Hvordan er det derude lige nu? Vandring i november

November er på vores breddegrader, en lækker årstid at vandrer i. Bladene er ved at falde af træerne og det giver anledning til god udsigt og “luft” i skoven. En anden ting er temperaturerne, der er lave nok til at man ikke kamp-sveder, når man vandrer.

vandring i november

 

Årstiden er ikke så krævende igen og det er ærgerligt at mange går i vinterhi. Der er stadig masser af oplevelser i naturen og november er ikke en særlig kold årstid (alt er relativt selvfølgelig). Det kan forståeligt nok være skræmmende at kigge i kalenderen og se at december (første vintermåned) ligger tæt på, men hvis du tænker efter, så er december heller ikke særlig kold (som regel). Sidste år havde vi f.eks. +5 grader om natten til vores julefrokost i Shelter, og her kan de fleste 3-sæsoners soveposer og liggeunderlag være med.

lav baal i november

Man oplever både solop- og solnedgang da begge er på tidspunkter, hvor man som regel er vågen.

Bål og lys

I november kommer bålet virkelig til sin ret og hyggen er i højsædet, når man når frem til lejrpladsen.
Lyset er meget givende, men varmen er især vigtig på denne årstid. Kender du lidt til bål-teknikker, så er det intet problem og I vil ikke fryse på jeres tur.
Bålet er selvfølgelig også anvendeligt til mad og koge vand.

Og når vi er ved lyset, så er pandelampen også vigtig. Du har 5-6 timer med mørke, så hvis I ikke har mulighed for bål (og dermed lidt lys), så vil pandelampen være tændt længe. I dette tilfælde vil vi dog anbefale en anden lyskilde, såsom Goal Zero light House (der også er en powerbank) der kan oplyse et større område eller give hyggebelysning i Shelter, telt eller hængekøje.
En pandelampe er meget mere anvendelig på ture end en lommelygte. Det giver dig mulighed for at bruge begge hænder på en gang og pandelampen følger automatisk hovedet og dermed øjnene og oplyser, der hvor du kigger hen.
Hav altid ekstra batterier med til pandelampen.

baal paa vandretur

Regn og sikkerhed

Du kan komme igennem våde områder, så vandrestøvler er at anbefale nu. Hvis du skal vandre i flere dage, eller bare ikke gider tage chancen med våde fødder, så vil vi virkelig anbefale Dexshells vandtætte strømper. Du vil ikke fortryde købet!

Sikkerhedsudstyr begynder også, foruden førstehjælpstaske som du altid skal have med, at blive vigtigt. Vi anbefaler at man bl.a. altid har en nødssovepose med (også kendt som Emergency blanket).

skybrud-paa-vandretur.jpg

Det skal du være opmærksom på

⁃ Begrænset dagslys. Du har ca. 8 lyse timer og du kan derfor have ca. 5-6 timers effektiv vandring (med pauser osv.).
⁃ Vær fremme ved lejren ca. 1 time før solnedgang. Så kan du nå at finde en plads til teltet og brænde til bålet. Det er også rart at orientere sig lidt, før mørket kommer.
⁃ Temperaturerne kan drille. I november kan man opleve minusgrader, så dit udstyr skal selvfølgelig være pakket til årstiden. Her er især sovepose og liggeunderlag vigtigt, men en varm og vindtæt jakke skal man selvfølgelig også have med.
⁃ Tjek altid vejrudsigten og pak rygsækken efter temperaturer og nedbør.

smuk-shelter-ved-soe-asserbo.jpg

Gennemsnitlig fakta November

⁃ Solopgang ca. 08:15
⁃ Solnedgang ca. 17:00
⁃ Middeltemperatur 6,3 C.
⁃ Varmeste sted: Bornholm
⁃ Nedbør 77 mm.
⁃ Mest regn: Midt- og Vestjylland
⁃ Soltimer 52
⁃ Mest sol: København/Nordsjælland

God tur!

Kilde: www.dmi.dk 

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.