Start et bål med Light My Fire

At starte et bål, er ligeså poetisk som en ”The Doors” sang. Der er skrevet gode bøger om emnet og vi kunne fylde et helt magasin om bålkunsten. Det er Stenalder TV, varme og hygge. Det perfekte bål kræver tålmodighed, ordenssans og erfaring. 

start et bål

Light My Fire

Det kræver også værktøj og her kommer Light My Fire ind i billedet, hvis det skal være hyggeligt.

Det kan du f.eks. bruge:
Light My Fire FireLightning Kit
Light My Fire Swedish FireKnife
Light My Fire TinderSticks

Find i naturen:
”Gammelmands skæg”
Birkebark
Finger-, arm- og lårtykke kviste, grene, brænde

Sådan starter du et bål

.01
Når du har alle materialer (rigeligt!) og værktøjer, så kan du gå i gang med at starte et bål. Det er nu du skal gå ind i tålmodigheden og lade elementerne arbejde sammen med dig.

Start med at lave en base nederst. Dette er faktisk en af de største fejl folk begår i båltænding: At undlade bunden.
Læg nogle stykker brænde nederst og start bålet ovenpå. Nedefra kommer der nemlig en masse vand, kulde og fugt. Du skal varme jorden op og at vand, sne eller is skal fordampe/smelte, før du virkelig kan komme i gang med bålet. Du kender det sikkert fra de bål, der aldrig rigtig kom i gang og som du skulle bruge uanede mængder brænde, for overhovedet at holde i gang. Denne process undgår du ved at lave en god bund nederst. Brændet går ikke tabt, da det langsomt vil antænde og samtidig isolerer nedefra.

light my fire firekit

.02
Fatwood, tjærerod, tjærestik. Samerne i Lapland har mange forskellige ord for tjærerod, også kendt som ”Fatwood”, alt efter hvor det sidder på træet. Tjærerod danner træet, hvis det er skadet, f.eks. ved en knækket gren eller væltet træ.

Du kan sagtens finde tjærerod i naturen og bedst er det, hvis du finder en gammel rådden trærod. Inderst, hvor træet ikke er råddent, sidder der sikkert en stor klump, lige til at bruge.
Du kan også købe tjærerod fra Light My Fire (de bruger bæredygtigt træ), hvis du vil i gang med det samme. Tjærerod er genialt! Det er harpiks væddet træ, der kan antænde om det er vådt, frossent eller tørt. Det er en tændstik fra naturens side, der brænder ganske længe.

Tjærerodens egenskaber gør den perfekt til optænding af bålet. Når en gnist får fat, har du derefter tid til langsomt at opbygge flammen.
Du behøver ikke bruge særligt meget, men du kan doserer alt efter hvor vådt og koldt det er.

Som vist på billedet, kan du skrabe lidt af TinderStick og lægge på din bund. Du kan også, hvis du skal bruge meget varme til at starte bålet med, bruge hele TinderSticks, men brug dem først efter punkt .05.
Kort sagt er tjæreroden din erstatning for benzin og din bedste ven ved start.

Tips til bålet

- Indsaml materiale på vej til bålstedet. Hvis du f.eks. vandrer, så husk at indsamle birkebark og letantændeligt materiale på din vej. Det er jo ikke sikkert der er noget når du kommer frem (vejret kan også ændre sig).

- Hvis du ser et væltet (eller dødt) birketræ, så kan du godt høste birkebarken groft. Her skal du ikke holde tilbage med kniven. Du skal dog huske ikke at gøre det på levende træer.

light my fire fire lightning kit

.03
Du kan også bruge birkebark til opstart. Du skal kun tage det tynde yderske bark på træet (1-2 mm.), hvis træet er levende. Hvis du skærer ind med en kniv, risikerer du at dræbe træet.

Birkebark har den fantastiske egenskab, at det er meget olieholdigt. Birkebark kan også antænde og brænde selvom det er vådt. Du har derfor et materiale der er til at stole på, ligegyldigt hvad vejret kaster mod dig.

Du kan bruge birkebarken i samspil med tjæreroden eller alene.

.04
Når du har styr på din base, optænding i form af tjærerod eller birkebark, så skal du bruge noget, hvor ilden kan få fat. Her kan du bruge gammelmandsskæg, dødt græs/siv/gran osv. Det er dette materiale, der skal give dig tid nok, til at bygge videre på bålet med kviste, grene og brænde.
Du behøver dog ikke stresse. Du har masser af tid. Husk! Hvis du har alle materialer klar, så får du bygget et solidt og pålideligt bål op fra start.

.05
Så skal vi til at antænde med ildstålet. Hvis det er tørt i vejret, er chancen at du måske antænder ved første strøg.
Sagt på en anden måde, så behøver du ikke få angst ved dette punkt.

Du antænder ved, at bruge bagsiden af knivægget (selvfølgelig ikke den skarpe side) og presse lidt hårdt ned mod ildstålet. Så stryger du let ned mod dit materiale og gnisterne opstår. Disse gnister fanger tjæreroden, birkebarken, det tørre materiale og antænder.
Du kan gentage denne process til der kommer flammer.

Tillykke med dit bål!

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.