Nye vandrebukser - Hvad skal jeg vælge?

Vandrebukser kan være en ret kompliceret affære. I takt med, at vi udforsker naturen mere end nogensinde, er udvalget vokset markant, og producenterne tilbyder bukser med et væld af smarte tekniske detaljer. Artiklen er skrevet i samarbejde med Helly Hansen.

valg af vandrebukser

Bukser til vandring

Overvejer du at investere i nye outddorbukser, så læs med! Vi har set nærmere på udvalget og de forskellige typer af vandrebukser i håb om, at du er lidt bedre klædt på, når du skal vælge dit næste par.

Temperatur. Komfort. Bevægelighed.

Det er nok i al sin enkelthed tre af de væsentligste krav til en god vandrebuks. Selvom benene er mindre følsomme over for temperaturændringer end overkroppen, kan det nemt ødelægge en vandretur hvis du fryser. Kvinder fryser ofte mere end mænd, så her er det især vigtigt at vælge en buks med isolering, eller at tænke lag-på-lag, så der også er plads til et varmt baselayer i merinould.

Er det til gengæld varmen, der bekymrer dig, er det noget nemmere. Mange vandrebukser er fremstillet i et åndbart materiale og har ofte gode udluftningsmuligheder i form af fx lynlåse i siderne. Er du på længere ture, opdager du også hurtigt værdien af god komfort og bevægelighed. En del bukser har enten 4-vejs eller 2-vejs stretch, hvilket betyder at materialet er strækbart i flere retninger. Det giver stor bevægelsesfrihed og gør det nemt, hvis du fx skal springe over små vandløb, klatre op af stejle stier eller bare skal op og ned med rygsæk og udstyr i løbet af dagen.

hvilke vandrebukser skal jeg vælge
Hvad du skal vælge, afhænger selvsagt også af, hvad du skal bruge bukserne til, og på hvilken årstid. Det betyder ikke nødvendigvis, at du skal have 4-5 forskellige par vandrebukser, men skal du fx vandre en uge i bjergene, er kravene noget højere end en weekendtur på Hærvejen. Tjek også, hvor tætvævede bukserne er, især hvis du skal vandre i perioder med mange myg! De små bæster kan måske ikke ødelægge turen, men alligevel genere ret meget, så hvis du ved, at myggestik er et problem for dig, kan du supplere myggespray med bukser, der er tætvævede og i et mere kraftigt materiale.

Hvilke vandrebukser findes der

Vi har set nærmere på fire forskellige typer af outdoorbukser:

Hard-shell bukser: Bjergvandring, ekspeditioner og højalpine ture kræver sine bukser. De skal være robuste, komfortable og fleksible. Da vejret kan skifte hurtigt og blive ekstremt, er det ekstra vigtigt, at bukserne giver optimal beskyttelse mod vind og vand. Et par hard-shell bukser som Odin Skarstind er skabt til bjergvandring og aktivitet, hvor dit udstyr kan blive udfordret maksimalt. Bukserne er 100% vindtætte og vandtætte og har tapede sømme. Der er desuden ekstra forstærkninger bagpå samt ved anklerne, forformede knæ, støvlekrog og lynlås ved benene. Med en vægt på 410 gram, hører bukserne også til i den lette kategori af hard-shell bukser.

Soft-shell bukser: Super anvendelige bukser, der ofte kan bruges til all-round friluftsliv. De er lette, åndbare og vandafvisende, ofte med enten 4-vejs eller 2-vejs stretch, og dermed også meget komfortable med god bevægelighed. Alt afhængig af model og brand, kan bukserne fås med et væld af ekstra detaljer; her er det nok et spørgsmål om hvad du foretrækker personligt. Vanir bukserne fra norske Helly Hansen er et godt eksempel på en funktionel soft-shell buks, og de fås både i en model til mænd og kvinder. Og med en vægt på kun 310 gram er det ikke bukserne der tynger, når trætheden melder sig sidst på dagen.

bukser til vandring

Klassiske vandrebukser: er måske ikke en kategori i sig selv, men det er alligevel en god beskrivelse af shorts her, der fås i en model til både mænd og kvinder. Bukserne er fremstillet i Oeko-Tex certificeret bomuld og polyester, og de har en PFC-fri vandafvisende imprægnering. Bagpå samt på knæene er der ekstra forstærkning i form af shoftshell paneler. Med 4-vejs stretch er der lagt stor vægt på komfort og bevægelighed, og ventilations-lynlåse i siderne, giver mulighed for ekstra udluftning på varme dage. Buksebenene kan justeres i vidden, og snørebåndskrogen sikrer, at bukserne sidder stabilt. Ud over to håndlommer har bukserne også to lårlommer, hvoraf den ene indeholder en lynlåslomme til værdier.

Shorts…kan vel egentlig ikke kategoriseres som vandrebukser, men vi tager dem med alligevel. Skal du vandre i sommerhalvåret, eller i lande, hvor temperaturen generelt er høj, kan et par zip-off bukser eller shorts nemlig være en rigtig god ide. Fordelen ved zip-off er naturligvis to-i-en løsningen, hvor du både har bukser og shorts i et. Men foretrækker du rigtige shorts, er det stadig vigtigt at prioritere komfort i form af et let, åndbart og strækbart materiale. Mariedalen og Vetta er eksempler på gode vandreshorts til henholdsvis mænd og kvinder. Materialet er super let, hurtigtørrende, strækbart og samtidig er der integreret UV50+ beskyttelse. To sidelommer giver mulighed for let adgang til mobil, kort eller hvad du end prioritere, og til kvinderne er der tænkt ekstra på en vigtig detalje – et bredt, blødt og elastisk bånd i taljen, gør simpelthen Vetta shorts til en absolut favorit, når det gælder komfort.

vandrebukser fra helly hansen

Passer bukserne?

Når du har valgt de bukser og den model der passer bedst til dine behov, skal du selvfølgelig være sikker på, at du får den rigtige størrelse, og at de sidder perfekt. Er du i tvivl, så tag bukserne med hjem, og gå lidt rundt i dem. Mærk, om de sidder godt, og om det er nemt at sætte sig, bøje sig o.lign. Brug hellere lidt ekstra tid på at teste pasformen - du bliver glad for det, når du først er på tur, og har valgt de helt rigtige vandrebukser.