Forsiden

Friluftsliv

Grej & udstyr

Info & viden

Ture & Kurser

Magasin & Medier

Outsite

Anmeldelser

Læs vores gratis Outdoor Magasin:

Anmeldelse af “Fjeldferie skridt for skridt”. 2. udgave 2015. 

Det var ved et tilfælde, at jeg på Saxo.com stødte på e-bogen 'Fjeldferie skridt for skridt' fra John M.S. Pedersen. For en investering på 29 kr, altså mindre end en kop lunken café-kaffe, kunne jeg købe denne e-bog på 34 sider. Det gjorde jeg af nysgerrighed og læste bogen derhjemme med en god stor kop hjemmebrygget kaffe.

BogFront


 
Vandreguiden ”Fjeldferie skridt for skridt” skal ifølge John Pedersen selv “hjælpe læseren gennem planlægning af turen, valg af grej samt til en sikker færden gennem fjeldet.” Forfatteren vil også komme ind på “..de forudsætninger, som er nødvendige for at klare sig i naturen på egen hånd". Målet med bogen er "at hjælpe begynderen på vej med nogle gode værktøjer og en god basisviden, uden at tømme bankbogen."
 
John Pedersen deler ud af sine erfaringer med det velmente sigte, at andre ikke behøver at gøre de samme dårlige erfaringer som ham. Respekt for det, for John Pedersen har lige som jeg selv været ude i at købe noget, som vi i takt med indvundne erfaringer, nye behov og lytten til andre kasserer til fordel for nyt grej. Grejnørderi på weekendture er med til at fremme nyinvesteringer. Udfordringen for os, der hopper på den slags, er at komme af med det grej, der ikke nødvendigvis er gammelt, men hvor ens fokus bare er rettet andre steder hen.
 
Det er helt tydeligt begynderen, der er John Pedersens publikum; den nye i faget, som han selv siger. Andre mere erfarne vandrere vil ikke finde megen ny viden i e-bogen. Selv om John Pedersen i den lidt filosoferende indledning drister sig til at mene, at “erfarne fjeldvandrere og friluftsfolk kan blive inspirerede til andre måder at gøre tingene på,” leverer han efter min vurdering ikke denne vare.
 
Rundt om i e-bogen findes en række anbefalinger i stil med 'find information på nettet' og 'tøv ikke med at kontakte de nationale/regionale turistbureauer; de ofte er meget hjælpsomme.', ligesom 'lokale kontaktpersoner kan give tips om fiskemuligheder, vandstand i elvene'... Dette er for letkøbt for en bog, hvis mål er at hjælpe læseren. Generelt er e-bogen præget af mange selvfølgeligheder i stil med, at støvler og rygsæk skal passe til personen. “Soveposen skal også passe, den skal både være varm nok, og hverken være for lille eller for stor”. Tilsvarende lyder rådet senere vedrørende sokker, at man skal vælge de sokker, der passer bedst. Ved valg af tøj og telte omtaler John Pedersen primært mærker og produkter, han selv kender og dem, som kan købes i Grønland. Hans overvejelser om, hvad man som køber skal fokusere på, er i orden, men erfaringsgrundlaget og henvisningerne er begrænsede.
 
Grønland fremstår som forfatterens øjesten. E-bogens største værdi ligger for mig faktisk i netop de små afsnit, hvor John Pedersen omtaler grønlandske vandreruter og butikker, og hvor man i Nuuk kan købe friluftsgrej og -tøj. Det vil sikkert være almen viden for erfarne Grønlandsfarere. Jeg vil driste mig til at mene, at John Pedersen skulle have koncentreret sig om Grønland og så have arbejdet i dybden med det. Det kunne have sikret ham en større læserskare end den, han får med bogen i dens nuværende form.
 
Han henviser i øvrigt selv i teksten sin læser til Outsite.org, og jeg er sikker på, at følger man løbende med her i og i forskellige friluftgrupper på Facebook, vil man føle sig mindst lige så godt klædt på som efter læsning af bogen.
 
John Pedersens e-bog er sammenfattende anvendelig som den allerførste introduktion til en nybegynder, måske også til en skolelærer som dennes forberedelse inden en klassetur. De skal nok kunne finde sig hjulpet på vej, selvom det kan være svært at tro, at e-bogen vil kunne hjælpe nogen til en “sikker færden gennem fjeldet”, der er vandreguidens delmål. Når nybegynderen eller skolelæreren selv begynder at søge information på nettet, vil værdien af bogen aftage markant, blandt andet fordi man hér vil finde opdateret og bredere viden om tøj og grej end, hvad John Pedersen skilter med.

Som læser sad jeg efter læsningen tilbage med en følelse af, at John Pedersen rammes af sit eget motto 'Det kan aldrig gå værre end helt galt, og det gør det så også nogen gange'.

John M.S. Pedersen, eget forlag.
Se bogen her: https://www.saxo.com/dk/fjeldferie-skridt-for-skridt_pdf_9788799773619

Læs også

Vandreture og friluftskurser

 
Kom med på vandretur eller friluftskursus
Planlægning af tur kursus

Kort & Kompaskursus

kr 1000 00
TILMELD VENTELISTE!
Målestoksforhold
Naturkompas
Praktiske øvelser
Fredagscafé

Fredagscafé - Brænderworkshop

kr 60 00
Prøv forskelliget kogegrej
Hvilken skal du vælge?
Hvad er bedst til årstiderne?
Hygge, æbleskiver og gløgg
Vandring på west highland way med guide

West Highland Way

kr 2800 00
Unik natur
Vandring i højlandet
Aftenhygge på Inn's
Oplev stemninge på West Highland Way
Vandretur i island på laugavegur med turleder og guide

Vandring i Island

kr 2800 00
Laugavegur med turleder
Vandring mellem vulkaner
Fantastisk natur
Afslutning i varme kilder
Jetboil gasbrænder
Fjeld og Fritid
Sea To Summit
B-Wild outdoorbutik
MSR Outdoorudstyr
Pro-Outdoor

 

Teva vandresandaler
Friliv outdoorbutik
Nordisk Outdoor
OutdoorPro
Aclima
SpejderGEAR

 

YETI soveposer og jakker
Friluftsland
Sea To Summit frysetørret mad
Leave No Trace
EXPED liggeunderlag og rygsæk
Slagelse Camping og Outdoor Center

 

Patagonia
Outdoor45
Therm a rest
Survivalstore
Eventyrsport
Trangia