Outdoor-ordbog og udtryk du måske ikke kender

Der er masser af fremmedord inden for alle fag og hobbyer. Friluftsliv er ingen undtagelse, og man skal næsten være forhandler for at vide, hvad det hele betyder. Hvad er R-værdi på et liggeunderlag? Er der forskel på en skaljakke og en hard shell? Hvorfor har en sovepose en komforttemperatur? Der er mange spørgsmål og svar, og vi har her samlet en masse af de ord og betydninger, der er bag. Du er selvfølgelig også velkommen til at tilføje flere ord i kommentarfeltet under artiklen. 

outdoor-ordbog med udtryk fra friluftslivet

Outdoor-beklædning

Rygsæk

Sovepose, liggeunderlag, lagenpose

Telt, Lavvu, Yurt

Hængekøje

Bålet/kogegrej/køkken

Elektronik og strøm

Kano, kajak, packrafting

Outdoor-udtryk

Artiklen opdateres løbende.

Et af mine udgangspunkter for at træde ind i redaktionen på Outsite var faktisk denne artikel. Da jeg endelig fandt Outsite efter ca. 6 måneders søgen for mange år siden, faldt jeg over ordet skaljakke. Alle var helt oppe at køre over den, alle roste den og selvom der var et forumsindlæg med; Hvilken cykel skal jeg vælge? Var svaret: En skaljakke. Alle kendte til den, men jeg anede ikke, hvad fanden det betød, og hvorfor mit trelagsprincip ikke skulle holde mere, fordi skaljakken var blevet opfundet. Min tynde, åndbare og vandtætte jakke, der hang i skabet, ville jeg da ikke skifte ud..

Så hvorfor ikke starte ud med den:

Outdoor-beklædning

Hvad er en skaljakke/Hardshell?

En skaljakke er en tynd, åndbar og vandtæt eller vandafvisende jakke, nogle kalder den også for en hardshell. Den er det sidste lag i trelagsprincippet og virker som isolerende lag og som windbreaker. Med f.eks uld- og dunjakke under kan du klare mange minusgrader eller chillfaktors.

Hvad er en softshell

En softshell er "blødere" end en skaljakke. Materialet larmer ikke så meget og du kan føle bedre bevægelsesfrihed. Dog er en softshell ikke lige så vind- og vandafvisende som skaljakken.

Hvad er trelagsprincippet?

Et isolerende princip, hvor man kan starte med uldundertøj inderst (next-to-skin), en varm trøje/sweater som midterste lag og et vind- og vandtæt/-afvisende lag yderst. De tre lag har den fordel at det inderste leder sved/kroppens fordampning væk til mellemlaget, der samtidig varmer og "ånder". Det yderste lag beskytter mod vind og regn, og er også åndbart så sved/fordampning kommer helt ud, så du ikke bliver fugtig og dermed kold.

Læs meget mere om 3-lagsprincippet her...

Hvad er et mellemlag?

Mellemlag er andet lag i trelagsprincippet. Dette lag er f.eks. åndbart og isolerende. Brug en tyk trøje/sweater som mellemlag.

Hvad er et inderlag?

Inderlaget er det første lag i trelagsprincippet. Du kan med fordel bruge uld der har den fordel at være åndbart, og lede sved/fordampning fra kroppen væk fra huden, så den ikke bliver fugtig og derfor kold. Uld forbliver varmt hvis det bliver vådt. Det gør dun f.eks. ikke.

Hvad er Gore Tex?

Gore tex er kunstig hud - og inspireret af hud. Vores hud er nemlig genialt konstrueret. Sved kan komme ud, men vand kan ikke komme ind. Hvis man tænker støvler, er dette jo perfekte forhold. Fordampning fra foden kan komme ud, men vand kan ikke komme ind.

Goretex.png

Hvad er en membran?

Det samme som Gore Tex. Producenterne af outdoortøj er begyndt at lave deres egne membraner, der ikke hedder Gore Tex, men virker på samme måde.

Hvad er G-1000?

G-1000 materiale er Fjällrävens signatur-stof, der er fremstillet af 65 % polyester og 35 % bomuld. Ideen med G-1000 er, at man benytter voks som imprægnering og derfor skåner miljøet. Der er også andre mærker, der benytter en 65-35 stofblanding. G-1000 består her i 2021 af flere materialetyper: G-1000 Classic, G-1000 Silent, G-1000 Lite, G-1000 HeavyDuty og G-1000 Air.

Hvad er forskellen på vandafvisende og vandtæt?

