Nordisk Lofoten

Vi har kigget på det nye Lofoten fra Nordisk. Lofoten er verdens nok letteste telt og findes i en 1 og 2 udgave. Vægten kan komme helt ned på 325 gram og bortset fra siddehøjden er der fin plads.

nordisk lofoten

Kig med her i videoen om Lofoten

Vi har kigget på det nye Lofoten fra Nordisk. Lofoten er verdens nok letteste telt og findes i en 1 og 2 udgave. Vægten kan komme helt ned på 325 gram og bortset fra siddehøjden er der fin plads.

nordisk lofoten

Kig med her i videoen om Lofoten

Nordisk Lofoten Specifikationer

De imponerende specifikationer på Nordisk Lofoten er selvfølgelig ikke til at komme uden om. Vægt og fylde er nærmest ufattelige, men er det på bekostning af plads og komfort?

Telt Nordisk Lofoten 1 ULW Nordisk Lofoten 2 ULW
Vægt 565 gram 575 gram
Minimum vægt 490 gram 500 gram
Mål ydertelt 250 x 125 x 80 cm. 250 x 125 x 80 cm.
Mål indertelt 220 x 85 x 70 cm. 220 x 120 x 70 cm.
Pakmål 22 x 11 cm. 22 x 11 cm.
Vandsøjletryk ydertelt 1600 mm. 1600 mm.
Vandsøjletryk bund 3500 mm. 3500 mm.
Teltstænger Speciallavet ULW Lite 7,5 mm. Speciallavet ULW Lite 7,5 mm.
Pløkker Nordisk Tooth Peg Titanium 2 g. pr. stk. Nordisk Tooth Peg Titanium 2 g. pr. stk.
Barduner 1,2 dyneema, selvlysende 1,2 dyneema, selvlysende
Materialer ydertelt 100% Nylon 26 g/m2 - 580 TC RipStop DS silicon 3L 100% Nylon 26 g/m2- 580 TC RipStop DS silicon 3L
Materialer indertelt 100% Nylon RipStop 100% Nylon RipStop
Materialer bund 100% Nylon PU 100% Nylon PU
Farve Forrest green, Burnt Red Forrest green, Burnt Red
Pris 5499,- (Outsite+ pris 4399,-) 5499,- (Outsite+ pris 4399,-)

Derudover kan man slå inderteltet op uden ydertelt. Det gør man ved at tage yderteltet af og sætte teltstangen gennem øjerne på inderteltet. Det tager ca. 10 minutter at modificere. Hermed kommer man ned på kun 325 gram men det er selvfølgelig kun om sommeren og i godt vejr man kan det.

Du kan selvfølgelig også slå oversejl op uden indertelt. Det giver god mening i ydersæsonerne uden myg og kravl.

lofoten indertelt

Et kig på Lofoten

Vi har ikke testet Lofoten. Det er et 3-sæsoners telt og vi har kun haft det i vinter. Derfor er det ikke helt fair at teste noget, der ikke er lavet til det. Vi har alligevel snydt og sovet i det. Mest af alt for at finde ud af hvad man ikke skal gøre.

Jeg tog, med vilje, et liggeunderlag på 9 cm. med. Liggeunderlaget er også bredt og for stort til teltet, og hvorfor så det? Simpelthen for at se hvor meget man mister i højden.
Jeg havde ikke regnet med at bredden betød så meget, men siderne var med til at hive teltet endnu mere ned og det gjorde faktisk at man ikke kunne ligge i telte - men det er jo ikke teltets skyld. Det er mere for at slå fast til eventuelle købere, at man ikke skal gøre sådan.

test af nordisk lofoten

Det man skal er at tage et selvoppusteligt liggeunderlag med på højest 3 cm. Her har du så rigeligt med plads og en person som mig på 196 cm. kan sagtens være der. Både i længden og breden.

1 og 2?

Der menes ikke 1- og 2-personers telt. Det er udformningen af inderteltet. 1'eren er halvt, så at sige og 2'eren går helt ud til yderteltet. Jeg vil nok foretrække 1'eren, efter at have prøvet 2'eren. Man mangler lidt plads i "apsis" til at stille sine støvler eller have en brænder stående.

