Trangia for begyndere og øvede

Vi kender den alle - Trangiaen eller stormkøkkenet. Selvom den vejer en krig, ikke har udviklet sig særligt meget og ikke er særlig gaseffektiv, så elsker vi Trangia alligevel. Måske er det ren nostalgi som med Stanleys kaffekander. Måske er det, fordi et af barndommens minder er den Trangia, som ens forældre hev frem. 

Trangia

Video med Alt om Trangia

Vi kender den alle - Trangiaen eller stormkøkkenet. Selvom den vejer en krig, ikke har udviklet sig særligt meget og ikke er særlig gaseffektiv, så elsker vi Trangia alligevel. Måske er det ren nostalgi som med Stanleys kaffekander. Måske er det, fordi et af barndommens minder er den Trangia, som ens forældre hev frem. 

Trangia

Video med Alt om Trangia

Hvilket sæt eller model skal jeg vælge?

Måske er det bare, fordi den er en af de mest robuste og pålidelige gasbrændere på markedet, fordi den er meget stabil og ikke vælter så let samt at den er godt afskærmet mod vind. Trangiaen har fan-sider, Facebook-grupper med tilbedere, der er skrevet massevis af bøger om den samt hvordan man laver mad på Trangia. Kan man så overse den? Nej vel. Derfor er her en masse tips til din Trangia samt en lille video om Trangia.

Du kan vælge mellem et lille sæt (Trangia Mini) et mellem sæt (27-serien) og et stort sæt (25-serien). Derudover er der mulighed for at supplere med 2 store gryder på 2,5 liter og 4,5 liter, samt en Gourmet stegepande (hvis I nu er flere på tur).

I de forskellige sæt er valgmuligheden f.eks. om panden skal være non-stick, om du vil have kedel med (anbefales til kogning af vend, da dette er mere effektivt og gasbesparende) eller hvilket materiale du vil have sættet i (stål, aluminium eller Duossal).

Hvis man stikker næsen frem og påstår hvilket sæt der er det rigtige, får man på munden. Nogle mener, at man SKAL have et sæt med spritbrænder, da dette er det korrekte. Andre er til gas. Nogle gider ikke kedlen, andre VIL have den med. Trangia er altså en intern "religion" i sig selv.

Jeg våger munden (forsigtigt) og siger hvilket sæt der er det rigtige at vælge som nybegynder: 27-5 UL GB eller 27-5 UL/HA GB (uden kedel) ellers 27-6 UL GB eller 27-6 UL/HA GB (Med kedel).

Dette mener jeg, fordi disse sæt er lettere, mere holdbare (i HA versionen) og gasbrænderen er meget lettere at styre for en nybegynder. Vi skal ikke længere end 6 måneder tilbage, før jeg så en hardcore-vandrer, der brændte fingrene på en Trangia spritbrænder (hey, det kan ske for alle!). Om man så vil have kedlen med (den vejer mere, men er mere gaseffektiv at koge vand på end gryderne) eller ej, er helt op til dig selv. Jeg har et sæt med kedel, den kan jo blive hjemme på ture, hvor jeg ved den ikke skal bruges.

Du skal vælge Trangia, fordi du ønsker en stabil brænder, hvor du både kan lave mad og koge vand. Trangiasættene vejer mere end andet kogegrej, men er man flere om at deles, så er Trangia faktisk fint - også i vægt. Det er alsidigt kogegrej, så du har mange muligheder for at kokkerere ude i naturen. Trangia er så populære, at du kan få alt i dele, så skulle du glemme, ødelægge eller få stjållet en del, kan du altid købe nyt. Husk, at du også kan købe store gryder på 2,5 liter og 4,5 liter.

trangia kogegrej

Nyhed! Trangia Duossal

Trangia har sådan set haft Duossal-sættet før, men det udgik desværre. Samlere og kendere søgte nettet for at finde rester af de eftertragtede sæt, og de gav høje priser. Undertegnede var en af dem, og det er der en god grund til (mere om dette senere i teksten). Nu har Trangia endelig udgivet det populære Duossal sæt igen og det kommer i Danmark i to forskellige versioner:

Trangia 25/21 UL/D Doussal
Trangia 25/23 UL/D Doussal

Forskellen er på de to sæt, at stegepanden er med (25/23) eller uden (25/21) non-stick pande.

Materialet Doussal er en blanding af rustfrit stål (indvendigt) og aluminium (udvendigt). Det gør gryderne mere effektive en ren stål, da aluminium er meget mere varmeledende end stål. Stål er dog meget bedre til at fordele varmen, og de frigiver ikke skadelige stoffer, som aluminium kan (ved syreholdigt madlavning). Gryderne vil derfor egne sig godt til madlavning på Trangia eller som bålgryde.

trangia 25 23 ul d duossal

Trangiasæt er der masser af

Du kan vælge imellem 61 forskellige kombinationer af Trangiaen (dette er inkl. Mini Trangia). Fra 25-1 til 27-9 UL/HA GB modellen. Hvilken Trangia sæt skal du så vælge? Se det kommer jo an på:

- Skal Trangia-sættet være med gasbrænder eller spritbrænder?
- Skal det være almindeligt eller letvægt?
- Skal det være med eller uden "non-stick"?
- Skal det være med eller uden kedel?
Osv. osv. osv.