Læg mærke til disse to udtryk, når du køber produkter. Vandafvisende betyder som regel, at man ikke skal have regntøj på ved en lille byge. Ved længere tids regn er det vandafvisende dog ikke godt mere. Vandtæt er producenterne forsigtige med at skrive. For vi forventer som forbrugere, at vandtæt betyder 100%-jeg-bliver-ikke-våd-når-jeg-cykler. Det meste billige regntøj er vandtæt, men ikke særlig åndbart. Det betyder, at du bliver våd indefra og derfor tror, at regntøjet er utæt. Man kan afhjælpe det lidt ved at have et tndt lag uldundertøj på. Hvis regntøj skal have en membran bliver det dyrere.  

Se test og anmeldelser af outdoor-beklædning her...

Rygsæk

Hvad er et vandsystem/streamer/camelback?

En camelback er et vandsystem, hvor du har en pose vand i rygsækken, og en slange der går fra rygsækken og ud på skulderremmene. så skal du ikke bøvle med drikkedunke, åbne låg og værst - finde sidelommen til drikkedunken igen. Et drikkesystem findes også som en rygsæk i sig selv til dagsture eller trailrunning.

Hvad er et bæresystem?

Et bæresystem er skulderremmene og hoftebæltet. Det er vigtigt, at du finder en rygsæk, der passer din ryglængde. Det er også meget vigtigt, at du lærer at indstille din rygsæk korrekt. På Outsites ture med guide, går vi meget op i at indstille din rygsæk korrekt. Der er ikke noget værre end at skulle vandre med en rygsæk, der ikke sidder korrekt. Det giver øm ryg og skuldre, og du kan få hovedpine. Bæresystemet er derfor meget vigtigt. Vær opmærksom på, at mange bæresystemer kan indstilles i højden. Prøv selvfølgelig dette i butikken, inden du køber. Få også vægt i rygsækken, så du kan mærke, hvordan bæresystemet passer dig. Hvis du rammer helt rigtig, vil rygsækken føles som den ekstra kropsdel, du hele tiden har manglet.

Nogle rygsækmærker som f.eks. Deuter har bæresystemer både til mænd og kvinder. Hos Deuter hedder bæresystemet til kvinder SL.

baerersystem.jpg

Hvordan vælger jeg det antal liter, jeg skal have?

Der er ret svært at svare på. Det kommer an på, hvor lang tid du skal være af sted samt hvor meget udstyr og mad, du skal have med. Selv her er det svært, for udstyr har forskellig fylde. En sovepose kan være meget stor og meget lille. Det samme gælder telte osv. osv.

Man kan dog godt komme med en generel guide:

20-30 liter: Dagstursrygsæk
40-60 liter: Weekendvandreture
60+ liter: Ugeture og længere.

Det smarte du kan gøre er at finde den rygsæk der passer dig (PRØV DEM I BUTIKKERNE!). Mange butikker tilbyder, at du kan købe rygsækken, tage den hjem og stoppe med det udstyr, mad, tøj osv. du skal have med. Passer den, jamen så er det fint, og er den for lille/stor, kan du bytte den igen.

Hvad er en dagstursrygsæk?

Man kunne måske godt tro, at en dagstursrygsæk "bare" er en almindelig skoletaske, men de er noget mere komfortable. Til forskel på skoletasken skal du have dagstursrygsækken på hele dagen, og derfor er bæresystemet vigtigt. Der er som regel også plads til en camelbag og har andre features, som du kan bruge på din tur.

Se test og anmeldelser af rygsække her...

Sovepose, liggeunderlag, lagenpose

Hvad er komfort, limit og extrem temperatur på soveposer?

Det med at angive, hvor varm en sovepose er, er skide svært. For at have en standard, som alle kan gå ud fra, har man opfundet komfort, limit og extreme som guide line. Komforten er den mindste temperatur, hvor du vil have det varmt og dejligt ved. Limit er der, hvor du vil begynde at fryse. Extreme er overlevelsestemperaturen. Her vil du skide fryse, men ikke dø af kulde.

Lad os antage, at du vil have en 3 sæsoners sovepose. Her er komforten ca. +4 grader. Det passer meget godt med vores breddegrader, hvor du tidlig forår/sent efterår kan opleve lave temperature. Hvis det er koldere, så brug en lagenpose eller hav uldundertøj på.

Komfort: Temperaturen hvor kvinder vil have det behageligt ned til
Limit: Temperaturen hvor mænd vil have det behageligt ned til
Extrem: Temperaturen hvor du vil overleve men pissefryse

Læs meget mere om komfort, limit og ekstrem (og en mere) her...

