Forsiden

Friluftsliv

Grej & udstyr

Info & viden

Ture & Kurser

Magasin & Medier

Outsite

Info & viden

Førstehjælp i naturen er vigtigt, da der kan være rigtig langt til nærmeste læge eller hospital. Derfor er det selvfølgelig en god idé at kende lidt til dette før man begiver sig på nye eventyr. Vi kender nok alle mund til mund, eller var det mund til næse? Hvor mange gange er det nu man skal blæse og trykke?

Førstehjælp på vandretur

Førstehjælp på vandretur

Tja, de laver det faktisk om en gang imellem. Jeg har igennem mit liv fået forskellige kurser samt blevet undervist af min onkel, der var samarit hos ASF Dansk folkehjælp. Det sidste jeg har hørt (og det er nogle år siden) var mange tryk og knapt så mange pust. Man har også (meget fejlagtigt, syntes jeg) indraget engelske udtryk? Ligegyldigt hvad du gør (om det er 5 pust og 30 tryk eller 10 pust og 10 tryk) så er det at du GØR noget, bedre end ingenting.

Før skaden er sket

Førstehjælpskasse:
Det anbefales meget at du har en førstehjælpskasse med på dine turer. Den indeholder alt det du skal bruge, og er designet til outdoor livet.
Jeg har haft forskellige sæt, men har aldrig (7-9-13) brugt noget fra et sæt.
Lige nu har jeg Sawyer Førstehjælpssæt med.
Travelsafe, et lidt større sæt.
Lifesystems er nok det mest almindelige sæt man ser i outdoorbutikker herhjemme.

Fodtøjet:
Der er mange ting man kan sikre, før skaden sker. Fodtøjet er rigtig vigtig og den rette støvle kan forhindre at du f.eks. vrikker om og hvis du ved bare lidt om fodtøj kan du også undgå vabler.
Vandrestøvler med højt skaft, er en god ven hvis du skal vandre i bjerge eller fjelde. Det høje skaft hjælper med at støtte din fod og ankel, så du ikke vrikker om så let.
Se mere om vandring og filosofi bag her... (kræver Outsite+ medlemskab)

Rygsækken:
Der er mange grunde til at din rygsæk skal pakkes og indstilles rigtig. En af grundende er for at undgå rygskader. Vi kan alle gå og tro at ryggen er fin, og det er den sikkert også. Men hvis rygsækken sidder løst og du snubler, kan man være uheldig.
Det rygsækken mest er kendt for er dog de ømme skuldre der også kan undgås.

Teltet:
Find en rigtig god plads til teltet, så du undgår at ligge dårligt om natten. En rod eller sten kan gøre at næste dag ikke bliver så sjov.
Det er også vigtigt at huske på at teltet skal have gode udluftsningskanaler og myggenet.
Klik her og læs mere om telte (kræver Outsite+ medlemskab)..

Vi ved alle at vi ikke er lige så skarpe, hvis vi ikke får en god nats søvn… Derfor er det vigtigt med et godt telt og ikke mindst teltplads.

Sportstape og andre forbindinger:
Sportstape er en rigtig god opfindelse. For det første kan du bruge det som alm. tape hvis uheldet skulle være ude og man får revet noget i stykker. Men, det er også rigtig godt til forebyggende skader. Et eksempel herpå er hvis du vrikker om og får ondt i f.eks. anklen, så kan man med fordel binde foden ind, så anklen ikke kan bevæge sig så meget og dermed forebygge yderligere overbelastning af led. Dette gælder selvfølgelig alle led på kroppen.
Foruden sportstape er alm. forbindinger også rigtige gode til formålet. Fordelen ved forbindinger er at man som regel kan ånde igennem det (det er svært igennem sportstape), men man kan jo kombinere de to ting.

foerstehjaelp paa vandretur

Hvis skaden sker

Hvis uheldet er ude, er det første råd altid at stoppe ulykken. Altså sørge for at uheldet ikke kan ske igen og eventuelt bevæge sig væk fra yderligere farer.
Føromtalte førstehjælpskasse vil i mange tilfælde kunne afhjælpe problemet hvis mindre skader er sket.

Andet råd er at vurdere den tilskadekommende. Skab f.eks. frie luftveje hvis dette er nødvendigt.

Tredje råd er at kontakte/hente hjælp. Hvis I er en gruppe, så send straks en af sted efter hjælp hvis der er behov for dette. Kontakt 112 hvis det er akut.
Er man uden for mobildækning, kan man bruge en FindMeSpot (Læs om Spotten her… Læs om brug af Spot på solotur her… Læs om Spotten i en rigtig redning her…).
Man kan også bruge satellittelefon. Du kan nu få satellittelefoner til en rimmelig pris og teletidsabonnement.

Fjerde råd er førstehjælp. yd førstehjælp efter bedste evne. I mange tilfælde er det bedre at gøre noget frem fra ingenting. Om du lige kan huske din førstehjælps ABC? Glemt det og gør det så godt du nu kan.

