Regler for bål

Regler for bål i Danmark og i danske skove. Vi ser på, hvad du må og ikke må, når du skal lave bål. Du må faktisk meget mere, end du tror.

regler for bål

Bålregler

Reglerne for bål i Danmark er forholdsvis simple og ikke svære at overholde. Når vi dyker ned i dem, må vi lidt mere, end vi tror. Og der hvor vi ikke må lave bål, kan vi som regel erstatte bålet med et godt alternativ.

Denne artikel er en del af vores e-learning om bål. Artiklen her er dog gratis for alle. Hvis du er interesseret i at lære meget mere om bålet, så læs videre.

Det må du - regler for bål

Før du overhovedet tænker på at lave bål, skal du være klar over, om der er bålforbud/afbrændingsforbud. Det kan du gøre her: https://brs.dk/da/borger/forebyg-brand/brandfare.dk

bålregler

Bål i skoven

Reglerne for at tænde bål i offentlige skove er ganske simple.

Du må gerne:

- Tænde bål på etablerede bålpladser

Let ikke? Hvis der er et etableret bålsted i skoven, så må du gerne lave bål der. Det skal selvfølgelig være et af de bålsteder, som Naturstyrelsen har lavet.

Det må du ikke:

- Tænde bål i skovbunden

Også let ikke? Du må altså ikke bare lave et bål, hvor det passer dig. Det er selvfølgelig både af hensyn til brandfare, men også naturen. Hvis du laver bål, kan naturen være mange, mange år om at etablere sig igen.

Det kan du som alternativ

Tænde dit kogegrej. Du må gerne tænde dit kogegrej i offentlige skove. Hvis du benytter dig af fri teltning, så må du altså gerne lave mad på din gasbrænder. Den skal dog være i et lukket system, ala Trangia, Jetboil, MSR WindBurner o.l.

Regler for bål i private skove er forskellig for skov til skov, men som tommelfingerregel står reglerne, ved indgangen til skoven. Bålpladser der er officielle vil også være ganske tydelige.

leave no trace anbefalinger

Leave No Trace har desuden nogle gode retningslinjer for bål i naturen. Læs dem her: https://www.outsite.dk/tips-og-tricks/lovgivning/leave-no-trace/910-de-7-principper-i-leave-no-trace 

Regler for bål på stranden

Du må gerne:

Tænde bål på stranden

Du må gerne lave bål på stranden, hvor der ikke vokser planter. Bål i klitterne er altså 'no go'. 

Husk at slukke bålet. Øs litervis af vand på bålet, og bliv ved, selvom det ser ud til at være slukket. Mærk evt. efter med håndfladen, om der stadig er varmt. Dæk aldrig et ulmende bål til med sand. Du husker måske skrækhistorierne med børn, der bliver forbrændt, fordi de træder i de stadig varme gløder fra et bål, der ikke er slukket korrekt.

Regler for bål andre steder

Hvis du f.eks. er på cykel- eller vandretur og vil lave mad over bål, er der også klare regler. Som regel befinder du dig på privat grund, og her er det som udgangspunkt forbudt at tænde bål.

Det må du gerne:

Tænde bål på tydeligt markerede bålpladser

Det må du ikke:

Som regel må du faktisk ikke lave bål

bålsted

Links til regler om bål

Love og regler om bål kan være kringlede at læse. Vi har derfor samlet materialet fra forskellige hjemmesider:

Brandfare: https://brs.dk/da/borger/forebyg-brand/brandfare.dk
Naturstyrelsen: https://naturstyrelsen.dk/naturoplevelser/aktiviteter/spis-i-naturen/saadan-laver-man-baal/
Retsinformation: Afbrændingsbekendtgørelsen

I retsinformationen er det værd at bemærke, at du kan stillet til ansvar (også økonomisk) hvis du ikke overholder reglerne, eller handler uforsvarligt.

Viden om Friluftsliv: https://www.videnomfriluftsliv.dk/tema/sikkerhed/regler-om-baal

E-learning

Som medlem af OutsiteX kan du læse med. Blandt emnerne i Outsites E-learning finder du artikler om bål, sheltere og hængekøjer.

Tilmeld dig lige her: https://www.outsite.dk/om-outsite/bliv-medlem-af-outsite

Dine fordele:

- Gratis vandreture
- Rabat i outdoorbutikker
- Rabat på kurser
- Rabat på vandreguides
- Lån gratis grej
- Læs +artikler
- Gratis foredrag
- Gratis kursus
- Gratis vandreguides
- Gratis workshops
- Gratis E-learning

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.