Hvad er forskellen på de forskellige materialer soveposerne er lavet i?

Åndbarhed, vægt, fylde er nogle af de ting der skiller de forskellige materialer. Fibersoveposer fylder som regel mere en dunsoveposer, men koster også mindre. Man kan få gode og dårlige kvaliteter i både dun og fiber.
De fleste der vandre meget, har dunsoveposer fordi de ikke vejer og fylder noget. Dun har dog den ulempe at de klasker sammen hvis dunen bliver våd.

Hvad er en lagenpose?

En lagenpose er en tynd "sovepose" af silke eller bomuld. Lagenposen har den fordel at du skåner soveposen for sved og dermed for at skulle vaskes så tit. Dunsoveposer, har ikke godt af at blive vasket, fleece/fibersoveposer kan bedre klare det. Lagenposer går også komforttemperaturen højere, da den også giver lidt ekstra + grader. Man kan ellers tro at det er et sælgertrick og en chance for mersalg, men en lagenpose er faktisk en rigtig god idé og en rigtig god investering.

Læs mere om lagenposen her...

Hvad er et emergency blanket/nødsovepose?

Et emergency blanket er et folietæppe der reflekterer din kropsvarme tilbage til dig. Nødtæppet bruges i situationer hvor du f.eks. er blevet kold og skal have varmen igen. Man kan også bruge det til at overnatte i, hvis man bliver overasket af meget dårligt vejr.

Læs en test af Emergency Blanket her...

Hvad er en bivy bag?

En bivy bag er et overtræk til din sovepose. En bivy bag giver ekstra varme, den er som regel vandtæt og du kan derfor overnatte under åben himmel uden at blive våd og der er som regel myggenet i.

Hvad er R-værdi og R-value?

R-Værdi eller R-value er det isolerende tal for liggeunderlag. Tallet angiver hvor meget liggeunderlaget isolerer mod kulde fra jorden. Jo højere tallet er, jo bedre isolering. Du kan sagtens bruge et liggeunderlag med høj R-Værdi om sommeren, for liggeunderlaget har ikke "indbygget varme" og vil omvendt en sovepose med lav komfort temperatur ikke føles for varmt. 

Et skema der viser R-værdi og ca. temperatur. Vær opmærksom på at nogle producenter angiver extrem temperaturen, andre komforten.

 R-Værdi  Temperatur
 2  +2 C.
 4  -11 C.
 6  -25 C.

Vi har skrevet en artikel med gode råd samt tips og tricks til R-Værdi: https://www.outsite.org/tips-og-tricks/501-hvad-er-r-vaerdi-paa-liggeunderlag

Hvad er et selvoppusteligt liggeunderlag?

Et selvoppusteligt liggeunderlag er lavet af noget skum som kan presses sammen. Når du åbner ventilen, udvider skummet sig og "puster" derfor liggeunderlaget op. 

Fordele:
Selvoppustelige liggeunderlag har høj R-Værdi.
God komfort.

Ulemper:
Vejer meget.
Fylder utroligt meget.
Pris.

Hvad er et skumliggeunderlag

Et skumunderlag kender de fleste måske fra deres spejdertid eller da man var med mor og far på teltture. Små børn kan som regel godt sove på skumunderlag, men de er for tynde til voksne. Skumunderlaget bruges ofte som siddeunderlag eller som suplement til et selvoppusteligt- eller luftunderlag. Skum har en god R-Værdi og derfor er suplementet god i de kølige måneder.

Fordele:
Høj R-Værdi.

Ulemper:
Vejer meget.
Fylder utroligt meget.
Dårlig komfort.

Hvad er et luftliggeunderlag

Et luftliggeunderlag er opbygget af luftkamre med varierende isolering. Luftliggeunderlag er høje og kan fåes brede og op til 2 personer. Isoleringen kan være syntetisk eller dun.

Fordele:
Vekslende R-Værdi.
God komfort.
Lav vægt
Lav fylde

Ulemper:
Pris.

Se test og anmeldelser af soveposer osv. her... 

Telt, lavvu, yurt

Hvad er et apsis?

Et apsis er et fortelt/indgang til teltet. Her kan du have din rygsæk og hygge i tørvejr, hvis det regner udenfor.

Hvad er et footprint?

