MSR Trail Base
Der følger meget med til Trail Base systemet. To poser (en til beskidt vand og en til rent vand), et vandrensningsfilter, beholder, slanger osv.
MSR Trail Base Specifikationer:
Vægt 620 gram
Filtrerer 1500 liter
Bakterier (f.eks. E-Coli) 99,9999%
Vira - N/A
Protozoer 99,9%
Filtertype hule fibre
Micron 0,2
Gennemløb 1 liter/min.
Pris: 1300 kr.
https://www.msrgear.com/ie/water-treatment/filters-and-purifiers/trail-base-water-filter-kit/trail-base.html
Test af MSR Trail Base
Vi har i Outsite længe ledt efter “det perfekte vandfilter”, men for at være ærlig findes det nok ikke. MSR Trail Base kommer dog tæt på, for det er anvendeligt på vandreture og i andet friluftsliv. Du kan nemlig både rense via tyngdekraften i lejren (1 liter i minuttet), pumpe direkte fra søen/åen eller bruge filteret som drikkeblære.
Du kan med andre ord altså både få drikkevand, mens du vandrer, og vand til din madlavning og kaffe, når du er i din lejr for natten.
Det er generelt vigtigt, at du kender dine behov, og de omgivelser, som du skal benytte filtret i, før du vælger vandrens og vandfiltre. Der er meget stor forskel på, hvad de renser for, og MSR’s Trail Base renser f.eks. ikke for vira og forurening (f.eks. sprøjtemidler eller kemisk).
Du skal også vide, hvad du skal bruge af vand på tur. Skal du bare kunne drikke af en sø, når du lige kommer forbi, eller skal du kunne få vand i en gryde til madlavning? Her er der nemlig også stor forskel på, hvad filtrene kan. Nogle skal du suge i, andre som f.eks. Trail Base kan du pumpe vand gennem. Trail Base kan også hænges i et træ og passe sig selv. Når du har lyst til rent vand, har filtret klaret det for dig, og det rene vand er i pose 2.
Anders fra MSR viser os filtret med stor begejstring. Det skal man tage for gode varer i denne branche, for sælgerne ved godt, når de virkelig har noget godt, og så udtrykker de sig derefter.
Det er da også hurtigt klart, at med suge-, pumpe-, og tyngdekraftfunktion er Trail Base meget anvendeligt.
MSR er samtidig kendt for at lave rigtig godt udstyr, der er gennemtænkt af udøvere blandet med nørdede specialister. En lille men vigtig finesse er, at der er trykt ‘dirty’ og ‘clean’ på poserne, for hvem kender ikke til tvivlen, der hurtigt kommer, når man står der med to næsten ens cola-flasker.
Første test
Vi skal til Hallandsleden at vandre, og langs ruten er der tre søer, som vi henter drikkevand fra. De ligger alle i “vattenskyddsområde”, som er svenskernes “vandbeskyttelsesområde”. Disse områder er en indikator for, at vandet er rent og kan drikkes direkte fra søen. Men selvom vandet er rent, kan der være smag eller partikler i vandet, som man ikke ønsker.
Smag renser Trail Base ikke for, men filteret tager forskellige partikler og selvfølgelig grums.
Og det er egentligt dette, vi skal bruge den til. Vandet kan godt være grumset her, når det er østenvind, og derfor har vi taget Trail Base med på denne tur.
Da vandet er rent i forvejen, er denne første test ikke så “hård” mod filtret, men det giver os nogle gode muligheder for at lære det at kende.
En af de punkter, vi bliver klogere på (men som intet har med filteret at gøre) er, at man skal huske at tømme vandfiltret, poser og slanger for vand, hvis der kan være udsigt til minusgrader om natten (Jep! Is er forholdsvis svært at tø op i slanger, filter og poser).
Anden test
Anden test er ved Raslången i Sydsverige. Her har vi drukket direkte af søen mange gange, men igen kan det være grumset, rødligt eller have dårlig smag.
Her bruger vi især tyngdekrafts-rensning, og det er skønt i lejren. Bare hæng beskidt vand op, og hent rent vand senere. Det er luksus i det små.
Tredje test
Nu skal filtret med på Skjoldungestien, hvor vi lørdag slår lejr lige ved en bette å. Her har vi ikke adgang til rent vand, så filtrering af åens vand er en nødvendighed. Nu kommer vandet godt nok fra den nærliggende Avnsø, der er en af Danmarks reneste søer, men åen løber gennem et område med spejderhytter, og så er det rart at være sikker. Man ved jo aldrig, hvad trængende spejdere kan finde på, hvis de er langt (altså 2-300 meter) fra et toilet.
Jeg prøver pumpefunktionen en del på denne tur, men den irriterer mig noget. Det virker som om, at trykket, som man kan lave, er for højt til både filter og slanger. Hvis man trykker for hårdt, ryger filtret af. Så står man der med måske beskidt vand over det hele, og det er ikke særligt smart (sørg virkelig for at adskille beskidt og rent vand. Det er dumt at rense, for at forurene det rene vand med beskidt vand igen).
Jeg bliver ikke rigtig venner med pumpen, ej heller senere. Det virker, men man skal virkelig passe på, at man ikke klemmer for hårdt.
Konklusion
MSRs Trail Base er genial og fed at have med. Man kan alt med filtret, og det er meget anvendeligt.
Det er faktisk surt, at filtret ikke har kulfilter, for det ville gøre det nærmest perfekt. Det vil dog forøge den tid, det tager for vandet at løbe gennem filtret. Er man steder med risiko for vira (findes stort set ikke i norden) eller forurening (findes f.eks. ved større landbrug og virksomheder), skal filtret have kulfilter.
Til steder, hvor søen, vandgennemstrømningen, åen osv. ikke har været eller ligger i nærheden af byer eller større landbrug, kan du benytte et MSR Trail Base vandfilter. Du kan, alt efter brug, lade nogle af dele blive hjemme og spare lidt på vægten, eller tage det hele med og have et meget anvendelig vandfilter.