Boganmeldelse Europas Smukkeste Vandreruter

 

Europas smukkeste vandreruter

Vandring bliver mere og mere populært. Det gælder ikke kun i Danmark men hele verden. Et gæt er at der ikke går mange år, før nogle af ruterne, må have begrænsning på antal besøg.
Derfor er det også forfriskende at alle ruter ikke er de mest populære. I bogen er der også plads til de mindre kendte, men stadig smukke. Det gælder bl.a. Tatrabjergene, hvor undertegnede selv har vandret (bestemt anbefalelsesværdigt).

Politikens “Turen går til” serie har jeg selv haft glæde af mange gange. Det er en seriøs guide der både giver de overrendte turistmål og de “hemmelige” fifs til den gode restaurant i gyden.
Jeg synes dog ikke helt at denne bog helt lever op til standarden. Du kan ikke læse om en vandrerute og så tage afsted. Det kræver noget mere research. Det lover bogen dog heller ikke. Den lover et overblik og det lever den bestemt op til. Så dette blot for at du ved hvad du køber.

Bogen har nogle fejlbeskrivelser. Jeg har “kun” været på tre af de beskrevne ruter (Laugavegur, Kungsleden og Tatra), og kan konstaterer at bogen ikke er helt opdateret her. Måske har forfatterne besøgt stederne for noget tid siden, eller ruterne er researchet.


Et eksempel er at hytterne på Laugavegur ER bemandet og man kan købe lidt sodavand, slik og mad i de små. De store har meget stort udvalg (som man kender det fra store fjeldhytter).
Søgaard (Outsite bruger) har skrevet en flot artikel om West Highland Way, så jeg spurgte ham om det virkelig passer, at der er allemandsretten på denne rute. Det er der ikke alle steder.

Det skal dog ikke afholde dig fra at købe bogen. De 39 ruter giver et utrolig godt overblik og inspirerer meget til nye vandreområder at besøge. Bogen nøjes ikke blot med nogle få etaper, men tager alle etaper med. Caminoens 800 km. er dækket. Det samme er hele Kungsleden o.s.v.
På de forholdsvis få sider der er til hver rute, formår forfatterne at proppe utroligt meget viden ind. Det kræver som sagt mere research af dig, før du kan bevæge dig ud på ruterne, men du er godt rustet fra start.

vandreruter i europa

Hvis du har vandret med telt og kogegrej (primitiv vandring), så skal du ikke lade dig skræmme af de “advarende” ord fra forfatterne, når de beskriver ruter, der måske ikke har hytter hele vejen. Det er tydeligt at forfatterne foretrækker hytte til hytte vandring, og gerne med bagagetransport. Det er der intet i vejen med og dette skaber tilgængelighed for alle - store som små, ældre som ung. Laugavegur er beskrevet som om du vil være gennemblødt konstant og dit telt vil blæse ad h til. Dette passer måske, hvis du ikke ved hvad du gør. Det passer ikke hvis du har fjelderfaring med polarvejret og vad.

Foruden rutebeskrivelser, er der gode kort over vandreturene. Her er hytter og interessepunkter indtegnet på ruten. Der er angivet km. antal på etaperne og et skøn af varigheden. Der er også blevet plads til lidt lokale tips, som vi kender det fra “Truen går til”. Men det er ikke så mange, som man f.eks. finder i byguides.

Om du er til primitive vandringer eller hytte til hytte, så mener jeg at denne bog skal stå i dit friluftsbibliotek. Den kan læses og give inspiration, det er et opslagsværk og du kan drømme dig væk til smukke destinationer. Det er en bog der vil ryge ned fra hylden mange gange, og måske ender du endda på nogle af ruterne, hvis ikke du allerede har været der.

Outsite har fået bogen til anmeldelse fra Politikens forlag. Outsite må sige hvad vi vil om bogen. Vi har ikke modtaget økonomisk støtte for at anmelde bogen, men må beholde den.

Bogen koster 200 kr. (meget fin pris) og kan købes her: https://www.politikensforlag.dk/turen-gar-til-europas-smukkeste-vandreruter/t-1/9788740059045

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.