Et footprint er en bund til dit telt/apsis. De fleste telte kommer ikke med bund til apsis. En footprint kan være rar at have hvis du bruger teltet om vinteren, i regnvejr eller på andet vådt underlag. Et footprint kan også tilkøbes til hele teltets længde for at skåne bunden. Dette er rart at have hvis du telter på stenet jord/fjeld og ønsker at forlænge levetiden på teltet - men alt vejer jo...

Hvad betyder vandsøjletryk?

Vandsøjletryk er meget svært. Vi regner her i millimeter, men hvad siger tallet os? Et vandsøjletryk på f.eks. 10000 mm. hvad gør det? Der er meget rod i tallene og branchen skyder lidt efter hinanden og nogle mener at jo højere tal jo bedre, og det er også let at overbevise os forbrugere om. Det er vi jo vandt til fra andre områder (RAM, harddiske osv.). Jeg er selv røget i fælden og købte en soft shell jakke med et vandsøjletryk på 20000 mm. Det tal er så højt at jeg i princippet burde kunne forblive tør i tropisk regnskyl. Det passede desværre bare ikke og jeg har aldrig haft en jakke hvor jeg blev så våd.

Som regel kan du forholde dig til disse tal, når du kigger på telt: Bund ca. 10.000 mm. oversegl ca. 3000 mm. Dette fortæller dig at bunden er vandtæt og der derfor ikke trænger vand ind nede fra. Overseglet skal nok også holde dig tør, men det kan samtidig ånde så der ikke kommer så meget kondens i teltet.

Hvad betyder teltslagning?

Teltslagning betyder at man slår teltet op.

Hvad betyder at telte?

At telte betyder at man slår lejr. Man telter f.eks. et sted: "Du kan telte i skoven" "Vi telter nede ved elven" osv.

Se en kæmpe artikel om telte her...

Hvad er en lavvu?

En lavvu har samme form som en tipi. En lavvu stammer fra samerne og er tænkt som et nomadetelt, der er hurtigt at sætte og og pille ned igen. Den trekantet form er også genial, for varmen har ikke meget plads i toppen og vil stå længere nede i teltet.

Hvad er en Yurt?

En Yurt er et telt fra Mongoliet. Den er modsat lavvuen ikke trekantet men næste firkantet. Det geniale ved dette er at man udnytter hele pladsen ud til kanterne, i forhold til lavvuen.

Hvad er et tarp?

En tarp er faktisk en presening. Du kan sove under tarp og vågne op i frisk luft, med god udsigt, men samtidig tør og i læ for vind, hvis du slår den op korrekt.

Hvad er et Tentsile/trætelt?

Et Tentsile er en telt/hængekøje, man hænger op i tre punkter, f.eks. træer. Inde i teltet er der 3 "kamre" der danner en hængekøje når du ligger dig ned. Fordelen ved et Tentsile er at man ikke skal tænke på underlaget, om det er stenet, hullet osv. og man kan opsætte Tentsile på skråninger og få fantastisk udsigt. Der er plads til 3 personer, men man kan købe to personers Tentsile, der kan bygges til 6 personer. Man kan også tilkøbe ekstra bund, så der er plads til 3 mere osv. osv.

tentsile-trae-telt.JPG

Se test af telte osv. her...

Hængekøje

Hvad er en Quilt?

En quilt er lidt som en sovepose, men nogle sværger til en quilt, da de mener det er bøvlet at komme ned i soveposen i en hængekøje. En quilt åbnes som regel i midten og ikke i siden. Man bruger nogen gange Quilts sammen med under quilts.

Hvad er en under quilt (UQ)?

En under quilt bruges til at isolerer nedefra. Man kan sammenligne det lidt med en sovepose, man bare spænder nedenunder hængekøjen. Som på et liggeunderlag, vil din sovepose trykkes flad på liggesiden. Dog har du nu ikke R-Værdien fra liggeunderlaget, så du er ikke isoleret mod kulde nedefra. Under quilten hjælper dig med denne isolering. Du kan selvfølgelig også bare bruge et liggeunderlag i hængekøjen.

Hvad er et under blanket (UB)?

Det samme som et under quilt. Nogle producenter (engelske) kander den underblanket i stedet, men det kan også være et tyndere fleece tæppe, der kan bruges sent forår til start efterår.

Kan man få en over quilt/over blanket?

Ja, der hedder det bare en top quilt.

Hvad er en top quilt?

En top quilt er en "sovepose" der isolere mest ovenfra. Fra knæene og ned har de som regel samme funktion som soveposen, men fra knæene og op, tager top quilten over, der hvor underquilten ikke dækker (altså på oversiden, så at sige). En top quilt er åben på undersiden (ca. fra knæet).

