Hvordan man skider i skoven og på vandreture

At gå på toilettet i naturen kan være en udfordring, eller helt naturligt. For nogen er det en fornøjelse, for andre en angst. Vi har samlet tips til, hvordan du skider i skoven (og fjeldet…).

hvordan skider man i naturen

Toilet på vandretur

Jeg ynder at fortælle en pinlig historie rundt om bålet. Den handler om din ydmyge forfatter, der på en vandretur i Lapland, 300 km nord for polarcirklen, i Europas mest øde område (så øde, at det er officielt nedslagsområde for satellitter! Så øde, at der er plads til, at alle mennesker på denne jord, kan være der og endda have en dobbeltseng at sidde i!) skulle træde af på naturens vegne - i naturen.

Mine venner havde fundet “det naturlige toilet” (se længere nede i artiklen) og havde med glæde delt deres fund: En hel blokmark af perfekte toiletter. Der er endda udsigt til Akkagletcheren og Akkajaure. Jeg bliver simpelthen nødt til at prøve, om de har ret! Den udsigt og de naturlige toiletter lokker, og hvad kan egentlig gå galt, når man befinder sig i et så øde område?

Ved det punkt i processen, hvor der for mig var tale om point of no return, kommer så den velkendte lyd bag en pynt: duk duk duk duk duk…..Det er en båd fyldt med turister! What!

De spotter mig hurtigt og begynder at vinke (som man jo gør på vandet!). Jeg må vinke tilbage, men min slatne, lidt pinligt berørte og opgivende hånd signalerer, at jeg ikke er helt ok. Turisternes hænder stopper langsomt bevægelsen af vink, og folk tager vagt deres arme ned igen. De kan da godt se, hvad jeg laver.

Jeg HADER det! Jeg er udsat for naturens dårlige humor næsten hver gang, jeg prøver. Træerne, buskene, stenene og dyrene (og tilsyneladende de eneste mennesker i 100 kilometers omkreds) har en fest hver gang, jeg skal træde af.

Grav lortet ned!leave no trace proud partner 2020

Det er fristende og hurtigt at trække sine bukser ned og pølle. Toiletpapiret ovenpå dit produkt, så håndvask i den nærmeste å, fos, elv - whatever - og til sidst et tykt lag håndsprit - så kører det. NEJ!

Toiletpapiret forsvinder nemlig ikke så hurtigt, som du tror, og hvis der er vind, ved du ikke hvor dit fartstribede toiletpapir ender. Hvis du som læser har været på kanotur og særligt på søer, hvor man overnatter på mindre øer, ved du, hvor ulækkert det er, når du finder “toilettet”, og der er bunker af toiletpapir og - ja - rent ud sagt - lort. 

muldtoilet paa shelterplads

Derfor: Grav lortet ned - Bogstaveligt talt!

Du kan ikke komme med undskyldninger om, at en spade er dyr og vejer for meget, for prøv at se her: https://spejdergear.dk/shop/sea-to-summit-pocket-trowel---haandskovl-10020p.html

Og bagefter kan du evt. spritte kroppen af:

https://spejdergear.dk/shop/sea-to-summit-trek-travel-hand-cleaning-gel---haandsprit-8190p.html

Hvis det skal gå hurtigt, så grav det ned efterfølgende (du kan bruge spaden til at flytte efterladenskaberne). Hvis du har lidt tid, så grav hullet først. Husk at du skal grave lorten ned 60 meter fra vand/søer/åer, og i en dybde af mindst 15 cm. Efterlad ikke toiletpapir/hygiejnebind i naturen. Dette er en del af “Leave No Trace” 7 principper.

Toiletmetoder

Herunder kan du selv finde inspiration til din næste natur-toilet-tur:

Det naturlige toilet
Det føromtalte naturlige toilet er helt klar det bedste. Det kan f.eks. være perfekt placerede sten (som føromtalte historie) eller rodnettet fra et træ, der danner et hul/toilet, og som du skal bruge som mål. Jeg har engang fundet en træstub med mos og ryglæn, der nærmest lignede et toilet. Det naturlige toilet er klart at foretrække, og hvis du finder sådan et, skal du nyde det! Det er dog ikke let at finde.

At finde: Krævende
Komfort: Top
Akrobatik: Lav
Fare for uheld: Meget lav - mindskes ved øvning

Toiletkøjen
Det kan lyde som en joke, men den findes og holder virkelig! Toiletkøjen er let og hurtig at sætte op, og så er den yderst behagelig. Det er en slags minihængekøje med hul i bunden. Den fylder og vejer intet, og du skal bare finde to træer at sætte den op i. Eneste minus og grunden til, den er kun kommer ind som nummer to, er, at chancen for uheld er stor.

