Uld er et fantastisk materiale. Udviklet på får i millioner af år og perfektioneret til klimaet. Mennesker har udnyttet uld i mindst 5000 år, og det ældste fund af uldtøj i Europa stammer faktisk fra en dansk mose (ca. år 1500 f.Kr.).
Fårene fra flokken - ulden
Det er jo ikke, fordi vi mangler får i Norden. Tænk bare på en lækker islandsk eller norsk uldsweather (ala Sarah Lund aka Sofie Gråbøls populære strik). Vores klima er dog ikke lige så godt, som det de har sydpå i New Zealand.
Her producerer de merinould til hele verden. Merinould er blødt, lækkert og har gode egenskaber, men derudover har de også et program, der sikre høj dyreveldfærd for fårene. Dette program støtter Aclima, der køber uld gennem ZQ-Merino, der følger dyreveldfærdsloven af 1999 og dyreveldfærdskodekset fra 2010. Avlere kan bl.a. ikke sælge får til virksomheder, der transporterer fårene off-shore. Der er også en lang række regler, der skal overholdes.
Ulden
Hvis vi zoomer helt ind og skærer en uldfiber over, er den hul inden i. Herinde er der stillestående luft, og luft isolerer ekstremt godt. Via teknologi kan man udnytte dette hulrum endnu bedre end fra naturens side og dermed forbedre isolationen. Herinde er der også mange membraner, der f.eks. er vandafvisende og vindafvisende, som vi kender det fra f.eks. Gore-Tex.
Udenpå danner uldens fibre et net, der også skaber stillestående luft (samme som f.eks. dun), der igen isolerer.
Det fineste, tynde og bløde uld, som Aclima bl.a. benytter, er 17,5 micron (altså 0,00175 cm.) tyndt og sidder kun på maven af fåret. Dette er blødt som vat og føles fantastisk på kroppen. Denne uld benyttes til sommerprodukter og inderlag.
Hvis det skal være varmere, bruges uld fra andre steder af fårets krop. Her går tykkelsen fra 25 micron og op. Fra 17,5 til 20 micron (altså 0,00025 cm.), kan man tydeligt mærke forskel på blødheden, så er man lidt overfølsom for kradsuld, så vælg det tyndeste.
Det klør!
Man skal ikke lade sig snyde, fordi man engang fik en krads-sweather tvunget over hovedet af tante Tina, der var lavet af bly, asbest og rockwool. Hvis du stadig mener, at uld kradser, så gør dig selv den tjeneste at kigge forbi en friluftsbutik, og mærk kvaliteten på især inderlagene. 140G soft merino produkter vil overraske dig.
Det går i stykker!
Det finere uld er ikke så slidstærkt i sig selv. Der kan man blande ulden med andre materialer for at forstærke produktet. Elastik er også noget, der blandees i nogle produkter for at få bedre pasform eller simpelthen bare for at holde på formen.
På særligt udsatte steder skal man være opmærksom. F.eks. der hvor rygsækkens hoftespænde sidder. Her bliver en tynd uld t-shirt udsat for kraftigt slid, når du bevæger dig, og hoftespændet glider frem og tilbage over ulden. Det er tit set, at en uld t-shirt får små huller her. Du kan også slide dine uldprodukter, hvor skulderremmene sidder. Aclima har f.eks. produkter, der er forstærket på skuldrene, så slidet ikke sker her.
Jeg har selv oplevet at slide ulden ved håndledet, da der også er meget bevægelse her, men det er også efter rigtig mange ture.
Fordele ved uld
Der er heldigvis flere fordele end ulemper ved uld. Herunder er nogle af fordelene:
⁃ Lugter ikke.
Bakterier kan ikke sætte sig fast på uldfiber. Efter noget tid kan døde hudceller, aflejringer osv. dog godt sætte sig fast og lugte.
- Åndbart - på den rigtige måde.
Uld er fantastisk i 3-lagsprincippet, for ulden fjerner ikke sved med det samme. Sved skal jo nedkøle dig, så sveden skulle gerne blive lidt tid. Andre produkter fjerner sveden med det samme, og kroppen producerer så sved, til din t-shirt er helt gennemblødt, og det har den ønskede effekt. Men herefter bliver det for koldt, og kroppen skal nu til at varme dig op. Man kan derfor sige, at du også sparer på energien ved at have uld på.
⁃ Tørre hurtigt
Uld kan kun optage 30% af egen vægt. Derfor bliver det ikke ligeså vådt, som f.eks. bomuld og tørrer derfor hurtigere.
- Bliver ikke koldt, hvis det bliver vådt.
Som ovenstående forklarer, kan der kun komme 30% vand i ulden. Derfor oplever du ikke "det kolde sus", hvis du skulle blive våd. Uld beholder derudover sin isoleringsevne (modsat f.eks. dun, der klasker) hvis det er vådt. Derfor forbliver du også varm.
⁃ Kan “vaske sig selv” i vinden.
Uld indeholder lanolin, der i kombination med salt og væske (sved) danner lud og dermed renser sig selv. Hvis du alligevel vil skylle t-shirten i vand, så tørrer den hurtigt og er hurtigt klar til brug igen.
Pleje af uld
Vask altid uld på vaskemaskinens uldprogram. Pas på med alm. vaskepulver osv., da det kan indeholde stoffer, der kan ødelægge ulden.Brug altid uldvaskemiddel. Grangers og Nixkax har jeg prøvet, og det fungerer fint.