Hvad er en sleeve?

En sleeve er en "pølse" man trækker udenom hængekøjen, så den f.eks. er vandtæt hvis den hænger uden tarp (du kan ikke ligge i den samtidig). En sleeve er også smart hvis man skal tage hængekøjen ned og op igen senere på dagen (f.eks. på vandretur), så kan du hurtigere pakke den ned og hænge den op igen.

Hvad er et snakeskin?

Et snakeskin er det samme som en sleeve, måske Amerikansk udtryk, hvor sleeve er engelsk.

Hvad er en tree-hugger?

En tree-hugger er en bredere strop (3-5 cm.) der gør hængekøjeopsætningen simpel, men også gør at du ikke ødelægger barken på træerne du hænger fra.

Hvad er dyneema?

Dyneema er en foretrukken “snor” i hængekøje verden. Dyneema er enormt stærkt og fra ca. 2,5 mm. tykkelse kan snoren klare ca. 400 kg (og dermed nok til din hængekøje). Dyneema findes også i mindre udgaver, der er gode til tarps.

Hvad er Amsteel?

Amsteel er stort set det samme som dyneema.

Hvad er en woopisling?

En woopie slynge er lavet af dyneema og er en slynge med justerbar løkke der gør opsætningen af hængekøjen let. Hiv for at spænde, træk for at løsne. Ingen knob og knuder. Du skal dog f.eks. bruge karabiner. En whoopie sling gør opsætning af køjen meget let.

Hvad er en Daisy chain?

En daisy chain er som regel lavet af dyneema. Det er en kæde med mange huller. Hullerne kan du bruge til at justere hængekøjen. Du vælger altså bare det hul der passer i højden og sætter din karabiner i.

Hvad er en Python strap?

En Python strap er en slynge med en masse løkker der udvider mulighederne for opsætning af køjen mellem træer med lang afstand eller specielt tykke træer.

Hvad er decender rings?

Hængekøje opsætning med to ringe i hver ende. Træk for at spænde op, hiv for at løsne... ikke noget med knob og knuder.

Hvad er en ridgeline?

En ridgeline er genialt! Det er, kort sagt, en snor der hænger fra top til tå i din køje. Ridgeline kan du bruge til at guide dig til det perfekte hæng hver gang. Når du sætter din køje op, skal ridgelinen være helt stram. Er den det, så hænger din køje perfekt - ikke for højt og ikke for lavt, men lige tilpas.

Men man kan jo ikke bare særre en snor i og så virker det? Nej desværre ikke. Der er i princippet to måder at gøre det på.

1) Søg på Youtube og find videoer der viser dig hvordan du sætter netop din køje op. Gå ud og sæt køjen op og sæt så ridgelinen i.

2) Øvelse gør mester: Prøv dig frem. Efterhånden som du sætter din køje op og får afprøvet den i mange nætter, vil du på et tidspunkt få det perfekte hæng. Om morgenen sætter du så ridgelinen i og du er nu ret sikker på at få samme hæng gang på gang.

En ridgeline kan også bruges til at hænge udstyr fra. Pandelampen, iPad'en, de våde strømper osv.

Hvad er en gathered end hammock?

En gathered end hængekøje er et stykke stof, der er bundet sammen i begge ender. Der er flest af denne type køje på markedet. Altså en samlet ende hængekøje.

Hvad er en bridge hammock?

En bridge hængekøje er en hængekøje med stænger i begge ender. En bridge hængekøje skal som regel spændes meget op og nærmest være lodret i hænget. Man kan bruge liggeunderlag i bridge hængekøjer, da de er helt flade i bunden.

Hvad er at ligge asymmetrisk?

I langt de fleste køjer skal du ligge asymmetrisk. I en gathered end hængekøje vil du ligge meget banan-agtigt hvis du bare ligger din langs med køjen. Presser du fødderne ud til højre og overkroppen ud til venstre, så kommer du op og ligge mere fladt.

Du opnår samtidig meget mere plads i hængekøjen og slipper for at få myggenettet (hvis der er) i hovedet.

Hvad er cold but syndrome (kold røv syndrom)?

Cold but syndrome er et fænomen der rammer de fleste hængere. Det er et udtryk for når under quilten eller liggeunderlaget enten ikke isolerer nok eller er gledet væk i løbet af natten. Så vågner du med meget kold røv.

Hvad er the perfect hang?