2'eren derimod giver mulighed for at have sin rygsæk med inde i teltet. Dog kan denne nok højest være en 30-40 liter (alt efter hvor meget du selv fylder). Man kan dog godt ligge to personer i 2'eren. Man ligger dog ret tæt, så det skal være i en nødssituation vil jeg mene (en forelskelse er at sammenligne med nødssituation).

Detaljer

Det har undret mig lidt at UL teltene fra Nordisk alligevel indeholder forskellige detaljer. Oppland er et godt eksempel herpå, men Lofoten fortsætter traditionen. Af en eller anden grund er Nordisk overlegne og dropper ikke alt ekstra, bare for at kalde sig "måske verdens letteste telt"

lofoten 1 ulw

For selvom det er et ULW (Ultra Light Weight) telt, så er der stadig blevet plads til en lomme indvendigt, krog til at holde døren oppe, 2 lynlåse og udluftningskanaler. Derudover er der muligheden for at sætte inderteltet op for sig. Hvis jeg skulle designe "verdens måske lettest telt", var 2 vejs lynlås og krog til at holde døren, noget af det første jeg ville droppe. Dernæst lommen. 

Men Nordisk har valg ikke at gøre lynlåsen vandtæt. Dette "koster" 40 gram. Det bliver spændende at høre om det var besparelsen værd eller om det holder fint.

Forelsket i Lofoten

Følelsen af at ligge i teltet skal opleves. Jeg har gang på gang undervurderet pladsen og afvist tanken om at jeg nogensinde skulle have et så lille telt. Men både på Outdoor-messen i Tyskland og nu hvor vi har lånt Nordisk Lofoten 2, har jeg ikke haft en klaustrofobisk fornemmelse.

Det havde jeg med mine kæmpe Sorel støvler (str. 45) og vinter udstyr. Da var det faktisk umuligt for mig at overnatte i teltet. Men med passende udstyr (3-sæsoners), så går det faktisk fint. Som jeg også nævner i videoen, så er det faktisk hyggeligt at ligge i teltet. Det er jo ikke bygget til social hygge med flere inviteret til irish coffee. Det er nok mere tænkt til soloture, ultra-race og thru-hiking.

Når jeg ligger og slapper af, og kigger ud på naturen, får jeg en indre ro. Teltet går sammen med denne oplevelse og stresser mig på ingen måde. Der er god plads over ansigtet når man ligger ned og masser af plads til albuer og ben. Man behøver altså ikke ligge mumiestille, men kan bevæge sig. Sagt på en anden måde, tager man ikke teltet på.

video og artikel om nordisk lofoten

Så vægt og fylde sammen med oplevelsen gør at Lofoten bliver en mystisk udfordring, som jeg simpelthen bliver nødt til at tage op. Jeg er bestemt ikke UL'er, men det kan jo være at jeg kan konvertere. Måske skulle denne mystiske bordeux skønhed bare til?

Men mon forholdet holder?

Men jeg er heller ikke naiv. Siddehøjden mangler helt tydeligt og man skal indøve nye rutiner for at tage tøj af og på. Man skal også have udstyr med der passer til teltet og man kan derfor ikke bare tage det med man vil. Her tænker jeg især på liggeunderlaget. Jeg kan også have bange anelser med lynlåsen, men det hele kan jo være forudindtagelser, der viser sig forkerte, hvis jeg tager en weekend i UL'ernes tegn.

Camp below 1300 grams

Hvis vi holder os til Nordisk produkter kan man komme helt ned på 1255 gram for telt, liggeunderlag og sovepose. I rygsækken skal der være teltet Lofoten 1 ULW, liggeunderlaget Grip 2,5 og soveposen Oscar +10. Er du ude om sommeren skal du bare have lidt vand og mad samt en gryde og så er du kørende. Pakstørrelsen er også imponerende. Det bliver vi da nødt at teste! Vi må have den store tiggerhat i hånden og høre om Nordisk ikke er med på den idé.

Kan du gøre det lettere?

Jeg ved at dette ikke er det letteste setup. Kigger man på Nordisk søsterfirma Yeti, så kan man erstatte soveposen med noget der er lettere. Men kender du til produkter der kan gøre regnskabet endnu lettere?

Til sidst kan man spørge sig selv: Hvad bliver det næste på marked?

Stort tema: Hvilket telt skal jeg vælge?

hvilket telt skal jeg vaelge

Klik her og se det store tema om telte

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.