Wood Stove og Bushbox samt andet kogegrej til brænde

Guide til brændere del 1 - Bål, Bushbox, Biolite og Bålkedler

De populære woodstoves og firebox og bushbox er alle bålkomfurer til brænde. Der findes også Solo Stove og Kelly Kettle samt andet kogegrej, og her forsøger vi at guide dig igennem det hyggelige og primitive grej. Men vi starter selvfølgelig rundt om bålet.

bushbox og kelly kettle samt andre wood stoves

Læs guide til brændere del 2 - Spritbrændere og sprittabletter 

Læs Guide til brændere del 3 - Multifuel og andre benzinbrændere

Wood stoves, Kelly Kettle og bålgrej

Vi starter med naturmaterialet træ. Det er hyggeligt og nærmest meditationsagtigt at stirre ind i stenalder TV'et, men også at holde gang i bålet, bushboxen eller Kelly Kettlen. På vandreture ser man ikke mange bålkomfurer blive hevet op ad rygsækken og det er faktisk lidt synd. Man kan få dem i titanium, så det er ikke vægten der skræmmer. På lejrture (basecampture) er de næsten et must at have med eller som minimum bålet selvfølgelig.

Den bedste argumentation for at tage en stove med er sådan set lige så enkel som bålet selv: Du skal ikke slæbe på gas eller andet brændsel. Du kan let finde grene og kviste i skovbunden at føde din stove med så du løber aldrig tør! Du skal heller ikke tænke på temperaturen da du nok skal få gang i ilden (det kniber måske med sprit og gas i koldere egne).

Bålet

Over bålet kan du bruge bålgryder, pander og kedler til madlavning og kaffe. Der er det seneste år sket en eksplossion i udvalget af bålgrej i butikkerne og det er fedt. Her er en lille oversigt over båludstyr.

Båludstyr Dutchoven Bageform Potjie pot Kropande Reflektorovn Bålfad Ildsted Vaffeljern
Vægt 9000 g. 5250 g.  10000 g.  6000 g.  800 g.  6000   -
Størrelse  32x21 cm.  14x35x13 cm.  40 cm.  25x33 cm.  48x27 cm.  42x28 cm. 
Liter  7 liter  2,4 liter  7,8 
Materiale  Støbejern  Støbejern  Støbejern  Støbejern  Aluminium  Stål  Stål  Støbejern 
Pris  549,-  449,-  799,- 399,- 429,-  599,-  1699,-  229,-

Rundt om bålet er der selvfølgelig også trends og i skrivende stund er Dutch Oven stadig kongen af gløderne. Nyeste skud på stammen er Dutch Oven bageform fra Petromax, der kan bruges til at bage lækkert brød og lave mad i.

Men dykker man lidt ned i bunkerne af støbejern og rustfrit stål, så finder man utroligt mange andre spændende ting. Vi har f.eks. testet reflektor ovnen, der kort fortalt kan bruges til at bage brød, lave lassagne eller lign. på. Potjie potten er også en genial gryde, der er perfekt til gryderetter. Potjie potten kan både stå i gløderne og hænge fra treben over flammer.

Primus kommer i 2016 med nye bålgryder og køkkengrej. Campfire Cookset er et redesign af Primus bålgryder med forbedringer. Cookset er i rustfrit stål og noget mere handy at have med ud end støbejern. De kommer også med Cooking og Prep Set der er køkkenredskaber til outdoor brug. De nye produkter er et spændende supplement til kanoture og lejrture hvor man ikke gider slæbe på så meget. Se mere om Primus nyheder 2016 her...

Hvad med en pande på ben som du også kan bruge som bålfad? Grill og bålfadet har mange anvendelsesmuligheder og man behøver ikke være nervøs for at bålet vælter - og at din pande vælter med.
Foruden det kendte køkkengrej findes der naturligvis også en masse sjov for børn og voksne. Popcornsgryden kan som navnet antyder lave popcorn over bål. Konstruktionen gør det let for børn og det er ganske hyggeligt. Der er også toast- og vaffeljern, der ligeledes er på træpind så de små kan stå lidt væk fra flammerne.

Det behøver ikke koste alverden at komme i gang, så vi har selvfølgelig også fundet en gryde, pande, si og wok til den nette sum af 79,-. Se det billige bålgrej her...
Du har måske også allerede en Trangiagryde eller lign. liggende, og den kan også bruges på bål. 

Tilbehør til bålgrej

Ja, der findes selvfølgelig også utroligt meget tilbehør til bålet. Fra treben over lågløftere til jordspyd og kompakte grill. Light My Fire laver sjove pølsespyd og grillnet til fisk og har selvfølgelig også ildstål og de dersens Tindersticks.