The perfect hang er et udtryk for når du har ramt den perfekt opsætning af din hængekøje. Det opdager du når du har fundet the perfect hang. Du sover fantastisk og køjen er meget medgørelig. Når du har fundet the perfect hang, så husk at tage notater som f.eks. hvilken vinkel hænger du i, hvor langt er der mellem træerne osv.

Du kan også sætte en ridge line i køjen (hvis muligt), for så ved du hvordan du rammer næste gang du er ude at hænge.

Hvad er en presenning

En presenning kan bruges til at hænge over hængekøjen, så du ikke bliver våd om natten. Samtidig skaber en presenning ly for vejr og vind. Vi anbefaler dog klart en tarp

Hvad er en tarp

En tarp er en udvidet presenning så at sige. Den larmer ikke nær så meget som en presenning og er langt mere holdbar i vind og vejr. Der findes tarps der er designet til hængekøjer og nogle er specielt designet til en enkelt eller flere typer køjer.

Se test og anmeldelser af hængekøjer her...

Bålet/kogegrej/køkken

Hvad er et ildstål?

Et ildstål er en moderne flintesten, som laver gnister når du stryger den ene side mod den anden. Hvorfor så ikke bare bruge en lighter eller tændstikker? Fordi lighteren eller tændstikkerne kan blive våde og derfor ikke virke. Et ildstål virker i alle typer vejr og i minusgrader.

Hvad er en Dutch oven?

En Dutch oven er en gryde som du stiller ind i gløderne fra bålet. På låget ligger du også gløder og du danner derfor en ovn inde i gryden altså - en Dutch oven. Se en lille video om Dutch oven her...

Hvad er en Potjie pot?

En Potjie pot er genial til gryderetter, da bunden er buet, så mere af retten får varme. Den er også god at svitse kød i (da der er større flade end gryder på sammen antal liter). Potten er af støbejern og er med hank så den kan hænge fra et bålstativ så maden kan simre. Du kan også stille Potjie potten direkte i ilden, da der er tre ben nederst. Se video om Potjie potten her...

Hvad er en jydepot?

Det er næsten det samme som Potjie potten, jydepotten er bare lavet af ler. Der er altså i princippet ikke den store forskel.

Hvad er en reflektorovn?

En reflektorovn kan du have med på shelterturen f.eks. og gør at du kan bruge bålet til at bage. Den er effektiv og virker fint. Se en lille video om reflektorovnen her...

Hvad er en wood gas stove/røggas-brænder?

Wood gas eller røggas er en gasart der udvindes fra træet. Røggas er meget brændbart og kan derfor "genanvendes" hvis brænderen er konstrueret til det. Se hvordan du laver din egen røggas brænder her...

hjemmelavet-roeggas-braender.jpg

Hvad er en Buxbox

En Bushbox er en "kasse" hvor man laver et bål. De findes i forskellige materialer, men mest almindeligt er rustfrit stål. Fordelen er at man har styr på bålet og kan centrerer og koncentrerer flammerne under gryden/kedlen. En Bushbox er forholdsvis billig at købe og gratis i drift. Du skal heller ikke slæbe på brændstof, da du bare samler grene, kogler osv. i skovbunden.

Se en kæmpe artikel om woodgas stove/bushbox her...

Hvad er en pot cozy (tak til Eriks)?

En pot cozy er en isolerende pose til din pot/gryde. Mange ynder at lave den selv ud af f.eks neopren eller det "folie" man lægger i forruden af en bil om sommeren for at reflekterer solens stråler, så bilen ikke bliver så varm indvendig. En pot cozy er genial som transport pose, men endnu bedre er det at du kan spare gas på din tur.  
Nogle brændere såsom Primus ETA Power kommer som standard med en pot cozy.

Hvad er topmonterede gasbrændere?

Topmonterede gasbrændere er gasbrændere du sætter direkte på gasdåsen. Disse vejer som regel ikke meget og fylder heller ikke meget.

Hvad er en enkeltmandsbrænder?

En enkeltmandsbrænder er et kogesystem til en mand (det havde du ikke gættet vel? :) De anvendes meget til fjeldture eller solovandreture, da de er gaseffektive, ikke vejer meget og koger vand hurtigt.

Hvad er en multi-fuel brænder?

En multi-fuel er en brænder der kan køre på stort set alt brændbart væske (nogle kan klare flere typer brændstof end andre). Multifuel er godt på rejser med fly og hvor gas ved ankomst måske er svært at skaffe eller i koldere temperature end hvad gas normalt kan klare. Multi-fuel kan også simre let og du skal ikke slæbe på tomme gasdåser når dit brændstof er opbrugt (kun f.eks. en halv liter flastik flaske). Den kræver lidt snilde at bruge, men værre er det nu ikke.

