Long way round

I Long way round følger vi skuespillerne Ewan McGregor og Charley Boorman på deres motorcykel tur jorden rundt, på tværs. Det er en hudløs ærlig tur hvor vi kommer helt tæt på de to kendte personer, der her ikke kræver make-up eller fraklip - her er kun ren barsk natur der skal overvindes og ikke alle tror de kan klare det.

long way round

Long way round fakta og kort

Selvom serien ikke er en nyhed (det er 11 år siden de tog af sted), så er den stadig tidssvarende. Moder natur er stadig benhård og ubarmhjertig, Dog skøn, smuk og behagelig til tider.

Long way round Fakta
Produktions år 2004
Skuespillere/cast Ewan McGregor og Charle Boorman
Genre Adventure serie
Antal kørte kilometer 32187
Lande besøgt 12
Tidszoner 19
Antal dage væk 115
Motorcykler BMW RS G1200s
Afsnit 10
Køb DVD'en her 125,- (England)

long way round kort over turen

Fra hovedkvarteret i London går motorcykelturen igennem 12 lande inkl. Rusland, Kazakhstan, Mongoliet, på road of bones i Sirbien over til Alaska, Canada for til sidst at ende i New York i USA.

Serien

Igennem de 10 afsnit følger vi Ewan, Charlie, den lidt uheldige kameramand Claudio samt de to producere Russ og David. Samt resten af holdet, der støtter op hele vejen rundt. 

Vi starter i London hvor holdet bygger deres hovedkvarter og går igang med den langsommelige planlægning af den 32187 km lange tur. Selvom man er megastjerner er der bestemt barrierer, forhindringer og ikke mindst visum der skal skaffes (og et enkelt motorcykelkørerkort...).

Planlægningen er rigtig godt filmet og produceret. Man sidder med fornemmelsen af at de sagtens kunne have brugt alle 10 afsnit på at vise hvad det egenligt kræver at planlægge en så kompleks tur. Det er desværre kun de to første afsnit og så er det afsted.
For det tager selvfølgelig tid og planlægningen af en tur, også selvom det er en kort vandretur, tager bare lang tid at planlægge.

Vi støder ind i hverdagsproblemerne, men også luksusproblemerne: Hvilken motorcykel skal man vælge?

evan og charlie

Og så er der jo grejet. Ewan McGregor er åbenbart passioneret backpacker og afslører at have samme problemer som os alm. dødelige på tur. F.eks. et maveonde der tog tid at komme over.
Desværre gennemgår de ikke grejet særlig meget, hvilket er synd. Ikke kun fordi vi her på siden er nørder og gerne vil se hvad de har med, men også fordi de jo rent faktisk inspirere. Hvilket serien også går ud på.

Når Charley og Ewan endelig står klar på startlinjen, går det stærkt. Europa er næsten ikke med og det er lidt synd. Man springer hurtigt videre til mere "eksotiske" lande som Ukraine og Rusland. I det hele taget går det stærkt nu og det virker som om serien er presset over kun at måtte vare 10 afsnit. Producerne er faldet i den ærgerlige fælde, der hedder ensformighed. Men det kunne måske vendes om til hygge og medlevelse, så kunsten at kunne forvandle "hverdagen på tur" til noget interessant. Her kunne grejet også spille ind, men gør det ikke.

Derimod ser vi meget til de personer de møder på deres vej. Dette er også meget spændende og som altid når man rejser rundt, oplever holdet også den utrolige gæstfrihed man møder i hele verden. Rejser man på alt andet end charter ferier vil man opleve at verden er et skønt sted, fyldt med venlige, gæstfrie og kærlige mennesker. Og så er der lige helten i skysovs, Claudio, der oplever menneskets dark side.

motorcykeltur jorden rundt

Man oplever også alle udfordringerne sammen med holdet. Det er ikke bare lige at køre jorden rundt på tværs. Det kan godt afslørres at der ikke er asfalt hele vejen rundt og nogle steder er vejen skyllet væk.

Efterhånden som landende passeres kommer man mere og mere med på tur og når et afsnit slutter er man nærmest trist. Har man ikke tiden til at se næste afsnit, glæder man sig til gensynet.

Personerne

Der er ikke skyggen af primadonna eller stjerne nykker hos nogen. Der er ingen make-up eller shampoo over serien og vi ser hovedpersonernes gode og dårlige sider. Charley er den venlige og kærlige person, der dog også kan få nok af det hele. Ewan er den sympatiske og naive, der kan påvirkes i en diskussion men der findes gode pointer i det han siger og gør.

Jeg har arbejdet på DR hvor der dagligt var stjerner (også superstjerner) og jeg ved derfor at mennesker bare er mennesker. Men det at komme så tæt på personerne i Long way round, er næsten skræmmende. Man føler lidt at man på turen bliver venner med hele holdet og skulle man en dag bumpe ind i dem, ville man nærmest kunne tale med om turen, som var man der selv.

long way round i mongoliet

Se Long way round

Og det er måske den bedste beskrivelse af serien - man er der selv.
Det er selvfølgelig klishé, men det passer! Når det tiende afsnits rulletekster vises, sidder man med fornemmelsen af at en god sommer og fjeldtur er slut. Men så er det jo godt at der er lidt mere... (fortsættelse følger...).

Long way round kan købes på DVD eller ses på den amerikanske Netflix (ninjatricks). Jeg vil klart anbefale disse to, da serien fortjener den gode oplevelse. Du kan dog også se serien på Youtube, men det er enormt dårlig kvalitet og nogle afsnit er uploadet med Youtubes dårlig anti-rysk funktion, der ødelægger det endnu mere. Der er også zoomet ind, så man går glip af nogle detaljer såsom hvor man er henne af i verden.

Derfor: ofre de 125 kr. serien koster på DVD.

Mere Long way round

Officiel hjemmeside: http://longwayround.com/index.htm

Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Long_Way_Round

Køb serien her: http://shop.longwayround.com/

Er du ikke overbevist om at du skal købe serien, så se første afsnit lige her:

 

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.