Test af Robens Arch 2 telt

Robens Arch 2 er et godt og billigt 3-sæsoners tunneltelt, som ligger i mellemklassen, hvad vægt angår, men som til gengæld er i den yderst overkommelige ende, hvad angår pris. Et rigtig fint begyndertelt til een person på ture, hvor vægten ikke er altafgørende, eller til to personer som kan leve med, at plads/komfort er en by i Rusland.

test af robens arch 2 telt

Robens Arch 2

Kort om grejet
Outsite har forespurgt om at få teltet til test, og Robens har venligst stillet dette til rådighed. Outsite må beholde teltet efter endt test.

Robens Arch 2 er et klassisk 3-sæsoners tunneltelt med 2 stænger og med indgang lige forfra og uden variationsmuligheder i forhold til, hvordan man åbner det, når man skal ind og ud. Vil man ligge i teltet og have udsigt, skal man være sikker på, det ikke bliver regnvejr - for med helt oplynet åbning i oversejlet regner det meget let direkte ind i inderteltet.

Oversejlet går helt ned til jorden og bunden i inderteltet adskillige cm op fra jorden, hvilket tilsammen beskytter rigtigt godt mod vind og vejr. Men til gengælde koster det lidt på udluftningen, så teltet i mine øjne virker ret varmt til sommersæsonen.

Teltet præsterer umiddelbart rigtig fint i forhold til vandtæthed og stabilitet i vind, og det er let og hurtigt at stille op. Som med mange andre tunneltelte er der mulighed for enten at rejse oversejlet alene eller for at slå oversejl og indertelt op samtidig: inderteltet kan nemlig klipses løs relativt let og kræver ikke selvstændige pløkker.

Arch 2 er, som navnet antyder, markedsført som et 2-personers telt, men vælger man at være to voksne deri, skal man virkelig kende hinanden godt og desuden være forberedt på, at der ikke er plads til meget andet end vandrestøvlerne i det lidt upraktiske indgangsparti. Er man højere end 175 cm, skal man desuden forberede sig på, at fødderne let støder på i fodenden, og at man knap kan sidde oprejst.

Specifikationer

Antal personer: 2
Vægt: 2.3 kg (vejet til 2,28 inkl pakpose og 14 pløkker. 4-6 pløkker og evt 2 barduner kan dog undværes)
Størrelse (pakket): 48 x 15 cm
Oversejl: HydroTex Core, 75D polyester 185T, PU coated, Vandsøjletryk: 3000 mm, Tapede sømme
Stænger: #6061, T6, 8.0 mm, anodiseret aluminium
Indertelt: 68D polyester 190T, 100% polyester, åndbart
Materiale på bund:75D polyester taft 185T, PU coated, 6.000 mm
Pris: 1499 DKK

Testen af teltet

Jeg har testet Robens Arch 2 på flere kortere ture med en til tre overnatninger i Danmark og Sydsverige i april-maj-juni. Temperaturen ved mine overnatninger har varieret fra et par plusgrader til ca. 15-16 grader, og der har ikke været ret meget vind. Jeg har også haft det rejst i baghaven (hvor august-stormen i 2018 tog livet af mit gamle 2-personers tunneltelt) i en ganske strid vestenvind samt efterfølgende i meget kraftig regn en eftermiddag i juni.

I sidstnævnte skybruds-lignende situation valgte jeg at observere teltets performance inde fra huset, da regnen var ledsaget af kraftig torden, og jeg har en meget markant respekt - grænsende til decideret panikangst - for dette naturfænomen. Da uvejret var overstået, og jeg igen turde bevæge mig udendørs, kunne jeg konstatere, at der var fint og tørt i teltet til trods for rusk og regn.

test af billigt telt til vandring

Under to af mine overnatninger, hvor jeg rent faktisk opholdt mig i teltet, regnede det også, henholdsvis let og rimelig kraftigt og uden at jeg oplevede, at der kom regnvand ind nogen steder. Jeg har dog om morgenen ikke kunnet gennemskue, hvorfor den ene halvdel af oversejlet synes at suge markant mere vand/skifte farve, når teltet bliver vådt, men det lader ikke til at det har nogen praktisk betydning i forhold til vandtætheden. (SE FOTO)

Materialer og opstilling
Materialerne virker til at være af en rimelig kvalitet, og jeg finder - til trods for et hyper-kritisk falkeblik - ikke syninger med løse tråde, hvilket jeg tager som et tegn på, at der ikke er sjusket med fremstillingen. Sømmene i oversejlet er tapede, og jeg har heller ikke her kunnet finde nogen fejl/mangler.

Bunden virker også solid. Jeg har ikke haft fornemmelse af, at der trænger fugt igennem under eller ved siden af mit liggeunderlag, selv når teltet er slået op på vådt græs eller i fugtig skovbund.

Teltet er nemt og hurtigt at slå op. Efter de første par gange klarer jeg det snildt på 10 minutter, når inderteltet i forvejen er klipset fast i oversejlet. Har man adskilt de to, tager det noget længere tid.
Det er smart, at inderteltet i Arch 2 ikke skal fæstnes med selvstændige pløkker, som det skulle i mit gamle tunneltelt - det sparer mig nogle minutters irriterende kravlen på hænder og knæ.

