Viden om bål

Der findes en masse god viden om bål. I bøger, på nettet, i artikler og podcasts. I Denne E-Learning artikel ser vi på, hvor du kan finde din viden om bål.

viden om bålet

Bålet

Den ædle kunst at kunne tænde og holde et bål, er der skrevet og sagt en masse om. Vi samler her i artiklen, en masse viden om bålet.

Bøger om bål

Den bedste kilde er at læse om, og derefter praktiserer bål. Det er det fordi der ligger utroligt meget viden i bålet. Et bål er ikke bare et bål, så at sige. Der findes jo mange forskellige måder at starte et bål, der findes uendelige båltyper osv. Ved du f.eks. at man kan lave et bål, som man kan sove ovenpå? Nej? Jamen, det kan du finde i nedenstående liste af bøger om bål.

Bål af Thomas Svardal - begynderniveau

bål bog af thomas svardal

Bogen er “hurtig viden” og giver dig en basisforståelse af bålet. Du får lidt historie, lidt viden om båltyper, hvilket træ der brænder bedst o.s.v. Bogen Bål er fin viden om bålet at have stående i bogreolen, og godt som opslagsværk og en opfriskning af sin viden. Bogen henvender sig til begynderen, der gerne vil have god basisviden om bålet, der er rigtig god at have.

Det er essentielt at have denne viden og bogen tager 1-3 aftener at læse, i roligt tempo.

Du kan f.eks. købe bogen her: https://spejdergear.dk/shop/thomas-svardal---baal---en-bog-fyldt-med-tips-og-tricks-om-baal-10623p.html

Vi ser på yderligere tre bøger om bål, der tager os fra begynder til ekspert.

The Wood Fire Handbook af Vincent Thurkettle - begynder og øvet

the wood fire handbook bo af vincent thurkettle

Bogen giver dig rigtig god viden om alt fra at fælde træer og sanke brænde. Kløve og stakke brænde. Hvilke træsorter der er gode og hvilke træer du skal holde dig fra. Hvordan du opbygger et bål (både i brændeovnen og lejrbålet) og hvordan du laver mad på et bål. Bogen henvender sig til begyndere og øvet bålfolk, der vil have solid basisviden om alt op til, at man starter bålet. Viden om træsorter er rigtig god at have, men omvendt skal man også vide, at man ikke skal lægge for meget i det. Det bedste træ kan være det du har ved hånden. Spild ikke for meget tid på at gå rundt. og lede efter træsorter i skoven, hvis du skal starte et bål.

Hvordan man kløver al den anden viden i bogen, giver dig en rigtig god viden, der er værd at tage med. Bogen er letlæselig og tager 2-3 aftener at færdiggøre.

Bogen koster ca. 189 kr. og kan købes her: https://www.saxo.com/dk/the-wood-fire-handbook_vincent-thurkettle_hardback_9781784726195

Outdoor Fire Lightning, Tinder, Fuel and Fires af David E. Crossley - øvet til ekspert

outdoor fire bog af david crossley

Vi er nået ⅔ gennem bogen, før vi har tændt en lighter, strøget en tændstik eller fundet optændingsmateriale. Det fortæller dig måske at dette er en meget grundig bog om bålet. Ikke nok med at David gennemgår diverse måder at tænde et bål på, han anmelder også metoderne, så du kan vælge den metode, der passer dig bedst. Han fortæller også om optænding du kan købe eller finde i skoven.

Den sidste ⅓ handler lidt halvhjertet om træsorter, kløvning og båltyper. Fuldstændigt skudt forbi prøver forfatteren at skrive om gasbrændere og især sprittabletter. Et afsnit der slet ikke giver mening, men det gør de første ⅔ af bogen, og det er et godt supplement til de andre bøger.

Bogen tager 1-2 aftener at læse. Spring gerne den sidste ⅓ over.

Jeg har selv købt bogen på Amazon.co.uk, og i skrivende stund er det også bedste bud. Hvordan Brexit ender og hvordan tolden bliver, ved du bedre end mig, når du læser dette.

Bogen koster ca. 83 kr. og det er endda inkl. fragt til Danmark: https://www.amazon.co.uk/gp/aw/d/1981809783/ref=dbs_a_w_dp_1981809783

Eld - Flammor och glöd - Samisk eldkonst af Yngve Ryd - Ekspert

eld bog af yngve ryd

424 sider om bål som du ikke vil fortryde du læste. Prøv at hør; dette er den ultimative bog om bål! Yngve Ryd så at den ældgamle bålkunst fra samerne var ved at uddø, så han tog til Lapland og interviewede gamle samere, der lige nåede at videregive deres viden. Du får viden om en masse ildkuns såsom, at holde gang i bålet med få materialer, ild hele natten, hvordan man sover på ild, hvordan du laver et bål uden røg (helt seriøst) og meget meget mere. Bogen er på svensk og hvis du ikke mestre vores søstersprog, så lær det med bogen. Det er klart det værd!

Bogen tager ca. 7-14 aftener at læse (alt efter svensk niveau), og er alle sider værd. Dog skal det siges, at du med fordel, kan læse de 4 andre bøger først. Det vil give dig basisviden til at forstå denne bog, meget bedre.

Bogen kan til tiden være umulig at finde, hvilken gør den lidt sjælden. Men i skrivende stund kan du nappe et eksemplar til 212 kr. her: https://cdon.dk/boger/yngve-ryd/eld-flammor-och-glod-samisk-eldkonst-398397

Bålbøger

Som ovenstående bogliste fortæller, er og bliver den perfekte bålbog aldrig skrevet. Fokus på bålet er forskelligt og forfatterne har til tider svært ved, at formidle viden om bålet. Men at købe flere bøger om emnet, er slet ikke skidt. Viden fra 2 giver 4 gange viden.

Podcast om bål

Lyt til vores podcast om bål lige her

Bålet

Ligegyldigt hvor meget du læser, skal du have fingrene i maskineriet. Der er ikke et bål der er ens, og erfaring gør mester. Men viden fra disse bøger gør, at du har en rygsæk fyldt af viden, der ikke vejer noget.

E-learning om bål og mere

Vi har startet vores helt nye E-learning op, hvor OutsiteX medlemmer gratis kan læse med. De første emner er: Bålet, shelters og hængekøjer. Mange emner følger herefter. Meld dig ind nu og læs allerede de første artikler…

Tilmeld dig lige her: https://www.outsite.dk/om-outsite/bliv-medlem-af-outsite

Dine fordele:

- Gratis vandreture
- Rabat i outdoorbutikker
- Rabat på kurser
- Rabat på vandreguides
- Lån gratis grej
- Læs +artikler
- Gratis foredrag
- Gratis kursus
- Gratis vandreguides
- Gratis workshops
- Gratis E-learning

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.