At finde: Let
Komfort: Top
Akrobatik: Mellem
Fare for uheld: Meget høj

koejetoilet

Baloo-metoden
Metoden er en af mine favoritter. Find dig en stor sten eller et træ, og læn dig op ad det/den. Du kan stå sådan i forholdsvis lang tid (som regel nok tid til at nå det, du skal), og du har rygstøtte. Baloo-metoden er også genial, hvis det skal gå lidt stærkt med at finde et sted.

At finde: Meget let
Komfort: Mellem
Akrobatik: Mellem
Fare for uheld: Lav

Stammen
En væltet træstamme kender vi nok alle. Den er fin at besørge på og yder en god støtte og komfort. Nogle er dog for store til, at man kan komme til…

At finde: Middel
Komfort: God
Akrobatik: Mellem
Fare for uheld: Lav

Træ-krammeren
Den omvendte Baloo. Du holder med begge hænder om stammen og læner dig tilbage. Træet må hverken være for stort i diameter eller for småt, så det vælter, men ellers er det en udmærket stilling. Psykologisk er det dog ikke så rart at hænge der til frit skue. Du skal også have tilpas mange armkræfter og kunne kombinere den styrke med et estimat over den forventede leveringstid. Du skal jo kunne holde til at holde dig fast, så du ikke ryger baglæns.

At finde: Meget let
Komfort: OK
Akrobatik: Mellem
Fare for uheld: Lav, hvis du har kræfter nok

Skovskideren/Squat position
Skovskiderstillingen er vel nærmest indgroet i urhjernen hos os alle. Først stod vi der med vores forældre, senere lærte vi at stå i skovskiderstilling selv. Til dem, der alligevel ikke kender den, er modellen denne: Du trækker bukser og underbukser ned, bøjer i knæene, til dit øhm, sigtekorn er væk fra dine sko og bukser. Skovskideren er faktisk fysiologisk set den mest naturlige position, som kroppen fra naturens side er designet til, men også den kræver naturligvis en smule muskler - her i benene.

At finde: Meget let
Komfort: Dårlig
Akrobatik: Høj
Fare for uheld: Høj

Toiletstativet
Præcis som skovskiderstillingen, bare med sikkerheden fra en arm. Du bruger altså din arm som ekstra punkt, så du kan stå længere og har bedre balance. 

At finde: Middel
Komfort: Dårlig
Akrobatik: Høj
Fare for uheld: Mellem

Dobbelttoilettet
Bruges hvis der vitterligt ingen træer, sten eller andet er. Så at sige i nødens stund, hvis I begge har mistet alle muskler i benene, knæene og fødderne. Hvis I VIRKELIG holder af hinanden, så er dobbelttoilettet metoden. Du kender måske øvelsen med at læne ryggen op ad hinanden med bukkede ben? Det er den samme, bare med bukserne nede og øhm, mens man øhm, besørger - samtidig. Husk, at hullerne skal graves med præcis afstand, så denne øvelse kræver meget forberedelse, hvilket i denne situation bonner ud på “At finde” skalaen.

At finde: Krævende
Komfort: OK
Akrobatik: Høj
Fare for uheld: Høj (hvis din toiletpartner f.eks. skynder sig at rejse sig, når denne er færdig)

dobbelt toilet

Holderen
Hold det inde, til du igen finder et toilet. Det kan dog blive et stort problem, hvis du er på vandretur i længere tid ad gangen. Jeg vil anbefale, at du træder af, når du kan mærke det. Altså, når du har slået lejr osv. - ikke der på vandrestien.

Det er decideret usundt at holde sig, og så kræver det faktisk meget energi fra din krop. Mentalt er det også virkelig ubehageligt at gå og holde sig; det kan fylde ens hoved så meget, at man slet ikke nyder (na)turen.

Du kan også risikere at vågne midt om natten og skulle. Det er ikke fedt (slet ikke om vinteren) at skulle ud at finde et sted i mulm og mørke, selvom det naturligvis kan virke mere “privat” i buldermørke, mens alle andre sover. Det kræver også meget energi at opvarme din høm høm, så fryser du, så kan det faktisk være noget lort (altså, helt bogstaveligt talt). 

At finde: N/A
Komfort: Meget dårlig
Akrobatik: Lav
Fare for uheld: Stor - især uden pandelampe

Se videoen med det anderledes syn på vægt vs. høm høm

Vi ønsker alle god fornøjelse i naturen.

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.