MapApp Topo

Vi kender alle de der små brugbare ting vi har i rygsækken, som vores kompas, lighter, kniv osv. Der er ikke så meget at sige om dem, men de er en stor hjælp på turen. Her er en app til kort og GPS, som er lidt på samme måde.

Mapapp topo kort app til smartphone

 

Jeg har på mange ture brugt en Garmin Oregon GPS enhed, som kunne en masse ting. Men jeg har egentlig kun brugt den til at se hvor jeg er, målt distance til et punkt og til at gemme gode lejrpladser osv. Mest af alt har jeg kun rigtig haft brug for den i tågede forhold eller mørke. Ellers har jeg altid kunne orientere mig ud fra kortet og landskabet.

Her er så en App til din Android smartphone, som kan præcis det jeg bruger en GPS’en til og ikke mere. Den dækker Danmark/Norge/Sverige/Finland, så den er til nordisk friluftsliv. Den er simpel og kan beskrives som et lille kort i din smartphone/tablet, som også kan vise dig, hvor du er på kortet med GPS, du kan tracke din rute og måle afstand.

Det betyder til gengæld at det ikke bliver en specielt lang anmeldelse. Til at starte med kan app'en hentes her:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.wingusoft.android.mapapp&hl=da

Da den er til Android, virker den på alle enheder som kører Android (dvs. ingen Iphone brugere). Jeg har selv testet den på mine tre smartphones (Samsung XCover 2 til ture, Samsung Note 4 og One Plus One) og min Nexus 7 tablet. Mine Android enheder har Android 4.1, Android 4.4 og Android 5.0. Den virkede fint på alle. Der er begyndt at komme hårdføre tablets, som man kunne tage med på turen, men det betyder jo også, at jeg kan sidde derhjemme i sofaen og planlægge min tur, på en større skærm end min smartphone.

Jeg har i denne test, set på de danske og svenske kort i app'en, da det er de kort, jeg har som papirkort (tag altid et papirkort og et kompas med på tur) og de steder jeg har brugt min Garmin GPS og Google Maps.
Først og fremmest er deres kortindkøb helt anderledes end andre systemer jeg kender. I stedet for at skulle købe fulde kort, køber man ruder af 25*25 km, for 2 euro stykket. Skal man bruge et kæmpe kortudsnit, bliver dette selvfølgelig dyrt, men er man som de fleste herinde, så tager man på ture i mindre områder. Man har et overordnet kort i 1:1.000.000 der er gratis og man har et kortudsnit der kan downloades gratis. Men indkøb af kortudsnit, er ikke det der vælter budgettet, det koster ca. det samme som fysiske papirkort koster at købe.

Eksempelvis er hele området Immeln/Raslången et kortudsnit. Så det er ca 16 kr. kortindkøb på sin smartphone. Det er faktisk billigere end at købe det terrænkort, som bla. dækker Immeln/Raslången.
Et andet eksempel er hele fjeldområdet omkring den nordlige del af Kungsleden, Abisko Turiststation til Vakkotavare og ud til Nikkaluokta og alle de "skægge"sidedale, er 8 kortudsnit til ca. 130 kr. Det er faktisk lidt billigere end indkøb af papirkort, da man skal købe to kort (BD6 og BD8) for at dække det samme område.

Køb af kort er til alle dine enheder såsom tablets eller køb af ny smartphone, da det er bundet til din Google konto. Downloader du et kort på din tablet, bliver det også hentet til din smartphone. Får du en ny smartphone, som jeg fik under min test, kommer kortene også automatisk ned på den, når du har hentet app'en. Kortene er for Sveriges vedkommende, de samme 1:50000 kort fra Lantmateriet, som hvis du køber et terrænkort over Immeln, eller et fjeldkort for fjeldet. De Norske og Finske kort er også 1:50000. De danske kort er 1:25000 kort fra Geodatastyrelsen.

Bortset fra at bruge din smartphones GPS og give din position på kortet, er der som tidligere sagt, ikke meget funktionalitet, hvilket slet ikke er dårligt. Jeg har ikke brug for at opmåle areal eller andre ting, sol og måne tider, kan jeg få fra andre apps på min smartphone. Kort sagt er jeg glad for apps, som ikke forsøger at være en lommekniv, med alle mulige ting, som bare forvirrer.
MapApp Topo skal kun være online, når du henter/køber kortudsnit, herefter er de på din Smartphone/Tablet til du sletter App'en eller dens data. Kortene fungerer derfor offline, hvilket jo er ideelt på en fjeldtur, hvor man jo ikke har mobilforbindelse, eller generelt i Skandinavien, hvor data generelt koster langt mere end i dit hjemland.

mapapp sverige

Når jeg starter app'en skal jeg vælge det land jeg vil se. Nogen vil tænke den skulle gøre dette automatisk, men da det er forskellige datasæt, synes jeg det er fint, jeg vandrer meget sjældent fra land til land og der er kun de 4 nordiske lande at vælge imellem. Jeg kan så bare zoome ind med min smartphone på det sted jeg er, eller det sted jeg vil planlægge. Har jeg ikke kortet kan jeg udvælge de firkanter jeg ønsker og købe dem. Der kan købes 4 kortudsnit pr. køb.

mapapp kobte tilesmapapp kob tiles

Har jeg allerede købt kortet, vil jeg se de kortudsnit jeg har købt som røde når jeg zoomer ind og som detaljerede når jeg er helt zoomet ind. Det er nemt at få overblik, tilkøbe kortudsnit og man skal ikke bruge app'en i særlig lang tid, før man er fortrolig med den. Under en tur kan jeg så vælge at lade app'en tracke min tur, på samme måde som andre "træningsapps" kan. Det koster selvfølgelig batteri på mobilen, men i forhold til eksempelvis Endomondo, oplever jeg at MapApp Topo, bruger en del mindre batteri under tracking, formentlig fordi de måler mindre aggressivt.

mapapp rute tracking

Jeg kan selvfølgelig se hvor jeg er, gemme referencepunkter og søge steder. Lige på dette punkt, savner jeg en eller anden form for import/eksport funktion af punkter. I min Garmin GPS, har jeg hundredevis af GPS punkter med lejrpladser, vand, hytter, broer, vad osv. Dem kunne jeg godt bruge at kunne overføre nemt.

Jeg kan også måle afstand, ved at tegne ruten direkte på kortet, så det er lidt mere præcist. Dette er et godt værktøj til både turplanlægning derhjemme, og planlægning af dagens rute på tur. Det er ligesom at måle sin rute på Lantmateriet.se gratis online kort, og det er jo herligt at have denne mulighed i sin lomme, uden at skulle være online. Den eneste ting jeg mangler her, er at have en mulighed for at have en planlagt rute med en anden farve med hjemmefra.

mapapp maal distance

Så for at opsummerer er jeg blevet ret glad for denne enkle app. Det er som at have et kort i lommen og ideelt til mine små weekendture i det danske og svenske. Bortset fra at jeg kunne ønske mig at kunne importere og eksportere waypoints/referencepunkter, kan den alt det jeg har brug for på en tur og med de kort, som jeg også bruger fysisk.

Jeg vil prøve at have denne app med på min sommertur i fjeldet og skrive en "fjeld" anmeldelse i august. Umiddelbart tror jeg den er fin til det...så jeg kan nøjes med at bruge penge på en hårdfør mobil og ikke også skulle købe mig en ny Garmin.