Jeg skal til gengæld holde tungen lige i munden, når jeg skal identificere de to stænger og vendte dem korrekt. Robens har nemlig valgt at farvekode dem kun med en lille “dut” i den ende, som skal føres først ind løbegangene.

Stængerne går ned i en lukket “kop” i den ene side, og den anden ende skal de monteres i et metaløje. Den konstruktion gør, at man ikke skal starte med at få stangen igennem løbegangen, over på teltets anden side og ramme et metaløje og så tilbage og sætte stangens anden ende i det andet øje. Den valgte konstruktion er altså igen en smule tidsbesparende - HVIS man vel at mærke starter med at vælge den rette stang og vender den rigtigt.

test af telt til vandring

De i alt 4 barduner på stængerne er hver især fæstnet 2 steder, hvilket giver en god fordeling af trækket på stængerne og i øvrigt gør, at teltet virker ret stabilt - endda også når det med vilje er opsat helt forkert i hård sidevind. Men som følge af de dobbelte fæstninger af bardunerne har jeg svært ved at finde ud af, hvordan de små “spænder”/”strammere” på bardunerne skal vende. Det kniber ærlig talt stadig efter, at jeg har rejst teltet en del gange, men det lader heldigvis ikke til at være så vigtigt, hvordan de vender.
Bardunerne er yderst diskrete i farven (selv i dagslys), så man skal være ret opmærksom for at undgå at snuble i dem.

Der medfølger rigeligt med pløkker, og da teltet i alligevel ikke er beregnet til hårdt vejr, vil det være muligt at lade 4 stk blive hjemme og der spare nogle gram. Pløkkerne virker lette omend stadig solide, de er firkantede og rimeligt svære at bøje. Til gengæld har de ikke rigtig noget “hoved” og er derfor ret ubehagelige at trykke i jorden med hænderne. “Modhageren”, som holder fast i bardun eller strop fra teltet, er også meget lille, og stropperne kan derfor ruske sig løs, hvis man ikke er opmærksom på at få dem tøjret godt. De samler på positivsiden ikke en masse jord til sig, som f.eks. Y-formede pløkker kan have en tendens til.

Pløkkerne viser sig nærmest ubrugelige i løst eller sandet underlag, men det står hen i det uvisse, om andre typer pløkker havde klaret det job bedre.

Stropperne til pløkkerne på oversejlet er af samme type, som dem der typisk anvendes på rygsække (flade vævede nylonstropper) og har spænder, så man kan stramme teltet op uden at skulle flytte pløkkerne. Det er rigtig praktisk i forhold til den billige løsning med elastik-stropper, som kræver flytning af pløkker, hvis man skal stramme op, og som typisk hurtigt bliver slappe eller helt springer.

Åbning/Indgang/apsis
Dette er en rigtig vigtig del af et telt og i Arch 2’s tilfælde helt klart en akilleshæl. Indgangspartiet - det vil sige åbningen - er temmeligt lav og lille og er i det hele taget noget upraktisk designet. Det mest positive, som jeg kan sige om indgangspartiet, er vist, at lynlåsen i inderteltets dør kører upåklageligt hele vejen rundt - selv når alt er spændt godt ud.

Døren i oversejlet er lav: Jeg skal helt ned på knæ for at kravle ud og ind og rammer alligevel ofte hovedet i overkanten af åbningen. Der sidder også et stykke velcro, som bruges i forbindelse med udluftningen. Det får ind imellem fat i mit hår eller min hat, hvilket er ret irriterende.

Indgangspartiet er småt: Der kan til nød ligge en dagtursrygsæk eller en halvtom større rygsæk helt klinet op ad oversejlet i den ene side og stå et par vandrestøvler i den anden side. Har man begge disse ting installeret, er det dog allerede lidt besværligt at komme ind og ud af teltet uden at sparke/skubbe til en af delene. Jeg tør slet ikke tænke på hvor besværligt, det vil føles, hvis man er to personer, og den ene skal ind/ud om natten.

Indgangspartiet er upraktisk designet: Bardunen, som skal hjælpe til at holde udluftningen åben i teltets forende, er død-irriterende, hvis man sætter den lige foran den i forvejen lille indgang. Forankrer man den skråt til venstre for indgangen (så meget man nu kan uden at trække alt for skævt i teltet), er den dog til at leve med. Alternativt tror jeg også, at den helt kan undværes, da den ikke gør nogen særlig forskel i forhold til udluftning. Er oversejlet vådt, drypper der næsten uundgåeligt vand ned på, hvad man måtte have stående i det minimale apsis, når man lyner åbningen til side. Og glem alt om at sidde komfortabelt og spise i apsis, hvis det regner. Der er simpelthen ikke plads, når apsis lukkes, og står det åbent, ja så kan man ligeså godt sidde udenfor. Lynlåsen i oversejlet er desuden meget svær at lyne helt ned indefra, når man er kravlet i inderteltet - man kan næsten ikke nå den - og at sætte elastik stroppen fast på pløkken indefra kræver overnaturlige evner.

