fbpx

Sådan laver du feathersticks

Feathersticks er en fin detalje, som løfter båltændingen til næste niveau. Hvad gør du, hvis du skal lave bål uden tændblokke eller tændvæske? Hvad hvis vejret er lidt surt og vådt?

sådan laver du feathersticks

Feathersticks

Du kender sikkert allerede til birkebark som er et fortrinligt optændingsmiddel. Med lidt øvelse kan du blive mester til at lave feathersticks, som er næste trin mod toppen af bål-ninjastigen.

Du kan lave feathersticks af alt træ, men nåletræ egner sig bedst. Kig efter døde gran- eller fyrgrene i skoven. Du kan brække tykke, døde grene af i bunden af et levende træ. Disse grene er noget af det tørreste brænde, som kan findes i skoven. Bræk aldrig levende grene af træerne. De brænder dårligt, og træet tager skade af det (og så er det heller ikke lovligt!).

featherstick

Hvis du ikke kan finde store grene i bunden af et træ, kan du lede efter store døde grene i skovbunden. Jo tættere de ligger på jorden, jo mere vand og fugt indeholde grenene. Kig efter grene, som ligger mindst 30 cm over jorden. Selv i vådt vejr er træet ofte overraskende tørt i kernen. Er dit stykke alligevel våd, så smid det væk, og find et nyt. Et stykke træ på mindst 4 cm i diameter er godt. Find et godt stykke uden knaster, så du nemt kan snitte lange spåner.

start et baal med feathersticks

Når du skal snitte spåner, er det lettest at lave et par skarpe kanter at starte ud fra. Du kan eventuelt flække træet for at komme ind til en tør kerne. Prøv at starte så højt som muligt på træet, når du laver spåner. Det giver de længste og fineste fjer.

Nu sidder resten i håndelaget: Øvelse gør mester. Prøv at finde den bedste vinkel i håndleddet. Med en god kniv skal det ikke være anstrengende at lave feathersticks. Hvis det bliver hårdt, snitter du for dybt og risikerer at snitte spånerne helt af pinden. Hvis (når!) det sker, siger du pyt, og prøver igen. Både børn og voksne kan lære det.

featherstick

Når du bliver bedre, kan du variere dine spåner, så du har helt fine og nogle lidt tykkere blandet på din featherstick. På den måde vil den brænde lidt længere og give et bedre udgangspunkt for din båltænding. Lav gerne 3-5 featherstick, så du kan få godt gang i bålet. Bål handler altid om forberedelse.

Fotograf: Kenneth Lynghøj

Redaktør
Lars er kendt for at vinde "Alene i Vildmarken" og er desuden aktiv redaktør på Outsite. Han er instruktør i Team-Nord der tilbyder Danmarks bedste outdoorkurser!