Børn keder sig ikke i naturen
Efter en halv time med "Jeg keder mig" og "Hvad skal vi lave" sker der noget magisk. Børnene begynder at aktivere sig selv. For drenges vedkommende skal der bare en god pind til, så kører det. Pigerne udforsker og finder blomster og planter. Forsøg dig ikke med "Ingen iPad" pædagogikken, for det begrænser kun børnene. Find i stedet lærerige Apps (dem er der mange af) og brug iPad'en eller telefonen kreativt. Og lad dem så spille lidt engang i mellem. Vi andre har jo også brug for at mindes civillisationen.
Hurtige aktiviteter i sommerferiren med børn
1) Mad over bål
Børn elsker bål og bålmad. Det kan være i haven eller i kan tage ud i skoven. I de danske skove findes der mange pladser med bålsted og borde/bænkesæt. Et sådan finder du f.eks. i Bidstrupskovene syd for Hvalsø. Ved Avnsø er der et stor borde/bænkesæt og bålsted, men her er også en af Danmarks reneste søer samt badebro. Parkeringspladsen ligger ca. 10 minutters gang fra søen, så der er også lidt skovtur på vejen.
Det kræver det: Et bålsted, brænde, båludstyr, mad.
Du kan finde pladser på www.udinaturen.dk
Brænde kan du mange steder finde i skovbunden. Ellers kør forbi dit lokale byggemarkedet eller tankstation og køb en net med.
Båludstyret kan være en gryde af rustfrit stål eller støbejern. Husk at Trangia gryder sagtens kan tåle bål, så har du et Trangiasæt, så har du også bålgryderne. Har du ikke båludstyr, så kan du finde det hos Outsites sponsorer (Se deres links nederst på denne side).
2) Outdoormad indendørs
Ja det lyder måske underligt, men børn synes at det er sjovt at hive Trangiasættet frem og lave mad i køkkenet. Det giver også dig selv muligheden for at tænke på dit kogegrej som værende nøjagtig det samme som komfuret - du kan lave alt mad på det - også i naturen. Det giver en anderledes og hyggelig aften hvis det nu er lidt gråt udenfor.
Det kræver det: Kogegrej som Trangia, Jetboil MiniMo eller lignende, som man kan lave rigtig mad på, mad og ingredienser.
Bemærk: Brug ikke gas i små lukkede rum. Sørg for udluftning hvis du bruger gas indendørs.
3) Indendørs-natur
Er vejret lidt gråt og kedeligt og kan I ikke rigtig tage jer sammen til at komme ud? Det sker for os alle... Men hvorfor ikke tage friluftslivet indendørs? Pak en rygsæk og vandre så huset/lejligheden rundt og find f.eks. ting i skabe, under sengen, på loftet, i kælderrummet o.s.v. Når I ikke gider mere, slår i lejr. Skub møblerne ud til siden og slå teltet/hængekøjen/tarpen op.
Det kræver det: At du pakker lidt grej i en rygsæk og indlever dig i den vilde natur i har derhjemme.
Længere aktiviteter i sommerferien
1) Kort vandretur
Børn kan godt lide at gå og de kan gå meget længere end du tror. Senest har jeg haft nogle børn på 10-12 år med og de klarede fint 20 km. Men det kan også være kortere distancer - især hvis det er første gang de prøver vandring.
Hvad med at indtænke en gulerod i enden af turen? Noget der kan få fokus på at komme videre og ikke gi' op. Hvad med en is?
På Fjordstien f.eks., kan I starte i Vellerup vig skoven og gå ned til Munkholmbroen, hvor der ligger et skønt ishus. På vejen har I mange muligheder for at bade i Isefjorden ved badebroer og ved Munkholmbroen er der fantastisk feriestemning.
På Skjoldungestien kan I starte ved Lejre Museum (hør om vikingerne) og vandre så igennem sagnlandet til Svorgerslev sø, hvor der gennem sig en træktømmerflåde, der er en god overaskelse samt godt frokost sted. Videre mod Boserupskoven og Roskilde havn, hvor der selvfølgelig også kan købes is. Her kan Vikingemuseet også besøges.
Det kræver det: Et par gode sko, madpakke, tøj efter vejret, masser af vand/saftevand og nogle lommepenge.
På vandreruterne i Danmark er det tit nok med et par sko. Vandrestøvler er mange gange overkill. Madpakken kan sagtens holde sig i rygsækken nogle timer, men I kan jo tage en køletaske med. Så har I også koldt vand/sodavand/saftevand. Se www.dmi.dk før I tager af sted. få byger ødelægger ikke turen, men en hel dag med regn er nok ikke den bedste introduktion for barnet.
2) Hæng ud
En god introduktion til naturen og en forberedelse på en overnatning, kan være at tage en hyggelig tur i skoven og sætte hængekøjen op sammen med børnene. Min datter elsker f.eks. at tage en skovtur med indlagt "hængekøje hæng". Vi finder et sjovt sted ved en sø ell. lign. og sætter hængekøjen op. Man kan sagtens ligge 1 voksen og 1 barn i en hængekøje. En køje er også en udemærket bænk på pausen, så i kan spise frokost/lave frokost.
Det kræver det: Gode sko/påklædning, evt. madpakke eller kogegrej, vand/saftevand.
3) Geocaching
Skattejagt! Det gider de fleste børn (og voksne). I har med garanti en geocache tæt på jer, så I skal ikke langt for at finde skatten. Der er også en tæt på lejrpladsen, shelteret, campingpladsen, poolen o.s.v. Kort sagt er hele verden stort set plastret ind i geocaches. Der er forskellige "regler" ved hver af dem: Nogle skriver man sit navn. Nogle tager man en gave og ligger en (f.eks. 10 kr. gaver). Nogle er meget små og har kun en kode på.
