Den nye R-værdi ASTM F3340-18

Den nye R-værdi ASTM F3340-18 på liggeunderlag, er gældende fra 2020, og hjælper dig med at vælge det rigtige liggeunderlag. ASTM F3340-18 R-værdien bliver en standard som de seriøse liggeunderlagsproducenter benytter fremover.

ny r vaerdi paa liggeunderlag

R-værdi ASTM F3340

Der har været lidt tvivl om angivelsen af temperaturer på liggeunderlag, metoden hvorpå man testede og værdierne man brugte. De fleste store producenter benyttede R-værdi, mens andre angav værdier ud fra temperatur. Det giver selvfølgelig også god mening at angive temperaturer, ligesom man gør på soveposer, men det er ikke helt så simpelt på liggeunderlag. 

Læs også: Hvad er R-værdi

Nu er der så endelig kommet en fælles standard der hedder ASTM F3340, så du og jeg, kan vælge det rigtige liggeunderlag, til vores brug.

Ændrer R-værdien sig på mit liggeunderlag?

Hvis det er købt før 2020, så ændrer det sig. Hvis dit liggeunderlag er fra Therm-a-Rest, så ændrer det sig ikke meget (og højest sandsynligt til det bedre). Sea To Summits liggeunderlag ændre sig også (det gør det hos alle producenter).

Men bare rolig! Dit liggeunderlag har ikke ændret sig. Har du sovet ude i + 10 C. eller -20 C. og ikke frosset, så kommer du heller ikke til det. Det eneste der ændre sig er tallet, og det er for det meste ikke vilde ændringer. 

Hvorfor skifte standard?

Der var ingen standard men de fleste seriøse producenter, brugte R-værdi i forvejen. Måden at måle R-værdi er dog samlet til en standard og derfor ændre tallene sig. 

Du kan dog stadig “omregne” R-værdi til sæsoner, men husk nu, at vi stadig er forskellige som mennesker. Nogle er varme andre er kolde. Sea To Summit og Therm-a-Rest har begge lavet fine tabeller hvor du kan se deres bud på sæsonerne mod R-værdi:

ny r vaerdiny r vaerdi

Så når du fremover skal købe nyt liggeunderlag, så er det lidt lettere at vælge. Outsite har testet en masse liggeunderlag, så måske du kan finde lidt inspiration her: https://www.outsite.org/test-af-outdoor-udstyr/test-af-liggeunderlag

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.