Sko til lejren
Indrømmet! Jeg glemmer dem også. Det er kun få base camps og fjeldture jeg husker ekstra sko og til fjeldet er det mest af alt til vad (krydsning af fos/elv). Der er dog ikke noget bedre end at smide vandrestøvlerne og få luft og blod til tæerne. På fjeldet går der dog ikke lang tid før myggene har fest og du må enten tilbage i de sure støvler. Her er lejrsko vægten værd i guld og de har mange fordele.
Sko og fødder er desværre meget overset på Outsite, men vi har et es i skoene og vil sætte lidt fokus på fusserne.
Dine fødder hæver et nummer
Efter en dag med vandring hæver dine fødder en skostørrelse. Dette ved du måske fra den gode sælger i butikken, der rådede dig da du købte nye støvler. Dine fødder har brug for restitution og en af hjælpemidlerne er helt klart at smide støvlerne.
Der kan dog være mange grunde til at det ikke lige kan lade sig gøre. En af dem er som nævnt myg, men regn, klipper, skovbund osv. kan også sætter en stopper for friheden. Her kommer dine lejrsko så ind i billedet og et par friske fødder (og sokker) senere, er du klar til meget mere.
Sko vejer og fylder
Desværre ja. Sko til lejren fylder nok mere end de vejer, forstået at man kan komme langt ned i vægt, men fylde er der ikke sket meget ved - og dog... Vi har fundet et par fra en meget overraskende kilde, der kan vise sig at være genial.
Vibram Furoshiki
Det var mere end et tilfælde at vi bumpede ind i Vibram Furoshiki. Det er ikke lige en producent der lokker på en Outdoor messe med 10 haller, udendørsarealer og endda søer fyldt med outdoor udstyr.
Vibram kender mange af os. Nogle måske helt ubevist, men hvis jeg nu siger den gule markat under dine vandrestøvler, ringer der så en klokke? Når nu du er tilbage ved skærmen efter at have fundet og løftet dine vandrestøvler, så er chancen ret stor for at der stod Vibram i den gule markat? Kort fortalt laver Vibram såler og har gjort det i generationer, så at finde et helt nyt produkt hos dem, var en positiv overraskelse.
De ser da sjove ud ikke? Det er slet ikke dumt tænkt. I mange tilfælde er sålen det vigtigste, så at have denne, endda fra verdens bedste sål-producent, er slet ikke ringe. Når vi så tilføjer lav vægt men endnu bedre: lille fylde, så er det genialt. Furoshiki er derfor et rigtig godt bud på en ny ven i lejren men den kan måske også bruges til vad?
Jeg har umiddelbart ikke kunne finde Furoshiki i nogle Outdoorbutikker, men de kan købes herhjemme.
Teva sandaler
Hvis du har spurgt i et fora eller i en gruppe, om hvilke sandaler du skal vælge til vandring, så vil du med garanti blive anbefalet Teva. Hvis du har prøvet Teva Terra FI, så ved du også at det er produktet der ikke vil gå i stykker. Jeg har mødt utallige der har købt et nyt par Terra Fi, bare fordi de ville have en ny farve og udskifte deres 10 år gamle sandaler.
Fordelen ved Teva er at de er udviklet af et par river rafting gutter, der savnet sandaler med rigtig god støtte og en skridsikker sål. De lavede derfor deres egne og det blevl en kæmpe success. Omsat til vandring er støtte en stor fordel (og alle de andre funktioner), men en skridsikker sål er virkelig god på våde sten eller gennem et vad.
En af Danmarks bedste Teva forhandlere (på knowhow og udvalg) er Pro-Outdoor.dk. De har lavet en video om sandalerne der forklarer alle deres features:
Se deres udvalg af sandaler: https://www.pro-outdoor.dk/shop/teva-132c1.html
Crocs kunne også være en mulighed.
Sko med huller
Siden 2012 har jeg gået i sko med huller. Altså sko med net der gør skoen åndbar. År med milde vintre har skoene siddet på min fod alle sæsoner og jeg har varmereguleret med sokker. Mine fødder er blevet bedre af den gode udluftning og jeg vender nok aldrig tilbage til almindelige sko (om sommeren).
De bedste jeg har haft er fra Columbia. De havde foruden nettet også dræn hvilket gjorde dem perfekt til vad og andre vandsportsaktiviteter. De havde dog ikke den bedste støtte, så til fjeldvandring eller andet krævende terræn er de ikke at anbefale. Til danske ruter går det dog fint og er meget anbefalelsesværdig.
Sko med net/mesh er også gode som lejrsko. Man får luft til tæerne, men er samtidig bedre beskyttet mod myg. Om ikke andet kan man spray/smørre mod myg på skoene.
Columbia modellen er desværre udgået, men der er mange andre der laver modellerne. Disse har også bedre støtte. Se f.eks. efter The North Face (med Vibram sål), La Sportiva og Salomon. Sidstnævnte har jeg lige køb og skal teste på en fjeldtur.
Du begynder måske at gætte at Pro-Outdoor.dk er min skopusher, men det er også dem der har givet mig al min viden om sko/sandaler, så jeg vil igen linke til et par eksempler på sko med mesh hos dem:
Damer:
Keen: https://www.pro-outdoor.dk/shop/keen-terradora-dame-sneaker-leather-1426601p.html
Columbia: https://www.pro-outdoor.dk/shop/columbia-bajada-iii-damesko-1425333p.html
Herre:
Columbia: https://www.pro-outdoor.dk/shop/columbia-drainmaker-herre-vandresko-1422584p.html
Salomon: https://www.pro-outdoor.dk/shop/salomon-xa-pro-vandresko-1423202p.html
Salomon: https://www.pro-outdoor.dk/shop/salomon-kinchega-2-mens-1433958p.html
Skal lejrskoen med?
Ja ja, de fylder og vejer og det er da klart at lejrsko bliver underprioriteret derfor. Om de skal med er selvfølgelig op til dig, men de gange jeg har husket dem, har jeg (og mine fødder) virkelig været glad for lejrsko. Især på længere ture kan de anbefales, men du kan jo eventuelt afprøve lejrsko på din næste weekendtur?
Om vinteren er det svært at medbringe. Jeg vile gerne have mine Sorel støvler med til lejren, men de fylder og vejer for meget til at jeg overhovedet vil overveje dem.
Som altid vil vi rigtig gerne høre dine erfaringer. Medbringer du lejrsko og hvilke? Er det en æra forbi og hvorfor?