Regntøj vandtæt eller vandafvisende

Danmark har gennemsnitligt 171 dage med nedbør, så regntøj er nærmest et must-have i de fleste husstande, uanset om man er til hardcore hiking, cykler til arbejde eller blot går en tur i ny og næ. Hvad du skal vælge, afhænger dog helt af dit aktivitetsniveau.

regntøj vandtæt eller vandafvisende

Regntøj

I denne guide giver vi dig tips til at vælge bæredygtigt og fornuftigt regntøj på baggrund af aktivitet og behov. Artiklen er skrevet af Helly Hansen.

Vandtæt eller vandafvisende

Hvornår er regntøj vandtæt eller blot vandafvisende? Her skal du først og fremmest tjekke vandsøjletryk.

Vandsøjletryk er et udtryk for den mængde af vand målt i millimeter, som en kvadratcentimeter af et materiale kan modstå i 24 timer. Vandsøjletrykket er derfor en indikator for, hvor vandtæt dit regntøj er. Jo højere tallet er, jo mere vand kan materialet modstå, og jo mere vandtæt er regntøjet derfor.

Der findes flere forskellige definitioner af, hvilket niveau af vandsøjletryk der bedst passer til diverse typer og intensiteter af nedbør:

- Op til 2000 mm: Ikke decideret vandtæt, men vandafvisende
- 4000 mm: Kan bruges til kortere ture i let regn
- 6000 mm: Kan bruges i kraftig regn over en kort periode, eller når det regner let i lang tid
- 8000-12.000 mm: Kan bruges i kraftig regn i få timer eller lidt regn i meget lang tid
- Over 12.000 mm: Kan bruges til kraftig regn over lang tid

Ud over vandsøjletryk er der andre vigtige detaljer, som skal være på plads, før dit regntøj er fuldstændigt vandtæt. F.eks. kan regnen blive presset gennem regntøjet, hvis du vandrer med rygsæk, hvor der skabes et stort pres på materialet henover skuldrene. Blæser det meget, kan vinden også øget presset på materialet, og derfor kan det være nødvendigt med et højere vandsøjletryk.
Tjek desuden at sømme og lynlåse også vandtætte. Hvis sømmene er tapede, vil de være forseglede og derfor sikre dig mod, at vandet vil trænge ind fra syningerne.

god regnjakke til vandring

Åndbarhed i regntøj

Du forlader huset for at cykle eller gå på arbejde. Indenfor få minutter er du våd; ikke fordi det regner, men fordi du sveder. Hvis du vil undgå at blive våd af sved, er det derfor vigtigt, at du også fokusere på åndbarheden i din regnjakke. Selvom den mest åndbare jakke ikke kan forhindre dig i at svede, vil den hurtigere tillade, at fugten kommer væk fra kroppen, så du undgår at få en klam og fugtig fornemmelse.

De fleste brands har teknologier, som gør en beklædningsgenstand vandtæt og åndbar. Uanset hvad du vælger, bør konstruktionen have minimum to lag – typisk beskrevet som 2L, 3L osv. Membranen tillader, at fugt og sved forlader kroppen, mens det ydre lag forhindrer, at vanddråber trænger ind.

Meget regntøj er desuden overfladebehandlet, også kaldet DWR (Durable Water Repellency), en behandling som over tid slides af og/eller vaskes af, og derfor skal tøjet genimprægneres.

Fokus på klimaændringer og mere bæredygtige produkter uden kemi har stor betydning for outdoorprodukter, og en af de mest innovative og prisbelønnede nyheder er Lifa Infinity Pro membranen fra norske Helly Hansen. Den er udviklet som en 100% bæredygtig membran, hvor der ikke er brugt kemi i produktionen, og materialet skal derfor aldrig imprægneres. Den vandtætte, vindtætte og åndbare funktion holder i hele produktets levetid.

I samme serie fås også Dubliner Rain pants – produceret med de samme grundlæggende features som jakken. Dvs. HELLY TECH membran, 2-lags konstruktion, forseglede sømme og PFC-fri coatning. Et par helt enkle men yderst effektive regnbukser med elastik i taljen. Nemme at trække ud over et par bukser og nemme at folde sammen og have med i tasken.

bedste regnjakke til vandring

Odin Infinity Insulated Jacket har efterhånden vundet et hav af priser: Outside Magazine’s ”Gear of the Year 2022. ISPO Gold Award 2021. ISPO Sustainability Achievement 2021. Red Dot Design Award 2021. Outdoor Retailer Innovation Award 2021. Den prisbelønnede jakke er skabt med den bæredygtige Lifa Infinity Pro membran, og jakken scorer 6 ud af 6, både når det gælder vandtæthed, vindtæthed, åndbarhed og holdbarhed. Da jakken samtidig har LifaLoft isolering, fungerer den perfekt, også hvis du vandrer i bjergene, hvor temperaturen kan svinge kraftigt og hurtigt.

gode regnbukser til vandring

Er du også på udkig efter et par vandtætte bukser i samme høje kvalitet som Odin jakken, er Verglas Infinity Shell pants et godt bud. 3L konstruktion. Lifa Infinity membran. YKK lynlåse. Ventilationslynlåse i siderne. PFC-free coatning.

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.