Find signal på mobilen
Hvis du forestiller dig at signaler er lidt som lys. Mobilmasten sender "lys" ud i landskabet og rammer dig, der hvor du står. Men hvis du står bag en bakke eller andet, rammer "lyset" dig ikke og du står derfor i skygge. Du kan i nogle tilfælde være heldig at "lyset" bliver reflekteret af noget og derfor alligevel rammer dig, men det er svært at satse på.
Kort fortalt er mobilsignal radiobølger på et frekvensbånd. Signalet kan blive forstyrret af vejret og især højtryk er en signaldræber.
Tilbage til mobil signalet
Danmark er ikke dækket særligt godt. Faktisk er Afrika bedre dækket og vi gik ellers og troede at vi var langt fremme på teknologiområdet? Teleselskaberne har dog gjort noget for at gøre det bedre den seneste stykke tid. Sidste forår havde vi en fællestur på Skjoldungestien og den er ikke dækket særlig godt. Det er ærgerligt, da Skjoldungestien appen faktisk kræver mobil signal - do'h.
Skjoldungestien går fra Roskilde til Hvalsø - to forholdsvis store byer. Bevares, man kommer da ud at gå på "landet" men man er stadig tæt på alting.
Hvordan finder jeg signal på min mobil?
1. Sørg for IKKE at holde der hvor mobilens antenne sidder. Mobiler har stadig antenner selvom de er indbygget i designet. Nogen husker måske hvor galt det var med iPhonen på et tidspunkt.
2. En simpel ting du kan gøre, er at stå stille. Vent lidt og se om mobilen ikke finder noget.
3. Hold mobilen op i luften. Måske du finder signal her.
4. Gå højt op i terrænnet. Jo højere du er i terrænnet, jo større er chancen for signal.
5. "Gem" dig ikke bag bygninger, bakker og andre ting der kunne skygge for signalet.
6. Genstart mobilen. Nogle gange kan mobilen "hænge" lidt i det. En genstart vil måske tvinge den til at finde signalet på ny.
7. Kig på kortet. Mobilmaster er indtegnet på kort, så du kan ved hjælp af højdekurverne se om du står i "skygge" for signalet.
Mobil signal i fjeldet
Mobildækning er ikke altid det bedste i fjeldområder og mange gange er der slet ikke dækning. Ved at bruge ovenstående tips kan du måske finde dækning og er det en nødssituation så er nr. 7 en du kan gå efter.
Vejrmaster o.l. har dog samme piktogram, så kontroller hjemmefra på udbydernes hjemmesider hvor de dækker.
Billedet er taget på Kebnekaise fjeldstation i Lapland. Bemærk mobilmasten i højre hjørne øverst.
Hvis du har 3 mobil, så vær opmærksom på at du ikke kan gå på andre mobilnetværk hvis du er i et land, hvor 3 har 3LikeHome (altså at det koster det samme som at ringe hjemmefra). Mobilmasten vil genkende dig som "lokal" og derfor kan du ikke tvinge din mobil på en anden udbyders netværk. Det svarer altså til at du står i Danmark og prøver at komme fra 3's netværk over på TDC's, det kan ikke lade sig gøre.
Husk! Du kan altid ringe 112. Hvis du har den mindste dækning, også fra andre selskaber, så går dit alarmopkald igennem. Dette gælder også hvis du ikke har simkort i mobilen. Selvom mobilen melder "Ingen dækning" så prøv alligevel.
Undersøger du bare lidt hjemmefra, så kan du godt finde signal her og der. Læs f.eks. denne tråd hvor Kennls og jeg deler ud af små spots i Lapland. Vi undersøger begge hjemmefra hvor der er dækning og kigger derefter højdekurver for at se om der er mulighed for signal.
Hvorfor have mobilen i naturen?
Det er selvfølgelig helt op til dig selv, hvad du vil have med på tur. Jeg har mobilen med fordi jeg bruger den til mange ting. Et hurtigt billede, et hurtigt filmklip, skrive dagbog, læse eller spille om aftenen før sengetid og så som sikkerhed. Det er individuelt om man gider have den tændt, men de fleste har den dog med, slukket i rygsækken.
Spar på batteriet
Hvis du følger nogle simple råd, så kan du sagtens få din mobil til at holde en uge eller længere på en opladning. Sluk mobilen når du vandrer, for mobiler bruger strøm på bare at være tændt. De søger f.eks. hele tiden efter signal og når du konstant bevæger dig imellem mobilmaster suger det strøm - også selvom der slet ikke er dækning i området. Slå flytilstand til, så mobilen ikke bruger unødig strøm på at finde mobilsignal. Det gør også at dine App's ikke forsøger at finde opdateringer eller bruger unødig strøm på at få seneste opdatering fra Facebook. Sluk for App's. Har du en iPhone så dobbelt klik på "Home" knappen, så kommer alle de App's frem der er åben på din mobil. Luk alle unødige App's (kør fingeren fra bunden af skærmen til toppen over App'en du vil lukke).
Hvis du har en powerbank, solpanel, hydrogen reactor eller lign. med, så kan du med fordel følge ovenstående når du lader mobilen. Flytilstand gør f.eks at mobilen lader meget hurtigere og du sparer derfor strøm.