Boganmeldelse Danmarks Bjerge

Danmarks Bjerge

Bogen indeholder 117 toppe der både er interessante og overraskende. Jeg har selv i perioder forsøgt at finde ud af, hvilket top der var Danmarks højeste, og jeg kom frem til Yding Skovhøj. Før det var det Ejer Bavnehøj. Efter mange år med væddemål og research lagde jeg mig fast på Yding Skovhøj. Det var så indtil jeg fik bogen “Danmarks Bjerge” i hånden i 2019… her var resultatet et andet… Og det betegner vigtigheden af denne bog rigtig godt.

Roger Phil er en Norsk fjeldabe med højdeskræk og sandsynligvis den første Nordmand, der har besteget alle danske toppe over 100 meter. Se det er jo sådan set noget af en bedrift. 44 stykker er der og burde det ikke automatisk skaffe ham en plads, i “Eventyrernes klub”? Har du måske? Har du nogensinde hørt om en (uanset nationalitet) der har?

Introen af bogen fortæller om Roger Phil, hvor og hvorfor han fik ideen, og en lang, sjov og meget seriøs fortælling om vejen til bogens tilbliven.
Jeg er på kanten af “aaaaar er det nu også rigtig?” mange gange, men Roger fortsætter ufortrødent, og bogen bliver mere og mere langhåret. Til Sidst ender vi ved to top ti lister der har Danmarks højeste punkter med. Den ene med primærfaktor, den anden uden primærfaktor. Ja der er åbenbart forskel. Man kan ikke bare tage (en stor) lineal og måle fra vand til top - åbenbart. Man kan åbenbart heller ikke stole på Gyldenløveshøj som Sjællands højeste punkt. Det er netop den der top et eller andet sted på Sydsjælland (et argument jeg har hørt mange gange - og de havde ret). Toppen hedder i øvrigt…

Jeg kan fortælle at Sjælland ikke har et bjerg med i top ti. Det tætteste er Møn der har tre punkter der er højere. Bornholm, Fyn og Jylland er også godt repræsenteret.

Danmarks laveste bjerg er ikke særligt højt men historien er god. Det gælder faktisk for alle toppe og det er også det fantastiske ved bogen: den er skide seriøs på en sjov måde. Hver top har sin egen historie men man kan ikke lade værre med at grine, hele vejen op til Danmarks højeste punkt. Din guide, Roger Phil, bjergtager dig i fortællingerne, der går lige så dybt, som toppene er høje (set med danske øjne).

Og jeg kunne blive ved. For bogen tager lang tid at læse for man ender selv man at lave en masse research. Ikke at den mangler i bogen, men blot fordi man vil vide mere, kigge kort eller få et overblik.

Køb den! Køb den nu!

Hvis du kun må købe en bog i år, så skal det være denne. Om du er læsehest eller ej, så vil denne bog fange dig. For du kan læse dybt, længe og meget, eller bladre rundt og læse små fortællinger om bjergene. Bogen er et opslagsværk, historisk viden, humor og gode eventyr. Alt i én og hvis du et seriøst friluftsmenneske, så sidder du med den i hånden om få dage. Rigtig god fornøjelse!

Som bonus kan jeg fortælle at Roger Phil også har skrevet bogen “Bornholms Bjerge” som vi anmelder i Magasinet Outsite 18 (udkommer Maj 2020).

Ps: jeg nævner ikke navnene på nogle af toppene helt med vilje, for jeg synes at du skal have helhedsoplevelse af bogen.

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.