Forskellen på vandrensning og vandfilter
Man kan sige, at det er to forskellige ting. Lifestraw og Sawyer er begge filtre, der filtrerer vandbårne bakterier. Vandrensning kan være tabletter eller lys, der renser for virus. Jeg er ikke uddannet biolog, læge eller andet, der kunne give mig forudsætning for viden på området, så hvis du vil vide forskellen på bakterier og vira, kan du læse mere her...
Vandfilter
Et vandfilter er derfor vores ven, hvis vi ønsker at fjerne bakterier fra vand. Kendte bakterier er f.eks. E-coli. Kendte symptomer er f.eks. diaré, opkast og andre hyggelige ting. Da jeg som sagt ikke ved meget om dette, vil jeg fra nu af holde mig til producenternes anvisninger og stole på at de har helt styr på det.
Kort og simpelt beskrevet fungere et vandfilter ved, at man suger vand igennem filtre hvor bakterierne ikke kan komme igennem og det efterlader rent drikkevand til dig. Og det er faktisk ret simpelt. Kigger man på et Lifestraw, hvor man kan se filtret, er det jo næsten for simpelt. Noget der ligner lyslederkabler, to plastik låg - bum, vi har vandrensning.
Jeg vidste absolut intet om vandfiltre, før Benjamin fra www.vandfilter.net sendte mig et lifestraw og et Sawyer mini vandfilter kit. Når man så ser det simple i dem, bliver man MEGET i tvivl om hvad de faktisk kan. Så meget at selve testen tog mig 4-5 måneder. Først ved bare at gå rundt om mig selv og tænke på om det nu kunne være rigtig? Kan jeg virkelig bare stikke sugerøret ned i vandløb, søer og andet og drikke? Jeg skulle jo også vide nok til at videreformidle og den viden havde jeg slet slet ikke. Efter noget tid måtte jeg i gang. Jeg talte derfor længe med Benjamin og jeg kom frem til at jeg i princippet burde kunne drikke af de fleste søer og åer i Danmark, jeg skulle bare undgå vand ved fabrikker eller større landbrug og undgå vandpytter, da der kan være olie eller anden forurening fra biler. Bare lige for prins knud - undgå også saltvand! Dette kræver en hel anden type filter.
Testen
Jeg bor i et område med mange små åer, så det var jo bare med at komme af sted. Jeg valgte Fjordstien (hent folder her: http://naturstyrelsen.dk/publikationer/andre-foldere/fjordstien/) da en masse åer krydser den, men der er ikke mange vandposter. Jeg starter med at gå mod Vellerup og møder her den første å. Vandet ser ikke lækkert ud og havde jeg ikke et vandfilter med, havde jeg ikke drukket af vandet.
Videre sydpå hvor jeg finder Helligrenden, der ligger lige ved en motorvej. Åen løber mod motorvejen, så den er altså ikke forurenet hvor jeg drikker. Længere sydpå og jeg forlader nu Fjordstien, for at komme til Tadre Mølle hvor der også er en masse åer. Ved Bidstrukskovene kender jeg et "hemmeligt" shelter, der ikke er indtegnet nogle steder. Der er også en lille å. Jeg slutter ved Avnsø og prøver også vandet fra en sø. Fem åer og en sø blev det til og mine damer og herre, jeg lever stadig:
OBS! Konkurrencen er slut, men du er selvfølgelig velkommen til at abonnere på vores kanal.
Lifestraw
Lifestraw er en dansk opfindelse og tænkt som løsning på vandmangel i dele af verden, hvor folk ellers ville dø af tørst. Men derfor kan os der vandre, padler eller andet da også sagtens drage fordele af vandfiltret.
Lifestraw kan filtrere op til 1000 liter, hvilket svarer til dit drikkevandsbehov i et helt år! Det er ret imponerende. Du skal ikke tælle liter, det "gør røret for dig". Når filtret er tilstoppet, ved du at de ca. 1000 liter er nået. Det er ganske let at bruge: Åben for plastik dutterne i begge ender, stik sugerøret i og drik. Da det er et filter, er det også lidt hårdt at suge i. Sammenlign det med en milkshake.
Lifestraw fakts:
Vægt: 56 gram.
Længde: 22,5 cm.
Brede: 2,5 cm.
Filtrere minimun 1000 liter vand.
Fjerner 99,99999% af vandbårne bakterier.
Reducerer grumset vand.
Filtrerer partikler ned til 0,2 mikrometer.