Se en kæmpe artikel om Multi-fuel brændere her...

Hvad er en spritbrænder?

En spritbrænder er en brænder der kører på sprit eller sprit tabletter. De kan fåes meget små og de er nok de letteste af alle brændere taget over nogle dage. Du skal ikke slæbe på gasdåser og du kan medtage nøjagtig den mængde du skal bruge på tur.

Se en kæmpe artikel om spritbrændere her...

Hvad er en Kelly Kettle?

En Kelly Kettle er en sjov brænder der fungere ved at man starter et bål i skålen og når det er godt i gang, placere man kedlen ovenpå. Kedlen er hul så den fungere både som keddel samt skorsten. Når først bålet er i gang er Kelly Kettle utrolig effektiv.

Se test af Kelly Kettle her...

Hvad er en biolite?

En Biolite er en brænder der køre på grene og kogle osv. Biolite er altså som en bushbox men en biolite kan samtidig lade din telefon op. Der er USB udgang og man an også få en masse ekstra udstyr som lampe, grill osv. 

Se test og anmeldelser af kogegrej her...

Hvilke båltyper kan man lave?

Der er mange båltyper. Nogle er hyggebål andre designet til at give god varme. Der er madbål, glødebål osv. 

Elektronik og strøm

Hvad er en powerbank?

En Powerbank er et batteri, der kan oplade via USB. De findes i mange forskellige størrelser og kapacitet. Du skal være opmærksom på, hvilken amp. din enhed er på. Hvis du f.eks har en smartphone er det 1 A. eller 2.1 A. Kapaciteten regnes i mAh og jo højere tal jo mere strøm så at sige. En powerbank er påvirket af vejret (især ved koldere temperaturer), og mange af dem er ikke vandtætte. Der er meget forskel på kvaliteten af litiumbatterierne, så tænk lidt over hvad du køber.

Hvad er en hydrogen reactor?

En hydrogen reactor er en lader til enheder, f.eks. mobiltelefoner. Den er forholdsvis ny i outdoorverdenen og virker ved at cellen indeholder vand og elektroner, når det blandes med ilt dannes strømmen (kort fortalt). En hydrogen reactor er ikke påvirket af vejret på samme måde som powerbanks og holder også til regn (men det gør din mobil måske ikke).

Hvad er et solpanel?

Solpaneler og hvilket der virker er nok stadig en gåde. Det skyldtes især at solpaneler afhænger af - du gættede rigtig - sol. Du skal derfor være sikker på at der er sol før du kan satse på solpaneler og hvor meget strøm de derfor laver. Når der er fuld sol i mange timer virker de fleste fint.

Hvad er en powerpot?

En Powerpot er en gryde der via varme fra f.eks gasbrænder generere strøm, som du kan oplade enheder med.

Hvad er en Biolite?

En Biolite er et smart stykke legetøj der via ild som du f.eks laver mad over, generere strøm til din enhed.

Kano, kajak, packrafting

Hvad er en oppustelig kano?

En oppustelig kano vejer som regel ikke så meget som glasfiber/aluminiumskanoer. Du kan derfor have dem i rygsækken og komme ud med dem, hvor det ellers ikke er muligt med andet transport en gåben. Dog fylder den som regel en hel rygsæk.

Hvad er sit on top kano (SOT kano)?

Ja det findes faktisk. Det er en kano hvor man har trykt sæde osv. nede i bunden af kanoen.

Hvad er en oppustelig kajak?

Det samme som en oppustelig kano...

Hvad er en "sit on top" kajak (SOT kajak)?

En sit on top kajak er en kajak som du ikke behøver at kravle ned i. Du har derfor fordelen ved fri bevægelse og mange fiskere og jægere benytter dem. De kan håndteres af en person og gør dem derfor lette og hurtige at få fra hjemmet til vandet. De fylder heller ikke så meget som alm. kanoer og kajakker og er også billigere.

Hvad er en packraft?

En packraft er en oppustelig "raft" som ikke vejer eller fylder meget. Du kan have packraften i rygsækken og samtidig have plads til meget mere. Det giver dig mulighed for anderledes vandreture hvor du kombinere turen med en tur ned af elven f.eks. Se også artilen og videoen om packraft her..

hvad-er-en-packraft.jpg

Hvad er stand-up paddling?

Stand-up paddling er at stå op på et board og padle derud af. Du kan jo så med medvind eller "medbølger" slå over i surfing.