Se alle Trangia serie 25 her... (åbner i et nyt vindue).

Se alle Trangia serie 27 her... (åbner i nyt vindue).

Se alt tilbehør til Trangia her... (åbner i et nyt vindue, vælg mere Trangiatilbehør i menuen "Accessories").

Hvad betyder UL, HA, GB og Duossal?

UL = Ultralight (Ultra let).
HA = Hardanodized (Hård anodiseret).
GB = Gasburner (Gasbrænder).
Duossal = Duo (2) SS (Stainless steel, rustfrit stål) AL (Aluminium).

Hvad er fordelen ved UL, HA og GB?

trangia på vandretur

UL gør det lettere for dig at have det med. Hvis du skal bære, cykle eller padle med dit Trangiasæt, så er det en fordel at det er let.
HA er mere holdbart og kan klare højere temperaturer. 
GB er lettere at styre end en spritbrænder for nybegynderen.

 

Hvor lang tid tager det at koge vand på gas- og spritbrænder?

I følge Trangia selv. Her et tidsskema for hvor lang tid det tager at koge henholdsvis 0,5 L. og 1,0 L. Tiderne er opnået indendørs ved stuetemperatur:

Brændertype  0,5 Liter  1,0 liter 
 Gas  2,5 minutter 3,5 minutter 
 Sprit  4,5 minutter  8 minutter

trangia kedel

Tips og tricks til din trangia

1. Gem noget af det plastik der følger med sættet

Den gule pose, som din spritbrænder ligger i, beskytter gryder/kedel mod ridser under transport. Det plastik der deler dine non-stick gryder samt ligger på din pande - gem også dette, det beskytter non-stick behandlingen. Den gule pose, eller en anden, skal den gule messingbrænder ligge i! Aluminium og messing kan ikke sammen på grund af kobberet i messingen. Kommer de i kontakt med hinanden korroderer metallet.

2. Smør dine non-stick gryder og pander med madolie, før brug

Har du købt en af modellerne med slip-let, så forlænger du levetiden betydeligt ved at smørre gryderne og panden med madolie, inden du tager din Trangia i brug. Tag et stykke køkkenrulle og dyp en lille del af det i olie. Smør derefter gryderne og panden ind og lad dem "trække". 

3. Spar på gassen/spritten

Tip 3a: Du skal aldrig skrue helt op for brænderen. Det giver ingen mening at fyre en masse gas af. Hav ca. brænderen på halv, indtil vandet koger.
Tip 3b: Hvis du f.eks koger ris eller pasta, så læg det i vandet når det har kogt og tag gryden af. Lad det stå indtil rette konsistens og kog så vandet op igen, så pasta/risen bliver tilpas varm.
Tip 3c: Brug den medfølgende pande som låg.
Tip 3d: Hvis du steger kød eller andet på panden, så kan du holde det lidt varmt, ved at lave det først og derefter tip 3c. og dermed udnytte varmen til kødet/andet.

Se også: Hvor meget gas eller sprit bruger en Trangia længere nede i artiklen.

koeb trangia

4. Undgå sod når du bruger sprit

Det er simpelt: Bland ca. 5% vand i spritten, så undgår du sod. 
Er dine gryder og pander alligevel blevet tilsodet, så brug eddike eller citronsaft. Det fjerner hurtigt og effektivt sod fra gryder.

5. Fyld ikke sprit i til kanten

Fyld aldrig mere sprit i spritbrænderen end ca. 3/4.

6. Tænd Trangiaen korrekt

Gas: Et ildstål er klart bedst til alle brændere. Med en lighter skal du forholdsvis tæt på for at antænde gassen. Det øger risikoen for forbrændinger. Ildstålet kan "affyrres" fra en længere distance.
Har du ikke ildstål med ud, så tag læskræmen af og tænd. 

Sprit: Brug lange tændstik eller en tør gren (dyp grenen i sprit først). Tag læskærmen af, før du tænder. Så har du en mere kontrolleret antænding.

hvordan bruger man en trangiagode raad om trangiamad paa trangia

7. Ødelæg ikke dine gryder/pande

Hvis dine gryder/pande har teflon (non-stick), så brug kun plastikredskaber. 