Mindst holdbar til: 5 år i stuetemperatur.
Som sugerør er Lifestraw genialt, men du kan også købe en drikkedunk, hvor filtret passer ned. Du fylder derfor bare drikkedunken og drikker, filtret klarer resten. Lifestraw findes også i en smart version til din camp/familie. Her har du en vandtank øverst og du kan herefter tappe vandet. Den renser 18.000 liter vand, altså nok til en person i 18 år, eller 18 personer i et år.
Husk at når du køber et Lifestraw, støtter du et barn i Afrika med vand i et år!
Sawyer
Sawyer er en hidsig version af Lifestraw. Sawyer er meget mindre og findes i et utal af kombinationer. Vandfiltret udskiller sig ved at der medfølger en vandpose, som du kan fylde og drikke fra. Filtret kan også sættes direkte på en 0,5 liter og op, plastikflaske (sodavandsflasken fra din tomme cola f.eks.). Sawyer Mini Kit som jeg testede, kommer med en 0,5 liter vandpose, men jeg vil anbefale at købe en 1 eller 2 liters ekstra pose, da 0,5 liter er lige lidt nok. Både hvis du skal have vand med videre på din færd, men også hvis du henter vand til din lejr.
Sawyer fakts:
Vægt: Afhængig af hvad du tager med.
Længde og brede: Afhængig af hvad du tager med
Filtrere ca. 380.000 liter vand.
Fjerner 99,99999% af vandbårne bakterier.
Reducerer grumset vand.
Filtrerer partikler.
Medfølger: Vandfilter, BPA fri vandpose, 18 cm. sugerør, sprøjte til rengøring af filtret.
Modsat Lifestraw, kan du rengøre vandfiltret med medfølgende sprøjte. Her skal du jo i princippet selv tælle liter, men med 380.000 liter, kan vi nok godt blive enige om at du nok ikke overlever filtrets kapasitet. 380.000 liter er jo nok til dit drikkevandsbehov i 380 år! Systemet er med "squeeze" funktion, så du kan klemme vandet ud af posen og ned i f.eks. en gryde eller andet.
Hvad ville jeg vælge
Lifestraw er enkelt i brug, dansk og man støtter et barn med vand i et år. Derfor ville jeg ønske at jeg ville vælge Lifestraw. Men med Sawyer får man så meget mere anvendelighed til det som jeg bruger vandfiltret til at jeg helt klart ville anbefale Sawyer.
Hvis man tilkøber en vandflaske til Lifestraw, kan man tage vandet med videre på sin tur, men så ender vi også i en lidt dyere løsning. Sawyer Mini Kit har det hele (undt. større vandpose) og har den smarte "squeeze" funktion, så du også kan hælde vand over i en gryde eller andet. Kapasiteten på de to filtre er jeg ikke bekymret for. De 1000 liters kapacitet et Lifestraw har, er sikkert rigeligt til mig og mit behov, de næste mange år. Med 380.000 liter skal jeg dog slet ikke tænke på kapacitet og ens indre hemmelige Prepper er rolig, for man har vand nok til den næste apokalypse. Derfor: Klart Sawyer.
Skal jeg rense vandet i Danmark eller Sverige?
I Danmark har jeg ikke kunne finde noget om vandkvaliteten i åer og søer. Der findes enkelte eksempler, men intet der rigtig dækker hele Danmark.
I Sverige har jeg drukket af vandet. Både i Sydsverige og især også i Nordsverige. I Lapland har jeg altid følt mig sikker, når jeg har drukket vandet. Jeg har selvfølgelig undgået "døde" søer, hvor der ikke løber vand fra eller til søen - altså stillestående vand. I Sydsverige har jeg ikke været uheldig, men det er der andre der har (Se linket til forummet længere nede i artiklen).
Jeg har dog været uheldig på en tur i 2010. Dette år var lemming år i Lapland og de var ALLE steder. Da vi padlede fra Nikkaluokta og ned af Kalix Älven, så vi desværre ingen advarsler og vi så ikke lemming før det var for sent. Vi drak af søen ved Nikka, og her var der ingen problemet. Men på en lille tur på land drak vi af en lille elv. og den var forurenet. Dagen efter vågnede jeg og var svimmel, og efter bare kort tid dukkede flere symptomer op.
Ligegyldigt hvad du gør, skal du selvfølgelig vide noget om området, før du stikker snablen i og drikker.
Læs om brugernes egne erfaringer i forummet: https://outsite.dk/forum/vandring/3504-vand-pa-vandring