Det kræver det: En smartphone. Du kan læse meget mere og downloade appen og se alle Geocaches...
Bemærk: Da vi testede Appen sidst var den gratis version fin...
Overnatning i naturen med børn
1) Telturen
Et telt er magisk. En hule at lege og sove i. På www.udinaturen.dk kan du finde teltpladser meget tæt på dig så det er bare om at komme af sted. Husk at itænke nogle aktiviteter, såsom Geocaching eller snitterier (snit en ske, kop, grillspyd o.s.v). Husk også at indrage børnene i aktiviteter som lejrslagning, bålstart o.l. Det giver dem blod på tanden for mere samt "aha"- og "sejr"oplevelser når det lykkedes.
Hvis du er nybegynder, så er det måske en god idé at tyvstarte lidt før børnene tages med på tur. Men det er dog ikke umuligt at tage udfordringen sammen med børnene, men vær ærlig fra start: "Vi skal ud og prøve det her sammen". Hvis I har have eller fællesarealer til rådighed, så kan I jo starte der.
Det kræver det: Et telt, liggeunderlag, soveposer, kogegrej, mad, drikke, pandelampe/lommelygte, skumfiduser/andet hygge, tøj efter vejret (se www.dmi.dk før I tager af sted) o.s.v. Hvis du ikke har alting, så kan du sikkert låne udstyr af familie/venner.
2) Vandreturen
I 2023 har vi en vandretur for børn i fjeldet. Dine udgifter for 1 voksen og 1 barn vil ligge på ca. 5000 for en uge. Kom med på fjeldvandretur med din familie, sammen med Outsite og andre familier, med friluftsliv som interesse. Kom med Se vandreturen for børn her...
2) Shelterturen
Du har en shelterplads i nærheden! Det er nemt og bekvemt at tage på shelterovernatning med børnene fordi shelteret står der i forvejen. I skal derfor ikke slå lejr eller bekymre jer for vejret. Shelterpladserne tager venligt imod og det er bare at puste liggeunderlaget op og lægge soveposen, så er I klar.
En shelterovernatning kan f.eks. krydres med en oplevelse som et besøg på museum, slot, forlystelsespark, familie o.s.v. Men det kan også bare være skøn afslapning med familien. Som skrevet før, kræver det ikke så meget at underholde børn i naturen, så hvis du har klaret den sjove natur-app eller taget Vikinge-spillet med hjemmefra, så er I underholdt godt. Husk at indrage børnene i bålet/madlavningen, så de lærer noget nyt samtidig med de hygger sig. Husk også skumfiduser, pandekagedejen o.l.
Det kræver det: Liggeunderlag, sovepose, kogegrej/bålgrej, mad, drikke, pandelampe/lommelygte, skumfiduser/hygge, tøj efter vejret o.s.v.
3) Tentsile
Det nye sort er at hænge ud i træerne. Det er en virkelig sjov hule for børnene og man sover faktisk fantastisk i en Tentsile. Du behøver ikke at tænke på hvor bulet jorden er, for du kan hænge Tentsilen så højt/lavt som du ønsker det. Hænger du den over hovedhøjde, så er der også et tørt sted at sidde under den, så husk evt. bord/stole hvis I køre ud i naturen.
Nu tænker du sikkert "Ja ja, men hvor mange har lige sådan en liggende?" - flere end du tror. Det sidste år er der solgt rigtig mange i Danmark og bare den sidste tid er der røget masser over disken. Du finder dem lige her: https://friliv.dk/tentsile
Det kræver det: Sovepose, liggeunderlag/tykt tæppe i bunden, kogegrej, mad, drikke, pandelampe/lommelygte, tøj efter vejret o.s.v.
4) Hængekøje
Det nye sort sidste år og i år og næste år og... Det er hurtigt og forholdsvis let at komme i gang med hængekøje og det er ikke så dyrt (sammenlignet med telte og meget andet grej). Man kan f.eks. få to fulde sæt med hængekøje, tarp, ophæng samt under quilt for ca. 2600 kr. (1300 kr. pr. sæt). Det er sjovt at finde hængekøjespots og du kan hænge i alle statsskove og naturstyrelsens skove samt på hele den danske kystlinje - Der er altså rigtig mange muligheder for god udsigt.
Børnene elsker hængekøjer og de er lette at få til at falde i søvn (bare vug dem). Hængekøjer giver mulighed for primitive lejrpladser (husk nu bålreglerne - mange strande er det tilladt med bål!) og det giver også mulighed for primitive lege og kniv-snitterier. Som med Tentsilen kan du leje en ekstra hængekøje (eller to) her på Outsite.
Det kræver det: Sovepose, liggeunderlag/tykt tæppe i bunden, kogegrej, mad, drikke, pandelampe/lommelygte, tøj efter vejret o.s.v.
Glem ikke dig selv!
Hvis børnene går tidligere i seng end dig, så husk dig selv. Tag en god bog med, test outdoor-projekt, prøv nyt udstyr eller lignende.
Husk at du altid er velkommen til at slå en invitation op i forummet hvis I gerne vil dele oplevelsen med andre børnefamilier. Du kan jo også prøve at høre om der er nogle der er friske på Facebook. Måske vil din ven/veninde og deres børn gerne med? Friluftsliv er blevet meget populært.
Har du flere ideer?
Har du selv prøvet noget eller har du flere ideer, så del dem gerne i forummet!