Hjemmesider hvor du kan læse mere om førstehjælp:
http://www.netdoktor.dk/tema/foerstehjaelp.shtml 
http://www.netdoktor.dk/sunderaad/fakta/foerstehjaelp.htm 
http://da.wikipedia.org/wiki/Førstehjælp 

Gronlund, har slået et forslag til et førstehjælpskurser op, henvendt til outdoorlivet, se mere her... (foråret 2015).

Historier

På min tur til Ritsem fik vi en akut skade. Min kammerat var uheldig med ryggen og han måtte have morfin for at kunne holde smerten ud.
Vi blev en dag forsinket, men det gjorde nu ikke så meget da vi havde god tid.
Vi havde mulighed for at kalde lokale fiskerbåde ind, hvis der skulle blive behov for dette. Problemet kunne jo være at han ikke kunne gå det sidste stykke ind til Ritsem.
På Morfinen klarede han dog turen.. 

På en fjeldtur ved Abisko, måtte vi tilkalde hjælp via en FindMeSpot (Spot). Du kan læse om turen her... og brugen af Spotten her...

Jeg har disse førstehjælpskurser:
Alm. førstehjælp.
Førstehjælp relateret til bilulykker.
Førstehjælp på arbejdspladsen.
Udvidet brandkursus.

Men de skal dog fornyes efterhånden (opdate feb. 2019)

Brugervurdering: 4 / 5

Stjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne inaktiv
 
Log-på for at kommentere


Kenn svaret på emne: #2 5 år 4 måneder siden
Jeg har et sæt med bandager (har bare samlet det mest almindelige af plaster, bandage osv. Men vigtigst af alt noget håndkøbsmedicin og på recept. Det på recept er det vigtigt at man har vejledning med:

Generelt er der fire kategorier af medicin, jeg synes man har med, udover det man evt. skal tage. Det er smertestillende, mave/tarm, hals og infektion. Jeg fik næste ødelagt starten på en tur for nogle år siden, grundet et maveonde jeg fik i togturen på vej op.

Smertestillende har jeg panodil, idoform og et par enkelte ketogan, givet af min læge.

Mave/tarm har jeg imod mavesyre, idoform og imodium

Hals har jeg nogen halspastiller med smertestillende/bakteriedræber

Infektion har jeg nogen pencillin piller og sårrens. Sårrens er både en lille sprøjte til at skylle et sår, servietter til hudafskrabning og væske.

Det alvorlige medicin som seriøst smertestillende og pencillin har jeg til 3 dage, det milde smertestillende og alt det andet har jeg til lidt flere dage.
Ennamaria's profilbillede
Ennamaria svaret på emne: #3 5 år 4 måneder siden
Jeg kan ikke læse din artikel, Christian. Jeg får denne side:
Milho's profilbillede
Milho svaret på emne: #4 5 år 4 måneder siden
Det kan du nu :)
Ennamaria's profilbillede
Ennamaria svaret på emne: #5 5 år 4 måneder siden
Tak :)

Jeg har:
Oldgammelt lille samariterkursus
Nyere alm. 1.hjælpskursus
Hjertestarterkursus
Brandkursus

Min 1.hjælpspakke til vandreture indeholder:
Elastikbind
Emergency Blanket
Sportstape
En rulle englehudplaster (Micropore)
En stribe alm. plaster
Steril forbinding
Masser af compeed
Mepyramin-stick (kløestillende)
En drypflaske med klorhexidin og en lille tube antiseptisk creme
Panodil og Ibuprofen

Til min næste tur vil jeg spørge min læge, om hun vil udskrive noget bredspektret penicillin (i tilfælde af blærebetændelse, der kan være ret så invaliderende), fucidinsalve (til sår) og evt. nogle få stærke smertestillende (Ketoganlignende).

Da min far levede, kunne jeg få, hvad jeg ville - han var nemlig læge, og stolede på, at jeg ikke ville misbruge tingene. Men tiderne har ændret sig...
Luffe svaret på emne: #6 5 år 4 måneder siden
Det bedste du kan gøre for at forberede dig på en førstehjælps situation er et kursus. Jeg synes mange køber de der simple førstehjælps kit og føler sig sikre fordi de nu har et kit. Problemet er bare at de færdiglavede kits er ekstremt mangelfulde, især de der pocket kits. De indeholder ikke meget mere end et par plastre og nogle servietter.

Det vigtigste du kan gøre for at forberede dig er at lave en risikovurdering på de skader/ulykker du kan komme ud for. På den måde er det nemmere at vælge hvad du skal tage med i sit førstehjælps kit. For at gøre dette er man selvfølgelig er man nødt til at have et kendskab til behandling af skader.

Skader man kan pådrage sig på fjeldet og outdoor ture kan være lige fra små skader som forstuvninger, rifter og vabler til fald, hjertestop og alvorlige blødninger.

Der er mange grund principper inden for førstehjælp men de 4 punker (Nævnt i artiklen) og ABC er nok de mest grundlæggende.

