Boganmeldelse af Ild Eventyrligt Mad

Bogen ILD er en inspirationskilde, en lyst til at give slip og et eventyr, der folder sig ud. Det er i hvert tilfælde drivkraften bag kogebogen, det er så meget mere end det.

boganmeldelse af ild eventyrligt mad med nikolaj kirk og mikkel maarberg

Ild - Eventyrlig mad, endnu en kogebog?

Jeg har selv utallige kogebøger stående lige bag mig, mens jeg skriver denne artikel. De har det til fælles, at jeg ikke bruger dem. Det er som sådan ikke bøgernes skyld. Jeg kunne jo bare tage mig tiden til at åbne en af dem og finde en opskrift til næste sheltertur. Men gør jeg det? Nej.

Et af problemerne er, at bøger henviser til råvarer, der måske ikke lige er i sæson, og jeg aner ikke, hvornår noget er i sæson. Derfor er det lettere bare at lave det sædvanlige over bål. Men hey! Det bliver sgu for kedeligt i længden…
“Hvis du kigger længe nok, ser du en lille skaldet mand, som danser rundt på flammerne”. - Rane Willerslev

Gløder - bålets hjerte

Hvor samerne har deres áran (det hellige bålsted), der er stammens eller lavvuernes hjerte, så har bålet også sit eget hjerte: gløderne. De er meget varme og kaster deres mystik hen på dig som en omfavnende god ven, med masser af rom og tobak. Og efter at have bladret forbi utallige sider med kunst, fotografier og skriv, kommer første opskrift: Lam Asado.

Og hvorfor så det?

Lam Asado? Jeg aner ikke, hvad det er. Jeg kunne have sat bogen på hylden med de andre kogebøger, men jeg læser og studerer flittigt videre. For det er det, ILD kan!

Bogen er avanceret, men legende let.

Jeg kan godt få fat i de fleste råvarer i bogen i den lokale købmand. Indrømmet, de 60-80 bænkebidere, der kræves til den ene ret, måtte jeg lige google hvor man kunne købe, men det kan lade sig gøre.

Så kort fortalt er det en stor inspirationsbog til mad. Ikke en kogebog. Det er en bog, der får dig i gang med sjove, spændende og inspirerende mad over ild.

Læs mere
www.eventyrligmad.dk 

Ild - Eventyrlig Mad
Nikolaj Kirk, Mikkel Maarbjerg og Morten Kirckhoff
ISBN: 9788799682461
Udgivelsesdato: 06-11-2019
330 sider
Kan findes til 370 kr. (20.03.2022) men på tilbud hos B-Wild til 249 her: https://b-wild.dk/grej/boger-dvd/boger/ild-eventyrlig-mad 

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.