Bålsteder

Her er der også begyndt en trend. For et stykke tid siden kom bålet ind i haverne og i populære isenkramsbutikker. Det var dog lidt halvhjertet og med udstyr der vist var lidt for billigt. Det var dog ikke dårligt for det var første skridt til fantastiske oplevelser under åben himmel.
Der er selvfølgelig sket meget på det område og en meget overset "dims" er Atago. Vi er i fuld gang med at teste det spændende bålsted der har uanede anvendelsesmuligheder og vi glæder og til at introducere dig mere for Atago.

petromax atago smart baalsted

 

Læs også: Hvilken brænder skal jeg vælge

 

Bushbox, Firebox, Bålkomfur, Stoves

Her er minibålstederne. Vi starter med Firebox der i princippet er en primitiv grill eller komfur (alt efter hvad du anvender den til). Bål eller gløder nederst og en bøf (med kombo kittet) eller gryde/kedel øverst. En  firebox skåner på sin vis skovbunden lidt for direkte flammer og sørger (som bushboxen også gør) for et kontrolleret bål inde i en kasse.

Jo jo, men en firebox er jo bare en kasse? Tro om igen:

Som du kan se i videoen kan du altså lige så meget på fireboxen som på bålet. Bage, koge, stege osv.

Fordele ved træ som brændstof

- Let anskaffelse
- Gratis anskaffelse
- Letvægt
- Simpel at bruge
- Pålidelige (kan ikke gå i stykker)
- Ingen vedligeholdelse
- Larmer ikke
- Ikke kulde påvirket
- Varmer

Du kan finde brænde alle steder og er du i naturen, er brænde gratis. "Træbrændere" er letvægt fordi du ikke skal slæbe brændstof med ud og simple at bruge. De er meget sikre at havemed på tur fordi de stort set ikke kan gå i stykker og de kræver ingen vedligeholdelse. De larmer ikke og så kan det være nok så koldt - et bål er ligeglad med kulde (det er sprit f.eks. ikke). Til forskel fra andre brændere varmer ilden enormt meget og du kan derfor holde dig varm mens du koger vand eller laver mad.

Ulemper ved træ som brændstof

- Dårlig brændværdi
- Langsomt
- Sod
- Lugter
- Ryger
- Svært at få gang i ved regn

Træ er ikke så effektivt og det tager længere tid at koge vand. Sod, lugt og røg er dog de største gener ved brug af "træbrændere" og så kan det være sværtat få gang i et bål, hvis det regner (i sær hvis det har regnet i mange dage i træk).

Woodstoves Lommebålsted Bushbox Wood gas stove Solo Stove Biolite
Vægt 250 g. - 160 g. 468 g. 936 g.
Størrelse - 11,5x9 cm. - 20x12,95 cm 21x12,7 cm.
Sammenfoldet 7 mm. 5 mm. n/a 14,22x12,95 cm. n/a
Materiale Stål Stål Dåser Stål Stål
Pris 250,- 299,- 20,- 617,50,- 1120,-

Bushboxen er vel at betegne som en minimalistisk version af fireboxen. Den findes i mange variationer og størrelser og vi har allerede testet bålkomfuret (som den også kan kaldes på dansk) fra outdoorgrej.dk.
Du kan hurtigt hive  bushboxen op af rygsækken og med hjælp fra skovbunden få gang i flammerne. Bushboxen kræver ikke meget for at holde gang i ilden. Kviste, grene, blade, grankogler o.a. kan bruges og det finder du let. 

Man begynder hurtigt at gå i "zen mode" ved at sidde og føde flammerne. Det er terapi og beskæftigelse på stenalderplan men nøj hvor er det godt. Man er tæt på elementerne, lydene og farverne og der er ingen anden bekymring i verden end at holde liv i flammerne. Hvornår vandet koger spiller ikke den store rolle og du behøver ikke rende rundt som en gal for at finde mere brænde - det ligger lige ved siden af dig og du skal bare dumpe det ind i bushboxen.

bushbox til bushcraft

Bushboxen kaldes også hobostove, men for ikke at forvirre skal du glemme det udtryk når vi kommer længere ned i artiklen.

En anden hyggelig, men teknisk mere advanceret brænder er Wood Gas Stoven, der genanvender røggasserne og dermed gør brænderen mere effektiv. Hvis du er gået helt ned i stenaldermandens hjørne allerede, så har vi en udførlig og spændende artikel om hvordan du laver din egen wood gas stove her...

På toppen af stoven sætter du din bushkop eller bushpot og koger vand eller laver mad.