Der er i toppen af døren i oversejlet et stykke myggenet, som kan lynes væk med en tovejs-lynlås. Jeg må indrømme, at jeg ikke forstår ideen i dette, da jeg ikke oplever, at det giver spor mere udluftning. Jeg synes, at det i forhold til udluftning havde givet meget mere mening at designe døren i inderteltet anderledes med to lag. Så kunne man vælge mellem kun myggenet eller myggenet plus stof i døren. Her har man nemlig ikke nogen valgmuligheder.

robens arch 2

Komfort/plads
Inderteltet er med sine 120 cm bredde ved indgangen og kun 90 cm i fodenden virkelig smalt til to personer. Og de 220 cm i længden føles som markant mindre. Jeg er selv 173 cm høj og oplever, at mine fødder er tæt på at skubbe indertelt ud mod oversejlet i fodenden, når jeg ligger på ryggen; dette også selvom jeg ligger med hovedet helt tæt på døren. Jeg har så godt nok også et relativt tykt liggeunderlag, der løfter mig en 6-8 cm fra underlaget. Er man alene og lægger sig lidt på skrå, går det dog an.
Siddehøjden er også kun lige “til øllet” for mig; er man højere, vil det naturligvis blive tilsvarende sværere at sidde ordentligt oprejst.

Udluftningen i teltet er ikke fantastisk. Der virker meget varmt og lidt indelukket selv i relativt hård blæst, når temperaturen er over 10 grader. Dette kan selvfølgelig være en fordel i koldt/blæsende vejr, men for mig er det lidt vel varmt. Åbningerne i oversejlet i henholdsvis indgangsparti og teltets bagende holdes åbent med en slags “pinde” og et stykke velcro kombineret med en bardun. Vil man undervejs om natten “åbne” eller “lukke” udluftningen, kræver det, at man bevæger sig ud af teltet, da bardunen skal slækkes eller strammes, og velcroen trækkes fra hinanden eller sættes sammen. Det er ikke lykkedes for mig at gøre indefra i fodenden af teltet.

Den ikke alt for overbevisende udluftning i teltet giver mig en fornemmelse af, at der let dannes en del kondens. Ved en af mine overnatninger, hvor der var vindstille og lidt lummert, og hvor der sidst på natten faldt en del regn, dannede der sig så meget kondens, at dette drypper lystigt ned på inderteltet. Heldigvis er inderteltet vandafvisende, så det perler fint af, og jeg forblev tør. Til Arch 2’s forsvar skal det siges, at min turmakker denne nat sover lige ved siden af i et markant dyrere letvægtstelt og oplever næsten samme problem.

Særlige features
Teltet er uden de store dikkedarer, og den eneste feature, jeg kan komme på at fremhæve, er den lomme, der er lavet til at proppe indgangsdøren ned i, så man undgår at træde/hive i den eller at skulle rulle/fiksere den med de ellers mange steder anvendte elastikstropper. Der er også to små trekantede mesh-lommer - en i hver side af inderteltet - til småting. De virker ok og er på grund af deres form lette at komme til, uden at man hiver i selve inderteltet.

Til gengæld har Robens sparet en ophængningskrog i loftet væk, hvilket er en skam, da det kan være rart lige at kunne hænge pandelampen der.

Dommen

Arch2 virker til at være lavet i rimeligt gode materialer og med en ok finish, for så vidt angår syninger/tapning mm. Teltet har dog en akilleshæl i form af indgangspartiet, og det halter en lille smule på udluftning på de varme nætter. Der er dog rigtig god sammenhæng mellem pris, vægt og kvalitet. Til trods for lidt udfordringer i forhold til komfort/praktik vil jeg uden tøven anbefale det til dig, som gerne vil have et hæderligt telt, som er til at bære på kortere ture - uden at skulle ofre en formue.

Teltet er altså et godt begyndertelt og egner sig/er anvendeligt for een person på ture, som ikke er på steder med alt for hårdt vejr, og hvor vægten ikke er altafgørende. Skal du bruge det til dig og en mere - evt på længere ture - skal I være forberedt på, at komfort er en by i Rusland. Men så kan I evt. kigge på Arch 2’s storebror/søster “Pioneer 3EX”, hvor I får en del mere plads/komfort mod et kilo mere til deling i rygsækkene - og stadig med samme gode sammenhæng med pris og materialer.

Vægt (7 stjerner)
Størrelse (4 stjerner)
Opsætning (7 stjerner)
Opsætningsmuligheder (6 stjerner)
Medfølgende pløkke/barduner (7 stjerner)
Lynlås/dør (5 stjerner)
Åndbarhed/ventilation (4 stjerner)
Regnsikker (9 stjerner)
Vindsikker (8 stjerner)
Pris (10 stjerner)

SAMLET : 7 Stjerner (gennemsnit)

7 stjerner

Plus
God sammenhæng mellem pris-vægt-kvalitet
God vandtæthed (både oversejl og bund)
Vindstabilt/Beskytter mod vind
Let at stille op

Minus
Lille størrelse (til 2 personer)
Upraktisk indgangsparti
Svært at få god udluftning
Mangler lidt finesser