Månen

Månen spiller meget ind og påvirker os som mennesker. I naturen giver den os en masse lys, hvis den er fuld, eller høj- og lavvande. 

Månen

Fakta om månen

Månen menes at være dannet 4 milliarder år tilbage, da en tidligere udgave af Jorden, kolliderede med en anden planet på størrelse med mars.

Månen befinder sig ca. 384.400 km. væk. Hvis vi skulle tage en vandretur til månen, ville det, givet at vi vandrer med 4 km/t, tage 4004 dage eller 11 år. Hvis vi kørte i bil med 110 km/t, tager det 4 måneder (uden pauser). En rejse med rumraket tager 3 dage. 

Månens radius er 1737,4 km. Til sammenligning er jordens radius 6371 km. Jorden er altså 3,7 gange større end månen. Men faktisk er månen ret stor, sammenlignet med resten af månerne i vores solsystem. Her er månen den 3. største måne. Månen er 27 ¼ døgn om at kredse om jorden, mens der går 29 ½ døgn mellem fuldmåne. 

månen set fra jorden

Sjove fakta om månen

Månen vender altid samme side til jorden, men der er nat og dag på månen. Månen påvirker nogle dyr og tidevandet på jorden. Nogle mennesker påstår også at blive påvirket af mine, f.eks. i form af søvnproblemer. I princippet er dette også korrekt, men det er noget så simpelt som månens “lys” der påvirker søvnen.

Månen er også grunden til livet som vi kender det på jorden. Månen stabiliserer faktisk jorden, så vi har de årstider vi har. Hvis månen ikke var her, ville livet uddø. Månen er derfor også grundet til vores 24 timer i døgnet, men i takt med, at månen bevæger sig væk, bliver døgnet også længere. Det tager dog enormt lang tid, så det er ikke noget der spiller ind nu. Du kan derfor være ganske rolig. Statsministeren vil ikke sætte en time mere på arbejdsdagen grundet månen. 

Månen lyser om natten

Har du været på tur i fuldmåne, med en klar himmel, så er du også klar over, hvor meget månen “lyser” (eller reflekterer solens lys). Om vinteren, på vores vinterkurser og vintervandreture, er vi nogen gange så heldige, at opleve fuldmåne. Her behøver vi ikke pandelamper, for månens refleksion er så kraftig, at den lyser det hele op. Dog er sollys 400.000 gange skarpere, så det er ikke fordi det bliver dag. 

månens faser

Månens temperatur

Temperaturen på månen varierer rigtig meget. Din pakkeliste ville være vild, hvis du skulle sørge for tøj og sovepose, for månens temperaturer varierer fra -160 C. om natten til +130 C. om dagen.

Månen som kompas

Der er få der ved det, men månen kan faktisk bruges som kompas. Hvor solen f.eks. står i syd, når kl. er 12 (vintertid), eller mos vokser på nordsiden, eller træets krone står mod øst (på en åben mark, fordi vinden som regel kommer fra vest), kan du også finde syd med månen, nogen gange. Her er hvad du gør: 

månen som kompas

Som billedet viser kan du tegne en steg fra øverste til nederst “punkt” på månen, og følge ned til horisonten. Hvor den rammer horisonten er syd. Det gælder både til- og aftagende måne, men selvfølgelig umuligt ved fuldmåne. 

Blodmåne

Du har måske hørt om blodmåne, eller set en blodmåne selv? Fænomenet er forholdsvis sjældent og skyldes en “måneformørkelse”. Når jordens skygge rammer månen, bliver månen helt rød og danner altså blodmåne. Som en solformørkelse bliver månen altså ikke sort, når jordens skygge rammer den.

Den næste lille blodmåne kommer den 7. september 2025.

Stor og lille måne på himlen

Månen står faktisk på samme sted på himlen, altså de 384.400 km. væk. Alligevel ser vi nogen gange månen som meget stor eller meget lille. Det skyldes et optisk bedrag, som din hjerne spiller dig.

hvorfor ser månen større eller mindre ud nogen gange

Når månen lige er stået op over horisonten, synes månen kæmpe stor, men når den er helt oppe på himlen synes månen meget lille. Det skyldes at din hjerne prøver at sammenligne månen med andet, og når den er tæt på horisonten, kan den sammenligne med omkringliggende objekter, og danner derfor en stor måne. Det kan den ikke oppe på himlen, og danner dermed en lille måne. 

Vil månen ramme jorden?

Nej, faktisk bevæger månen sig væk fra jorden. Mere præcist med 3,8 cm. om året. I min levetid (jeg er 42) er månen altså kommet 159,6 cm. længere væk. 

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.