SOS og signalering
Det nytter ikke noget, hvis du står i en situation, hvor du først skal til at læse om, hvordan udstyret virker. Prøv så meget som muligt, før du tager afsted på tur. Vi skal se lidt på signalering til helikoptere og mindre fly, samt SOS og gode råd, til hvis du står i en sådan situation. Husk at holde hovedet koldt, og gå ikke i panik.
Først en lille historie: René Ljungberg, Outsites tidligere redaktør, og jeg var sammen med Rasmus, Krister og Jacob på ekspedition til Allak for at finde den forsvundne danske vandrer Joey Ravn. I den forbindelse satte vi to af på Allaktoppen, og vi andre fløj forbi 5 minutter senere. Piloten kredsede rundt om området i flere minutter, uden vi fandt dem. Det er ret skræmmende.
De to havde selvfølgelig set os, og vi havde fløjet rundt om dem flere gange. Vi var for at sige det mildt ret overaskede over, hvor svært det var. Vi vidste jo til forskel for dem, der bliver væk, præcis hvor de var blevet sat af, hvor de var på vej hen, hvilket tøj de havde på osv., men kunne alligevel ikke finde dem.
Signalering
Til luftfartøjer:
Hvis du er ude for et uheld og skal samles op eller findes er der nogle signaler, du bør kunne.
Til helikopteren og mindre fly kan du signalere Yes eller No ved at danne et Y eller N med krop og arme:
Y’et: Hold begge arme op og ud til siden, så det danner et Y for Yes.
N’et: Hold den ene arm ned og ud til siden og den anden op og ud til siden, så det danner et N for No.
Y’et kan fortælle piloten, at du har brug for hjælp, og at han skal lande så tæt på, han kan. Y’et kan også fortælle piloten, at det er sikkert at lande der, hvor du står/er.
N’et kan fortælle, at der ikke er brug for hjælp. N’et kan også fortælle piloten, at det ikke er sikkert at lande i området.
Hvis piloten cirkler rundt om dig, kan han se dit tegn tydeligt.
Hvis det er mørkt, er det rigtig svært at se folk på jorden. Det er derfor vigtigt at tænde bål eller have nødlys/nødraketter med sig. Nødlys/nødraketter kan selvfølgelig være svære at få plads til i rygsækken og også vægtmæssigt udgøre et problem. Sikkerhedsmæssigt er det også et problem, hvis man flyver til ens destination. Her er et/flere bål dog rigtig gode alternativer.
For mindre fly og helikoptere er ovenstående gældende.
Jeg har prøvet at blive hentet af helikopter. Piloten overfløj vores position, og da jeg lavede Y’et, landede han straks. Det virker.
SOS
SOS signalering kan gøres på rigtig mange måder, og her er det stort set kun fantasien, der sætter grænsen.
SOS kan f.eks. morses ved at bruge lommelygte/pandelampe. Nogle har denne feature indbygget, andre kan betjenes manuelt.
SOS morses ved at tænde og slukke lygten hurtigt 3 gange i træk, tænde og slukke lygten langsomt 3 gange i træk og tænde og slukke lygten hurtigt 3 gange i træk. Dette danner: . . . - - - . . . (Prik prik prik, streg streg streg, prik prik prik), der er den internationale morsekode for SOS. Et lille fif er, at de fleste lygters tænd/sluk knap kan trykkes halvt ned, og herefter giver du slip; dermed kan man morse. Det er lidt mere bøvlet, hvis du skal trykke knappen helt ned og op hver gang.
SOS kan også skrives med store bogstaver i f.eks. sand eller laves med rafter/grene/træstammer og ild. Alle knep gælder, hvis man er i en nødssituation.
Et andet signal er at lyse op i luften med sin lygte. Dette kan ofte ses langt væk og virker både i skoven og åbne vidder.
Lyd
Det er altid en god idé at larme så meget som muligt, hvis du er i nød. Du kan både bruge ting (gryder og låg f.eks) eller fløjte/pifte.
En ny lille historie fra Allak-ekspiditionen er, at efter de to, der blev sat af helikopteren, havde vandret ud (resten af gruppen blev fløjet ud), skulle vi mødes med dem ude i terrænet og sammen lede efter Joey Ravn. Vi gik begge grupper med walkietalkies.
Vi kom til området i fjeldet, hvor vi skulle mødes, og tændte walkien en gang i timen og kaldte op. Christian har forstand på signaler/radiobølger og deres færd, og da vi efter to timer ikke havde fået svar på walkien, piftede Jakob højt og hurtigt kom der et pift tilbage. Det viste sig, at de to andre sad lige under os, men på grund af klippen kunne vi ikke høre hinanden i walkien, da signalerne ikke kunne nå dem. Christian havde set dette på kortet og bad derfor Jakob der kunne pifte højest, om at gøre det – bare for en sikkerheds skyld, og man må sige det virkede. Hvis vi havde stolet blindt på walkierne, var vi gået videre, og så havde det taget rigtig lang tid at finde de andre.
Derfor: Larm, larm, larm så meget som muligt for at gøre opmærksom på dig selv.
Farver
Det tøj, som de fleste af os har, er i neutrale farver, som vi føler os godt tilpas i i naturen. Det er kun ganske få, der gider rende rundt i neofarver. Men en neonvest (dem der er oblikatoriske at have i bilen i bl.a Tyskland og Finland), vejer og fylder intet, men kan gøre en kæmpe forskel hvis man skal findes, både på jorden eller i luften.