Læs historier fra kajakture her...

Læs om kanoture her...

Outdoor-udtryk

Hvad er glamping?

Glamping er glamour og camping trukket sammen til et ord. Det handler altså om at tage på camping omringet af luksus. Det er ferie for alle i store bomuldstelte og inden i har du rensdyr skind, tæpper på gulvene, flot ovn, måske endda en stor rigtig seng med dyner osv. Du skal altså have det komfortabelt selvom du bor i et telt. Det siger sig selv at glamping ikke er UL og man kører/padler/sejler som regel ud til campen.

orland-camp-stove-ovn-til-telt.jpg

Hvad er slowcation?

Slowcation er en ferieform, bl.a. med familien hvor man tager det roligt (slow). Man tager ud i naturen og nyder livet uden hverdagens stress.

Hvad er UL/Ultralight?

UL eller Ultralight er en filosofi om at ting skal veje så lidt muligt og man skal gerne kunne bruge udstyr til mere end en ting (gerne tre ting). Og det er smart! Hvorfor slæbe en fibersovepose på 2 kg. og en kæmpe pakvolume, når man kan have en dunsovepose med, der intet vejer eller fylder? Når man er UL'er vandre man som regel længere (fordi man kan) og man kan med fordel gå mere op i UL jo ældre man bliver. Nogle mener at komforten, sikkerheden og holdbarheden ryger ved UL. F.eks. virker materialerne der er meget lette ikke så holdbare. Der findes selvfølgelig fanatikere inden for alle områder og UL er ingen undtagelse. De fleste bruger dog UL "fornuftigt" til at skære ned på kg. i rygsækken. 

Hvad er trailgating?

Trailgating er en fest på en led/vandrerute. Man invitere altså til BBQ/Grillfest men i stedet for at det er i haven, så er det altså på en vandrerute. Man kører som regel derud og det er tit i starten/slutningen af ruterne hvor der er adgang med bil.

Hvad er trailrunning?

Trailrunning er løb på vandreruter (kort sagt). Så hvis du har travlt og ikke har tid til at vandre Kungsleden fra Abisko til Kebnekaise på 5-7 dage, kan du gøre det på 2-3 dage i løb. Det er klart, det kræver noget at løbe på vandreruter/stier. Stierne er tit nedtrådte og man kan let vrikke om. Hvis man løber en længere rute som Kungsleden har man som regel en lille rygsæk med lagenpose, lidt mad/energi, vand (selvfølgelig) og evt. div. Så overnatter man i hytterne og behøver derfor ikke have telt, sovepose, brænder osv. med.

Hvad er bushcraft?

Bushcraft er filosofi om at kunne klare sig i naturen, med det der findes derude, sådan kort fortalt. En af guderne inden for bushcraft er Ray Mears der igennem studier af historier og stammer har fundet en masse måder at overleve i naturen med simple midler. Ordet Bushcraft bliver dog tolket og mange bruger det om primitive måder at opholde sig i naturen - altså hvis man bare laver et bål eller overnatter i en tarp. Se Facebook gruppen Bushcraft DK her...

Besøg hjemmesiden www.bushcraft.dk

Hvad er preppers/prepping?

Preppers er en filosofi der går ud på at forberede sig på eventuelle katastrofer. Et eksempel vi alle kender er ved strømafbrydelser. Her er vi meget hjælpeløse fordi vi er så afhængi af strøm. Men hvad ville der ske hvis strømmen forsvandt i længere tid? Hvordan ville du klare dig? Et eksempel på hvordan folk opføre sig i katastrofer er Cathrina orkanen i St. Louis et rigtig god eksempel på. Se Facebook gruppen "Preppers i DK" her...

Hvad er backpacking?

Backpacking er vandretur over 2-3 dage. I Danmark er backpacking mest brugt om rygsæksrejser med tog ned gennem Europa eller i Asien, men backpacking betyder i princippet også "længere vandreturer".

Hvad er biking?

Hiking er endagsvandreture eller vandreture med en enkelt overnatning eller højest en weekendtur.. I Danmark er Hike eller Hiking mest brug i spejderverden.

Hvad er solovandring?

En solovandretur kan foregå over en eller flere dage/uger. Du er alene på tur og du lærer derfor meget om dig selv og om naturen. Du kan tage det hele i dit tempo og nyde det som du finder interessant.

Har vi glemt noget? Tilføj gerne flere i kommentarfeltet (kræver login) herunder. Nogle udtryk vil blive tilføjet i artiklen.

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.