Boganmeldelse. OUT THERE. A voice from the wild

Chris Townsend er en ikonisk person inden for den britiske outdoor-verden; langdistancevandrer, fotograf og forfatter til en lang række turberetninger og håndbøger, herunder den prisvindende ‘The Backpacker’s Handbook’. Selv om den og en anden guide om Skotland står på hylden derhjemme, er det hans nye bog ‘Out There’, som jeg anmelder her.

ChrisTownsend out

Out There. A voice from the wild.
Chris Townsend 2016. Sandstone Press
£ 16 inklusive moms og porto. Købt hos Amazon.co.uk. Kan købes til e-læser.

Jeg må indrømme, at jeg ikke helt kan slippe den selfie, som forfatteren midt under min læsning postede. Han må have fået for meget, tænkte jeg… af alt det wildernes, når man kan se så’n ud.

chris townsendChris Townsend har i 25 år været grej-redaktør for det anerkendte blad TGO - The Great Outdoors Magazine, og faktisk har han været ‘Out There’ i mere end 40 år. Chris er fra 1949.

Måske netop på grund af sin baggrund kan Chris Townsend tillade sig at se stort på sin fremtræden; han fremtræder vejrbidt, langskægget, mærket af livet derude. På tre selfier i TGO viser han det nyeste nye indenfor myggebeskyttelse. Netspex, et hovedmyggenet med indbyggede briller. Townsend skriver om Netspex, fordi nettet effektivt beskytter bæreren mod midges, de meget små myggelignende blodsugende bæster, der er en stor plage for Chris Townsend og mangen en vandrer i Skotland.

Boganmeldelse af: OUT THERE. A voice from the wild

I bogen “OUT THERE. A voice from the wild” samler Chris Townsend op på, hvad han har skrevet gennem årene. Nye læsere kan altså starte her. For mig var det rart, at jeg forud for en netop afviklet tur i det Skotland (maj 2016) havde studeret landkort, så jeg kunne stedfæste en række af de steder, Townsend omtaler.

Vi får hele Townsends opvækst i kondenseret form, startende med barndommens mikroeventyr, hans søgen efter og begejstring over naturen; vi får henvisninger til de store outdoor-tænkere, som har været hans inspiratorer, hvis navne jeg ikke kendte; vi får en række beskrivelser af hans korte ture i Skotland, bestigningerne af samtlige munros i Skotland på én tur, de lange ture på alle de store trails i USA, mødet med bjørne og ulve, ja også småfugle og mus, og vi får et indgående kendskab til hans ønske om at værne om naturen. For ham er livet derude tilværelsen.

Townsend skriver i et smukt og levende sprog, hvor man som læser ikke kan undgå at blive draget med, når han beskriver det at ligge i teltet, mens uvejret raser udenfor, eller som når han omtaler, at han kommer tættest i kontakt med naturen, når han ligger under tarp eller allerhelst under den åbne himmel. Så er han en del af naturen og går ikke bare i den. At ligge i et telt afskærmer ham fra naturen, og det ønsker han ikke. Kun horder af midges kan tvinge ham ind i teltet. Det samme gælder for øvrigt også Townsends glæde over at færdes i stiløst terræn, hvor rutevalget bestemmes af landskabet.

Townsends ord om vigtigheden af at beskytte naturen og dens mangfoldighed viser hans naturpolitiske sindelag. Han accepterer omend med nogen tøven, at staten regulerer brugen af naturen, herunder også med inddæmning af vand, skovdrift og husdyrdrift. Han elsker de store og vilde skove i USA, the real ”wilderness” for ham, for blandt andet for naturen i sin uregulerede form er godt for det menneskelige sind, men han er også realistisk i forhold til mulighederne for det i det nutidige britiske samfund.

Hans holdninger i bogen, posts på Facebook og tweets i det hele taget får mig til at se store ligheder til Alternativets naturpakke med dens fire overordnede indsatsområder for biodiversiteten: plads, dynamik, beskyttelse og sameksistens. Meget aktuelt her i Danmark omtaler Townsend et politisk tiltag for år tilbage i England, hvor regeringen foreslog, at de statslige landbrugsområder skulle sælges til private. Han priser, at det via et folkeligt oprør lykkedes at få regeringen til at trække forslaget tilbage. I lille Danmark har Liberal Alliance i foråret 2016 foreslået noget tilsvarende.

Jeg er sikker på, at Townsend ville glæde sig over, at det først i juni 2016 lykkedes via NGO’er og udbredt folkelig modstand samlet i initiativet ‘slå ring om de frie kyster’ at få den danske regering til at skrotte sit forslag om at ændre planloven, så det ville blive muligt at bygge tættere på kysterne.

Jeg kan samlet set kun anbefale bogen “OUT THERE. A voice from the wild”. Den inspirerer i den grad mig som læser til et aktivt friluftsliv Out There.

Relevante links
The Great Outdoors Magazine: The http://www.tgomagazine.co.uk
Chris Townsends blog: http://www.christownsendoutdoors.com/
Twitter: https://twitter.com/townsendoutdoor
Facebook: www.facebook.com/cmtownsend

Netspex: Myggenet med indbyggede briller, så du kan se ud gennem nettet: http://arlandcouk.ipage.com/store/page2.html

Film: The Cairngorms In Winter with Chris Townsend
http://www.stridingedge.com/catalogue/climber.html# 

Redaktør
Friluftsliv som jeg elsker det: Det er bare at være derude, at nyde livet, at lytte, at mærke lugtene, at søge roen, at hygge mig med andre, at se ind i bålet, at holde hånd med min kæreste, at mærke lugten af kaffe og bacon. For mig som redaktør og vandretursarrangør er det at inspirere andre til at komme ud så givende og sjovt.