Nødblus
Man kan i dag købe nødblus, der ikke fylder og vejer meget. Disse kan gøre en forskel i situationer, hvor du er blevet væk. Hvis du bliver væk i f.eks fjeldområder, går der ikke lang tid, før der kommer helikoptere i luften, og disse kan se raketterne.
Nød knæklys
En mindre og billigere løsning er knæklys. Disse er dog bedst i mørke (dur ikke om sommeren over polarcirklen). Disse kan ses fra luften. De fleste knæklys holder også i mange timer.
Termisk tæppe
Et termisk tæppe er en form for folie i soveposeform. Den har de egenskaber, at foliet reflekterer kropsvarmen tilbage til kroppen og kan derfor holde dig varm eller varme dig op, hvis du er blevet kold/nedkølet, f.eks ved at du er faldet i vandet. Den holder også vind og vejr ude.
Tag så meget tøj af som muligt, hvis det er blevet vådt, og kravl ned i tæppet hurtigst muligt.
Et termisk tæppe vejer ca. 77 gram og fylder ikke meget, så alle brude have en i rygsækken. Der findes også tæpper til flere personer på en gang. Denne er meget hurtigt at opvarme og hjælper imponerende hurtigt. Denne er god til kano/kajakturen, hvor der er flere med.
Læs en anmeldelse af termisk tæppe her..
Tænk kreativt
Du skal findes eller finde vej. Husk nu, at finder du en sti, så følg den. En sti leder altid hen til noget.
Elektronik
Spot
Du kan have denne i jakken og hjælper hvis du bliver væk/kommer til skade i naturen. Hvis du har denne på, har helikoptere/eftersøgere udstyret til at finde dig.
Den har som regel flere funktioner såsom en ”Jeg er ok” knap, der kan holde dem derhjemme mindre bekymrede for hvad du nu laver derude i den farlige natur :).
Den har også en ”jeg er kommet til skade, men kan selv hente hjælp” og til sidste en ”Jeg er på skideren, kom og hent mig!” knap.
Læs en anmeldelse af Spot her..
Smartphone
En smartphone er selvfølgelig klart det bedste. Fra denne kan du ringe, skrive SMS, e-mail og meget mere. Dette kræver selvfølgelig bare at der er signal, og hvad hvis nu der ikke er det?
Der er faktisk stadig noget du kan bruge den til. Der findes apps hvor du kan downloade kort og bruge telefonens indbygget GPS til at finde din position. Du kan læse meget mere om Outdoor-apps her..
Der er som regel også indbygget kompas som du kan navigere efter, samt lommelygte, der bruger telefonens blitz.
Spar på strømmen:
Husk at slå så mange funktioner fra som overhoved muligt for at spare på strømmen. Skru ned for lyset på skærmen og slå f.eks 3G og 4G fra, så den ikke bruger kræfter på at søge efter signal. Man kan med god planlægning, holde sin smartphone kørende i over en uge, hvis man slår de fleste funktioner fra (husk at slukke den og tænde den igen, så du ikke har en masse programmer åben) og slukke den om natten og kun åbne den når det er nødvendigt.
At finde signal på mobilen:
Selvom at der umiddelbart ikke er signal i det område du befinder dig i, så kan der alligevel godt være lidt. Stå stille og hold din mobil op i luften og vent lidt, måske finder du lidt signal.
En anden og næsten sikker måde er at gå så højt op i terrænet som muligt. Enten ved at klatre op i et træ, eller gå op på en bakke/fjeld. Jo højere op, jo større er sandsynligheden for at finde signal. Mobilmasterne står altid højt placeret og du kan måske ramme en af den.
Et godt tip er at undersøge signalet i det område du skal ud i før du tager af sted. Du kan i et hvert land finde dækning på mobilfirmaernes hjemmesider. Du kan som regel også få hjælp hos dit mobilselskab, prøv at ring til deres kundeservice.
Til 3 mobil kunder, kan det nævnes at 3 IKKE dækker i de nordsvenske fjelde. Det er kun Telia. 3 og Telia har ingen aftale, så du kan ikke fange Telias master. Husk dog på at du altid kan ringe 112. Et alarmopkald vil gå igennem selvom firmaerne ikke har en aftale.
Måske et lidt overdreven setup til fjeldturen. Her er det benzingenerator, iMac og Began (satellit, længst til højre i billedet).
Satellit telefon
Du tænker måske ”are you kidding me” lige nu.. En satellit telefon er både dyr at anskaffe og ringe i. Det er rigtig at en satellit telefon er dyr, men de er i rigtig mange tilfælde billigere at benytte end din mobil! En satellittelefon koster ca. 1,20 kr. i hele verden, bare i Sverige koster det ca. 2,50 kr. at ringe fra mobil..
Og hvis man nu er kreativ, så kan man faktisk få mange produkter i et:
Står du og skal have en ny GPS, så se iSatPhone her: http://isatphonelive.com/home
En iSatPhone indeholder: GPS (som du kender dem fra de alm. kendte håndholdte GPSer), satellit telefon, SMS, E-mail og internetbrowser, send din GPS position og meget mere. Prisen herhjemme er ca. 5000 kr.