Test af Nordisk Voss 20 Tarp

Vi skulle afholde et friluftskursus i de svenske skove, i den såkaldte “vildmark”. Der skulle undervises i skoven, og hvad er bedre end undervisning i friluftsliv i den samme natur som kundskaberne skulle afprøves i?! 

Vejret var dog ikke helt med os denne weekend. Der var lovet både sol og regn, så selvfølgelig kom Ideen om en tarp, der var stor og kunne holde deltagerne tørre i lejren.

test af nordisk voss 20 tarp

 

Jeg havde heldigvis fået en stor Nordisk Voss tarp på hele 20 m² til test tidligere. Så selvfølgelig skulle den da afprøves!

20m² tarp i silnylon er altså meget tarp! Da den blev pakket ud, tænkte jeg straks, den er jo kæmpe stor!
 Det var lige hvad vi havde brug for, så de improviserede bænke kunne overdækkes og alle kunne sidde tørt og i læ for vinden.

Specifikationer

Vægt: 1300 gram (kontrolvejning inkl pakposen 1380g)
Materiale: Silnylon, 100% Nylon - 3-lags silicone coating på begge sider.
Vandsøjletryk: 3000 mm.
Mål: 450 x 450 cm
Pakkestørrelse: 25 X 40 cm.
Antal bardun punkter: 14
Antal barduner medfølger:  6 stk, Dyneema 2,5 mm

Vejledende udsalgspris: 1799,-
Kan købes hos bl.a. www.friliv.dk

tarp til kanoture

Tarpen kommer i en pose med fin beskrivelse uden på. Tarpen skal pakkes med faste hænder for at være i posen, så den fylder så lidt som muligt. Den leveres med de ekstremt stærke Dyneema barduner med opstrammere. De er bundet fast i de 4 hjørner, samt et par midt på. Det er samme type barduner der bruges til Nordisk letvægtstelte, her bare i en længere version.
Der er hele 14 fastgøringspunkter til barduner. Eftersom der kun medfølger 6 barduner, skal man selv anskaffe flere, hvis man har behov for dette. Pløkker skal du også selv have.

I hvert hjørne af tarpen er der en løkke, hvor i der er et øje af stål som er beregnet til en teltstang der er spids.
I midten af tarpen er der et forstærket område, som er beregnet til at sætte en stang eller lignende. Vi prøvede med en træstamme der var gjort flad i spidsen.

Tarpen er rimelig let at sætte op, på trods af den store størrelse. Det kræver at man går nogle gange rundt og tilpasser bardunerne. Det er selvfølgelig lettere hvis man er to.

Testen

Det er solskin og stille vejr, men de næste par dage og nætter lover delvis regn. I løbet af aftenen kom der en vejrfront med regn og lidt vind. Tarpen holder tæt. Men jeg oplever at tarpen er ret belastet i de 6 punkter den er fastgjort i. Selv om der er forstærkninger ved barbunderne, så giver stoffet sig så meget at man kan se igennem syningerne ved forstærkningerne i hjørnerne, hvilket gør at jeg løsner bardunerne en smule. Dette gør jo så at tarpen kommer til at hænge og slaske. Det hjælper heller ikke på dette, at stoffet udvider sig når det bliver vådt, hvilket bare gør at den hængere mere løst. Dette kunne nok mindskes hvis man havde sat 14 barduner fast, som der er plads til. Men her skulle det afprøves med det der medfølger.
Men det vigtige her, er at den holder til det. Uden varige skader.

nordisk voss 20 tarp

Dommen

Det er en dejlig stort tarp, som har rigtig mange anvendelsesmuligheder. Fx som ekstra overdækning ved et telt, eller over lejren på en kanotur e.l.

 Stoevle 2

Dog er det rigtig ærgerligt, at den er svært at spænde ud pga den giver sig så meget. Samt at man samtidig skal være nervøs for om den holder, selv i mild vind og regn.
Dette er jo nok primært pga den er lavet i så “tyndt” materiale som den er (40 Denier). Materialet er super stærkt med høj trækstyrke, og tykkere end det der bruges i flere fjeldtelte. Men forstærkningerne ved fastgørelsespunkterne kunne godt forstærkes yderligere. Vindfladen er ret stort.
Alt i alt en fed tarp der er rigeligt stort til mange personer, og samtidig er  i den lette ende af skalaen, måske for let.