Hvordan bruger man et kompas

Nord-Syd-Øst-Vest

Det første, man tænker på, når man hører ordet kompas, er nok retning eller nord, syd, øst, vest. Det er nok også kompassets vigtigste funktion, men det er faktisk ikke givet, at en nordpil peger mod nord. Der kan være forhindringer eller unøjagtigheder. Lad os se på, hvordan du kan være sikker på, at kompasset peger mod nord.

Sådan orienterer du kompasset mod nord

1) Stil dig udenfor
2) Hold kompasset vandret med kompashuset opad
3) Nordpilen i kompashuset peger nu mod nord

Usikkerheder

- Brug ikke kompas indendøre. Elinstalationerne er magnetiske og forvirrer derfor kompasset.
- Brug ikke kompas ved generator/transformatorstationer.
- Kraftige solstorme kan påvirke kompasset (Bevist af danskeren H. C. Ørsted i 1820).
- Luftbobel i kompashuset. Dette er ikke godt, og du skal nok til lommen og købe nyt kompas.

Nordvend kort

En rigtig vigtig ting, når vi taler orientering med kort og kompas, er at kunne nordvende sit kort. Den opmærksomme læser vil måske tænke "jamen, opad på kortet, det er da nord?". Korrekt, men det er ikke sikkert, at du peger kortet mod nord. Kortet er derfor først nordvendt, når du har fundet, hvilken retning nord er og har placeret kortet i samme retning.

1) Læg kort og kompas på plan overflade.
2) Find nord på kompasset, så nordpil og den røde pil i kompashuset flugter.
3) Drej kortet i samme retning. Brug kompassets hjælpelinjer til at lægge kortet præcis.

er kortet nordvendt

På ovenstående billede kan man se et kort, der er nordvendt. Nordpil er mod nord. Hjælpelinjerne og kortet flugter. Nord er altså ca. mod det svenske flag. På denne måde kan man f.eks. finde stien videre, hvis man har mistet orienteringen og vil finde ud af, om man skal gå til højre eller venstre osv.

Billedet er i øvrigt taget på min vandretur på Höga Kusten med min datter. Heroppe er deklinationen +6 grader, og da jeg ikke har indstillet min deklination på kompasset, er kortet faktisk ikke i nord. Læs mere om dette nørderi her...

pejling med kompas

Krydspejling med kompas - hvor er jeg?

Det er ret simpelt at finde ud af, hvor på kortet man befinder sig. Du kan faktisk, med samme hokus pokus som GPS'en, lokalisere dig selv ved hjælp af 2 punkter. Nøjagtigheden er endda godkendt til husbehov (altså ikke med militær præcition, men bestemt fint nok til os friluftsmennesker). Det kræver dog, at du kan pejle mod to punkter, der også er på kortet. Står du i en skov, er dette ikke altid muligt, men hvis du er lidt kreativ, kan du måske alligevel. Hvad betyder det at pejle... skal måske forklares

hvordan finder jeg min possition med kort og kompas

1) Tag en pejling mod punkt 1. 
2) Tag en pejling mod punkt 2.
3) Tegn en lige streg fra hvert punkt i de grader, som pejlingen gav dig.
4) Der hvor de to streger mødes, står du.

Sørg for at vælge så store og tydelige punkter som muligt. Er du i fjeldet, er fjeldtoppe oplagt. I skoven kan man gå efter bakker, der som regel er at finde på kort. I det åbne land er kirker også gode pejlepunkter.

Pejling med kompas - hvor skal jeg hen?

Når du ved, hvordan man nordvender et kort, kan du også finde den retning, du skal gå i. 

1) Læg kompasset med marchpil i retning med din rute/mål.
2) Drej kompashus indtil den røde pil (ikke nordpilen) i kompashuset peger mod nord.
3) Hold kompasset frem for dig. Drej, indtil nordpilen flugter med den røde pil.
4) Marchpilen peger nu mod den retning, du skal gå.

kompasretning med spejlkompas

Det kræver øvelse

Hvis du ikke har forstået det endnu, så fortvivl ej. Jeg har selv set utallige eksempler på ovenstående pejlinger osv. og glemt dem ligeså hurtigt igen. Du kan med fordel skrive 1, 2, 3, 4 rådene ned og selv prøve derude. For hver gang du øver dig, forstår/husker du det lidt bedre. Det er ikke, fordi det er svært, men man bruger det ikke så meget.

Kom med på kort- og kompaskursus

Vil du med på et af Outsites populære kurser?

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.