Boganmeldelse Andrew Skurka “The Ultimate Hiker's Gear Guide”

”Andrew Skurka er efter min mening for ekstrem, for fokuseret på letvægt og på lange distancer, for skør når han tisser mens han går, for mærkelig når han bruger under 15 minutter fra han vågner til han er på farten, og ikke mindst lidt for meget distance fikseret når han vandrer, står på ski og padler 40-50 km. om dagen, hver dag, syv måneder i træk, igennem Alaska. Som en vandrende udgave af cykelrytteren Lance Armstrong, er han kort sagt bare for meget!” 

Når det er sagt, så mener jeg alligevel Andrew Skurka kan lære os almindelig dødelige vandrere en hel del. Han er blevet en slags omvandrende Yoda for mange vandrere, for han er virkelig ekspert i udstyr, navigation, overlevelse, fysisk træning og packrafting, et ægte, moderne, glatbarberet ”vilmarksbeast”, der krydser Alaska på kryds og tværs helt alene uden at begå en eneste alvorlig fejl. Det synes jeg er imponerende.

Første gang jeg stødte på navnet Andrew Skurka var i marts udgaven af det anerkendte National Geographic i 2011. Her blev Skurkas solovandring i Alaska året før beskrevet. Vandring, skiløb og padling i ultralet gummibåd, 7530 km. igennem otte nationalparker og adskillige bjergkæder. Det var den ekspedition der gav Skurka det ”internationale gennembrud” blandt mange vandrere, i hvert fald i USA.

Før Alaska-Yukon ekspeditionen var Skurka mest kendt blandt en lille skare af ultraløbere og langdistancevandrere. For Andrew Skurka havde indtil da bare fulgt stier. Bare og bare er måske så meget sagt, han gik 3506 km. på Appalachian Trail fra Georgia til Maine, han gik USA fra kyst til kyst, og han kombinerede Pacific crest trail med Continental Divide trail i det vestlige USA, en tur på 11.000 km, hvor han holdt imponerende 53 km. om dagen i gennemsnit. Lange distancer i højt tempo, bevares, men han fulgte en sti, han gjorde i princippet hvad ethvert barn kunne have gjort, bare i højt tempo, og han var derfor ikke noget særligt ud fra et National Geographic perspektiv.

Alt dette ændrede sig med Alaska-Yukon ekspeditionen i 2010. Her møder vi en Andrew Skurka på randen af et sammenbrud, og hans forældre er, efter telefonsamtalerne de har haft med ham med ugers mellemrum, alvorligt bange for at han kommer til at lide af PTSD (Post traumatisk stress syndrom). Den smarte tidligere Wall Street wannabe dreng i superform pløjer sig grædende, udmattet og med søvnmangel gennem tøsne med en tynd skorpe på toppen og det bliver bare for meget. Han griner hysterisk efter en lidt for tæt kontakt med en bjørn, han bryder grædende sammen ved synet af dyreveksler, og han føler sig faktisk som et dyr på et tidspunkt. ”eat, move, sleep, eat, move sleep” bliver hans motto, og Skurka siger selv, at Alaska turen lærte ham at være ydmyg overfor de store vidder, lærte ham at nyde naturen på en ny måde, lærte ham at være menneske ”for real”. 

skurka 2

Andrew Skurka krydser Dillinger floden i Alaska, 17. april 2010 

Skurka har i samarbejde med National Geographic skrevet en bog om sine metoder til at bevæge sig i naturen på, ”The ultimate hikers gear guide”, og den er rigtig god synes jeg.

Bogen har han opdelt i tre dele, hvor han i første del lidt firkantet opdeler os vandrere i tre hovedkategorier:

1. Vandrecampister – ”ultimate campers”:

Dette er folk hvis primære formål er at gå korte distancer for at komme til en teltplads, hvor de så kan fotografere, samle bær, bade, læse, lave mad o.s.v, og som ofte har en dagstursrygsæk med, hvis de vil se noget væk fra stierne. Man kan sige, at teltpladsen og campingoplevelsen er en stor del af formålet med turen, og klapstole, pibe, grillrist og lidt godt til ganen bliver ofte medbragt. Andrew Skurka har, høfligt nok, kun respekt til overs for disse ”Walking mobile homes” som han kalder dem, de har taget et valg, og det respekterer han, men føler man sig hjemme her, så kan bogen ikke give noget videre nyttig viden, påpeger han også.

2. Langdistancevandrere – ”Ultimate hikers”:

Dette er folk som har et primært formål om at putte den ene fod foran den anden, de elsker simpelthen at gå, de har minutiøst gennemgået deres rute, vejet deres udstyr for at spare alt unødigt væk, og de har undersøgt nedbør, temperatur, terræn og ruter til mindste detalje, så de kun medbringer ”need to have” og intet ”nice to have”. De ser den fysiske udfordring som en vigtig del af vandreturen, og har en ide om, at jo mere de går, jo mere ser de, og derfor skal der helst vandres mange kilometer hver dag. Bogen er egentlig heller ikke skrevet til denne kategori, de har jo også, som campisterne, taget et valg, og ved hvad de gør.

3. Vandre campister ved en misforståelse – ”Campers by default”:

Dette er folk der egentlig gerne vil gå langt med lav vægt i rygsækken, men som ikke har så meget styr på deres udstyr, egen formåen, navigation, og som ikke har undersøgt så meget om deres vandreområde i forvejen. De blander letvægt med sværvægt, tager alverdens unødvendige ”just in case” ting med, får vabler og ondt i knæene, og bevæger sig prustende og svedende afsted, mens deres tunge rygsæk tvinger dem til at kigge ned på deres fødder mens de går i stedet for at nyde naturen. Bogen er skrevet til denne kategori, og Skurka indrømmer blankt at han selv var ”Camper by default” på hans første lange vandrerute. 

Andrew Skurka skriver på en morsom måde, han bliver aldrig for selvhøjtidelig, og han argumenterer grundigt for hans valg af forskelligt letvægtsudstyr. I anden del af bogen, som fylder det meste af hele bogen, går han i detaljer med tøj, sko, soveudstyr, navigation, mad, pakning af rygsæk o.s.v. Han gør meget ud af, som han selv siger, ikke at være ”stupid light”, og på over 200 sider går han i dybden med ”for og imod” hvert eneste stykke medbragt udstyr. Han bruger fx et helt kapitel hvor han argumenterer for vigtigheden af at også folk i god form bør medbringe vandrestave, noget som mange ellers mener kun er til gangbesværede mennesker.

Tredje og sidste del af bogen gennemgår forskellige pakkeforslag, afhængigt af om vandreturen går til ture i skov, bjerge, varme, kulde, på sti, adgang til butikker o.s.v.

Hvis du er glad for vandring med rygsæk mener jeg egentlig ikke at man skal gå så meget op i de tre ovenstående vandre kategorier, de fleste af os er vel en slags ”både og”, og vil ikke sættes i bås som hverken ultimativ campist eller ultimativ vandrer. Jeg har selv kunne bruge bogen meget i forbindelse med planlægning af en fjeldtur, det er min opfattelse at der, for mange vandrere, er mange kilo og meget slid at spare, også uden at blive ”stupid light”.

Jeg bestilte bogen på www.andrewskurka.com og godt 200 kr. fattigere og en uge senere modtog jeg et signeret eksemplar med posten.