fbpx

Ildforbud og bålforbud

Der er indført såkaldt afbrændingsforbud i 35 kommuner ud af Danmarks 98 kommuner. Det betyder at der er ildforbud og bålforbud i naturen. Det betyder også at du ikke må bruge brændere som Trangia, WindBurner og Jetboil. Men hvor må jeg gerne?

ildforbud og bålforbud

Afbrændingsforbud

I disse kommuner er der afbrændingsforbud:
Allerød 
Assens
Billund
Bornholm
Egedal
Esbjerg
Fanø
Favrskov
Fredensborg 
Fredericia
Frederikssund
Furesø
Faaborg-Midtfyn
Gribskov
Halsnæs
Helsingør
Herning
Hillerød
Holstebro
Hørsholm 
Ikast-Brande
Kerteminde
Kolding
Langeland
Lemvig
Middelfart
Norddjurs
Nordfyn
Nyborg
Odense
Randers
Ringkøbing-Skjern
Rudersdal 
Silkeborg
Skive
Struer
Svendborg
Syddjurs
Varde
Vejen
Vejle
Viborg
Ærø

Det betyder blandt andet at vandring i Silkeborgområdet, dele af Hærvejen, Øhavsstien, kust til kust osv. bliver en udfordring, da du ikke må lave bål ELLER bruge en gas- og spritbrænder.
Det gør det svært at lave mad, medmindre du kan vandre fra grillbar til grillbar.

Men bare rolig - der er stadig 63 kommuner tilbage!

Her må du gerne (med omtanke) lave bål

Skjoldungestien
Fra Roskilde over Boserupskovene, Lejre, Bidstrupskovene og Hvalsø er der ikke bålforbud. Her må du altså stadig lave bål på bådpladser, bruge kogegrej osv.

Gendarmstien
Als og Sønderborg har ikke ildforbud, så Gendarmstien kan vandres uden problemer.

Camønoen
Danmarks venligste vandrerute på Møn, lever op til deres ry og giver stadig lov til bålhygge. Husk nu at returner venligheden ved at tænke dig om.

Sjællandsleden
Du kan vandre fra Odden til Møns Klint uden at støde på ildforbud. Det er ret langt og mere end rigelig til en weekend.

Husk nu

Brug hovedet, de indrettede bålsteder og husk hvilket underlag du tænker ild på. Hav altid en Nalgene flaske, spand, tom colaflaske eller lign. med vand stående ved bålet.

Husk også

Outsite har været ude for “brand under jorden”. Vi havde nok 200 års erfaring sammenlagt, men alligevel gik det “galt”.
Under mossen løb gløderne lige så stille. Vi opdagede det, da der stod røg op 2 meter fra bålstedet. Vi fik slukket gløderne og gik i gang med at indsamle oplysninger, så vi havde endnu mere erfaring. Det var ikke lige så tørt som nu (det var efterår) og bålet havde kørt en hel weekend og tørret mossen ved siden af bålstedet. Vi har haft bål på pladsen 20 gange før, men denne gang var forholdene perfekte til “brand under jorden/løbebrand”.

Kort sagt kan det gå galt for alle - også for os der tror at vi ved alt.

Kilder

Vores kilde er Beredskabsstyrelsen. Vi har, efter bedste evne, også undersøgt de omtalte kommuners hjemmesider for info.
MEN! Husk nu selv at undersøge før du tager af sted på vandretur. Kildehenvisning til Outsite, hvis du står med en panser og en bøde, holder (indtil videre) ikke i retten!

Kender du nogle vandreruter?

Vi har selvfølgelig ikke alle ruter med, men du er velkommen til at skrive en du kender herunder. Især i Jylland og Fyn der er hårdt ramt, ville det være fedt med et åndehul at vandre i.

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.