De fire råd:

1. Stop ulykken (Skab sikkerhed for dig selv og den tilskadekommende)
2. Vurder personen (max. 10sec, kontroller frie luftveje og vejrtrækning)
3. Tilkald hjælp (Dette kan være et problematisk punkt på fjeldet)
4. Påbegynd førstehjælp

ABC reglen (Airway - Breathing - Circulation) vil jeg sige mest er til prioritering af flere tilskadekommende men den er stadig relevant til vurdering og kontrol af en alvorligt skadet person.

For os friluft mennesker har vi vægten at tænke på når vi laver et førstehjælpskit. Jeg ville kalde det: Størrelse/Vægt vs. Kapacitet.
Det ideelle vil være en mellemting.

Mit eget kit ser sådan her ud:

2x kompresforbindinger
1x 5x5 cm dressing
2x elastisk gazebind
1x saltvands ampul til fremmedlegemer i øjne
Plastre i forskellige størrelser
Vabelplastre
1x trekantet armslynge
1x alutæppe
1x saks
1x pincet
2x handsker
1x HLR maske
Sportstape
1x tæge kort
2x alkohol frie servietter
3x plastre til forbrændinger
Butterfly strips

Det er ikke det perfekte kit men det giver mig kapaciteten til at klare skader jeg er bekendt med.

Medicin er ikke noget jeg har den største forstand på (Skal på et kursus) men jeg ville medbringe noget smertestillende, anti-diarre og noget antibakterielt cream.

Det var bare mine egne tanker omkring førstehjælp. :)
NOB's profilbillede
NOB svaret på emne: #7 5 år 4 måneder siden
Jeg skrev et gæste blogindlæg hos Overlevelsesgrej.dk om emnet overlevelse og førstehjælp, som kan læses her.

overlevelsesgrej.dk/blogs/news

Essensen er tag et førstehjælpskursus, og at du kan ikke gardere dig mod alt, og det skal du heller ikke. Din primære førstehjælper er din egen hjerne, det er den der vil holde dig i live.
MortenA's profilbillede
MortenA svaret på emne: #8 5 år 3 dage siden
Vil lige indsklyde at mht livgivende førstehjælp har tendensen været at gøre det mere og mere enkelt. Således har man i mange lande helt droppet kuntigt åndedræt og siger nu KUN hjertemassage - hele tiden uden afbrydelser (skift hvis i er flere så i ikke bliver trætte). Jeg er ikke læge - men jeg har hørt at man ikke længere tror at kunstigt åndedræt hjælper - problemet er ikke at du ikke trækker vejret (er luftveje blokeret må Heimlik grebet (eller hvad det nu hedder) være løsningen) men at hjertet ikke slår). Er godt klar over at mange som har lært begge dele vil brokke sig over dette - men det er altså hvad man mange steder er kommet frem til. Husk f.ek.s på "baby på maven" - kun i DK tilbage i "før '90 erne' MIn svigermor syntes også det lød forrykt men faktum er at vuggedød nu er på niveay med andre land i DK efter man ændrede retningslinier.

Se f.eks. hvad man skriver på wikipedia (engelsk udgaven):

en.wikipedia.org/wiki/Cardiopulmonary_resuscitation

"According to the International Liaison Committee on Resuscitation guidelines, CPR involves chest compressions at least 5 cm (2 in) deep and at a rate of at least 100 per minute in an effort to create artificial circulation by manually pumping blood through the heart and thus the body. The rescuer may also provide breaths by either exhaling into the subject's mouth or nose or using a device that pushes air into the subject's lungs. This process of externally providing ventilation is termed artificial respiration. Current recommendations place emphasis on high-quality chest compressions over artificial respiration; a simplified CPR method involving chest compressions only is recommended for untrained rescuers."

Altså kunstigt åndedræt er "ekstra" og hjertemassge er vigtigst

Vandreture og friluftskurser

 
Kom med på vandretur eller friluftskursus
Kursus i friluftsliv

Kursus i Basisfriluftsliv

kr. 1000 00
Båltyper, lær at tænde det perfekte bål
Mad over bål og kogegrej
Kort- og kompaslære
Etablering af lejr og meget mere...
Vandretur i Lapland

Vandretur i Lapland

kr UDSOLGT
Vildmarken
Væk fra stier - ud i naturen
Professionel turguide
Over polarcirklen
Kanotur for kvinder

Kanotur for kvinder

kr 1200 00
Kun for kvinder
Konatur i Nordens sydligste vildmark
Kun 2,5 timer fra broen
Oplev stemninge og find stor inspiration
Planlægning af tur kursus

Planlægning af vandretur kursus

kr 800 00
Hvordan vælger jeg en vandrerute
Hvornår på året kan jeg tage afsted
Hvordan sørger jeg for at være sikker
Hvilket grej egner sig bedst til min tur
Jetboil
Fjeld og Fritid
Sea To Summit
Friluftsland
Aclima
Pro-Outdoor
Jetboil
Fjeld og Fritid
Sea To Summit
Friluftsland
Aclima
Pro-Outdoor