8. Må man bruge Trangia inde i teltet?

Det er svært at svare ja eller nej. Du er omringet af brandbart materiale og selvom nye telte som regel er nylon og lavet med brændhæmmende materialer, så kan det stadig gå galt. 
Hvis det regner og du laver maden i forteltet/apsis, så skal der være god ventilation og udluftning. Alt ild bruger ilt og du sidder på meget lidt plads. Sørg for at underlaget er plan og at du ikke antænder græs, mos eller lign. Hav en kniv ved hånden, så hvis det går galt, så kan du skære dig ud. 
Nu har du fået nogle råd, men uheld sker jo. Vi vil ikke sende dig på tur og du så ender med brandsår, brændt telt og at resten af dit udstyr gik op i røg - eller det der er værre. Hvis du er den uheldige type, der har hovedet under armene - især når du er træt, efter en dag med vandring - så lad vær'! Gør du det alligevel, så skal du kraft e#%r f%€&# passe på!

Tolk ovenstående råd som at vi ved at folk alligevel bruger Trangiaen i teltet, så det er bedre at folk får råd med på vejen end ingen.

9. Hvornår kan jeg bruge min Trangia?

Du kan bruge din Trangia under de fleste forhold, men gas påvirkes af temperaturene. Primus har lige lavet en vintergas, som burde kunne klare ned til -22 C., men skal du ud i lidt mere ekstremt vintervejr, så holder gas ikke. Det er meget mere effektivt at bruge en multifuelbrænder om vinteren. 

10. Har du glemt opvaskebørsten/svampen?

Så kog gryden af. Hæld vand i/brug det resterende vand i gryden og kog det. Det får de fleste madrester til at løsne sig. Mos er rigtig godt som svamp, så hvis du kan finde noget, så brug det. På gryder og pander uden teflon (non-stick) kan du bruge sand eller kaffegrums. 
Husk at du ikke må vaske Trangia i opvaskemaskinen.

11. Sørg for at dit Trangiasæt er tørt når du pakker det ned

Efter brug og rengøring, så sørg for at dit sæt er helt tørt. Tør f.eks efter med toiletpapir. 

kanotur med trangia

Bonus info

1. Hvor meget sprit bruger trangiaen?

Du bruger ca. 0,5 liter sprit på en uge pr. person. Når det er sagt, skal du selvfølgelig tage forbehold for vejret. Hvis det blæser eller er koldt, bruger du mere. Det kommer også an på om du laver gourmetmad, der tager tid eller du laver færdigretter, der bare skal varmes. Du drikker måske kaffe hele tiden og skal derfor bruge mere for at koge vandet? Du kan jo spørge dig selv: Kommer du forbi steder (butikker eller hytter) hvor du har mulighed for at fylde op? Fint, så slæb da ikke så meget med, men suppler undervejs. Gør du ikke, så tag lidt ekstra med på de første par ture, så finde du dit behov.

2. Hvor meget gas bruger Trangiaen?

Du bruger ca. 150 g. gas i timen. Ved optimale forhold (20 C. ingen vind) bruger Trangiaen 9 gr. gas for at koge 1 liter vand. Se forumsindlæg om gas nederst og bliv (måske) lidt klogere. Du skal selvfølgelig tage forbehold for vejret. Hvis det blæser eller er koldt, bruger du mere. Det kommer også an på om du laver gourmetmad, der tager tid eller du laver færdigretter, der bare skal varmes. Du drikker måske kaffe hele tiden og skal derfor bruge mere for at koge vandet? Du kan jo spørge dig selv: Kommer du forbi steder (butikker eller hytter) hvor du har mulighed for at fylde op? Fint, så slæb da ikke så meget med, men suppler undervejs. Gør du ikke, så tag lidt ekstra med på de første par ture, så finde du dit behov.

Se i øvrigt denne tråd i forummet om hvor meget gas man bruger på en tur: Læs mere i Outsites forum

3. Kan mine Trangia gryder og pander bruges på bål?

Ja - alle gryder og pander kan bruges på bål. Vær dog opmærksom på at nogle produkter har plastik og disse kan selvfølgelig ikke. Dine potter og pander bliver dog sodet på ydersiden. Men det er nu let nok at fjerne. Brug eddike eller citronsaft. Det fjerner hurtigt og effektivt sod fra gryder.

4. Skal du rejse til udlandet med din Trangia?

Hvis du rejser med fly, er det vigtigt at vide at gas og andet brændstof IKKE må medbringes i fly. Det er derfor vigtigt at du ved hvor man kan købe Trangiagas på din destination. 
HUSK! at kontrollere om gassen også passer til gevindet. Jeg har stået i den situation at selvom der stod "Trangiagas" på dåsen, så passede den (slet) ikke! Det er ikke sjovt at opdage ude i naturen og derfor "misse" en dag, på at gå retur og købe nyt gas.

Bruger du sprit eller Multifuel, så kan du se en liste med navne på sprit, benzin osv. i mange lande her...  (Åbner i et nyt vindue).

trangia mad

Tillykke Trangia

Trangia er fyldt 90 år og har derfor mange år og erfaringer på bagen. Læs vores hyldestartikel Trangia fylder 90 år

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.