidt. Men udviklet til et klima, der nok er lidt tørrere og varmere end DK og S. Zpacks har nu udviklet modeller, der tilbyder mere beskyttelse mod elementerne, større apsisser, der går længere mod jorden, og vandtæt "badeværelses"gulv incl.
Tror ikke Hexamid er et shelter, man skal slippe løs på fjeldet - så vil vinddrevet regn, og bekymring for holdbarhed i stærk vind, blive et for stort problem.
Men i områder med skov og læ - fint. Og så er det skønt ikke at bære på tung vægt, og at det fylder ret lidt.
Data:
"Telt" incl. kroge til underlag 277 gram
Stang 55 gram
Kraftigt cuben underlag 99 gram
8 Hilleberg pløkke 83 gram.
Vægt i nuværende set-up 514 gram. Der vil kunne barberes 53 gram af ved at bruge polycryounderlag, og sikkert yderligere 50 ved at vælge lettere pløkke. Så ville det veje 411 gram alt incl. (telt, underlag, stang, pløkke)
Længde 236 cm, bredde 76 cm, højde 119
Læs også: Ny, kort, anmeldelse fra thru PCT-vandrer.