Går vi videre rammer vi jernalderen med Solo Stoven. Det er en gennemtænkt wood gas stove men med flere fordele itænkt designet. Luften der suges ind i bunden, fungere også som en mild pusten til gløderne og forbrændingen bliver derfor mere effektiv og ren. Den udntter også røggasserne og for det ikke skal være løgn, er der også tænk på skovbunden! Asken drysser lige så stille ned i bunden af Solo stoven og skaber et isolerende lag mellem de varme flammer og skovbunden. Efterlad ingen spor i naturen med Solo stoven. Den er lidt fiks.

solo stove i titanium

Før vi rammer næste alder, skal vi lige helt ned på jorden igen. For hvis du stadig ikke er overbevist om vægten, så skal du nok blive det nu. Hvad med en UL Bushbox? Du kan få et lommebålsted på bare 110 g. (total vægt) i titanium og husk nu - du skal ikke slæbe gas og andet brændstof med. The Pocket Stove TI og The Honney Stove TI (lidt større version på 161 g.) er simple bålkomfure i et teknisk materiale der er yderst holdbart og isolerende.

Så skal vi op til USB-alderen. Jeps - nu skal vi til mobilopladning og elektriske faner. MEN vi bliver stadig i træ-kategorien og hvordan hænger det så sammen? Jo Biolite Campstove. Der er mange delte meninger om den og mange er gået skuffet hjem med et fladt batteri på mobiltelefonen. Men hvad er en Biolite for en størrelse? 

biolite campstove baal stroemAt få strøm fra flammer eller varme er ingen ny opfindelse. Hvis man har været spejder, så har man måske set en eller ander Go-Go-Gadget leder hive en mærkelig snegl op af patruljekassen og lagt den ind i bålet. Den genererede så strøm til vild jubel fra de måbende mini'er. 
Det princip benytter Biolite, og det er sjovt nok også Spejder Sport der sælger den herhjemme.

Biolite er udstyret med USB til opladning eller man kan sætte en lille lampe til. Den har også en fane, der puster til gløderne så forbrændingen bliver mere ren (nøjagtig som Solo stoven). Problemet er dog at den ikke generere meget strøm, så skal du lade mobilen fuldt op, så skal du slå flyfunktionen til og væbne dig med tålmodighed. 6-8 timer senere og en fuldstændig bar skovbund senere er din mobil opladt og du kan fortsætte vandreturen... Biolite er derfor tænkt som suplement og ikke hovedkilde til strøm og det er her mange går fejl af den (og det er lidt synd).

Der findes ekstra udstyr såsom USB lampe, grill og pot. Skal du virkelig have strøm så køb BaseCamp modellen.

Kelly Kettle og de andre kedler

Kelly Kettle har været populær i noget tid herhjemme og enhver brændernørd har en stående. Til dem der ikke kender den, har vi lavet en video der forklare princippet:

Foruden at være en effektiv vandkedel, er der også kommet meget ekstraudstyr til Kelly Kettle, der forvandler den til en Hobo Stove man kan lave mad på. Man kan også tilkøbe en Kelly Kettle Pot Support som du sætter i toppen af kedlen. På Pot Supporten kan stille en gryde og udnytte varmen der stiger op her. Husk dog at der skal være vand i kedlen under madlavning på denne måde.

Kettles Kelly Kettle mKettle Petromax fk1 Ghillie Kettle
Vægt 520 g.  370 g.  615 g.  800 g. 
Størrelse  27x14 cm. 17x10 cm.  38x12 cm.  28x18,5 cm. 
Liter 0,55 L.  0,53 L.  0,5 L.  1 L. 
Materiale  Aluminium  HA Alu  Aluminium  HA Alu 
Pris  370,- 499,- 399,- 549,-

Kelly Kettle findes i mange størrelser og materialer. Aluminium er let, men den bliver også lavet i stål. Denne er at anbefale hvis du er mest til base camp ture.

Kelly Kettle har også konkurrenter, men ikke så mange kendte herhjemme. I Danmark kan man bl.a. købe en Petromax Kettle, der er samme princip og så findes mKettle, der er en 530 ml. version, der kun vejer 370 g. (letteste Kelly Kettle vejer 520 g. og er Trekker Alu). Ghillie Kettle er interessant fordi det er HA (Hard Anodized) aluminium og derfor mere robust end alm. aluminium.

Der findes også flere versioner herhjemme, men princippet er det samme.

mkettle baalkedel

Alle kedler køre på træ, kviste, grankogler og andet brændbart man kan finde i skovbunden. Laver man mad med kedlen på, så husk at fylde vand i, da ingen kedler har godt af at "tør koge". Husk også at tage proppen af kedlerne, da den ellers vil springe ud.

Har vi glemt noget?

Der findes mange andre sjove ting, men vi kan selvfølgelig ikke have alt med. Kender du nogle sjove "gadgets" man kan bruge over, under, på, ved siden af eller inde i bål, så skriv det gerne herunder i kommentarfelter, så vi alle kan blive klogere.

Denne artikel er skrevet med hjælp fra Jesper www.bushcraftbutikken.dk der har sendt nogle links. Husk at du får 10% hos ham, hvis du er Outsite+ medlem.
Nogle billeder er venligst udlånt af www.anruf.dk

Du kan se tests af forskellige brændere her... og der er også wood stoves.

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.