Hvordan tørrer man mad til vandreturen

Hvordan tørrer man mad til vandreturen? I en dehydrator eller ovn, og er det let at tørre mad til vandring? I denne artikel og video, ser vi på tørring af mad.

hvordan tørrer man mad til vandreturen og friluftsliv

Se vores foredrag her

Hvordan tørrer man mad til vandreturen? I en dehydrator eller ovn, og er det let at tørre mad til vandring? I denne artikel og video, ser vi på tørring af mad.

hvordan tørrer man mad til vandreturen og friluftsliv

Se vores foredrag her

Tørret mad til vandring og friluftsliv

Det er meget meget let at tørre mad til din vandretur. Utrolig let faktisk. Det tager tid men det meste af tiden, skal du ikke lave noget, så det tæller næste ikke.

Hvad kræver det at tørre mad

Hvis du har en ovn med varmluft funktion, så kan du komme i gang med at tørrer mad, allerede i dag. Ovnen er god til kød og grøntsager

Du kan også bruge en dehydrator, men denne er nok bedst til grøntsager og kødstykker (ikke kød retter såsom kødsovs, men fint til beef Jerky).

Hvordan tørrer man mad

I ovn:
Sæt ovnen på 70 C., åben lågen 7-10 cm. (evt. med et viskestykke i klemme i døren til ovnen), og vent til din ret er tør (granulat-agtig). Tørret kødsovs kan tage fra ca. 6-12 timer, alt efter ovntype.

I dehydrator:
Der følger højest sandsynligt en brugsanvisning med til din dehydrator, hvori du også kan se ca. tidsangivelser. Men ellers er det det samme som med ovnen; vent til din ret/grøntsager er granulat-agtige.

Det kan lyde let og det er det også. Både ovn og dehydrator er meget taknemmelige at bruge. Du kan stort set ikke fejle, og det da kun, hvis din ret ikke er tør nok.

Hold øje med retten tre-fire gang i løbet af processen, så går det alt sammen. Der skal meget til før din ret brænder på, men kan selvfølgelig godt ske, hvis den står uden opsyn i timer. Prøv dig frem.

Husk at kød skal skæres tynd og kødretter skal lægges i et tynd lag i ovnen.

Hvor længe kan tørret mad holde

Vi har rapporter om 10 år i fryseren, men Fødevarestyrelsen anbefaler kun op til 1,5 år. Måske 2 år er bedst. Du kan som regel lugte det hvis din ret er blevet dårlig.

Kilde: https://www.foedevarestyrelsen.dk/Selvbetjening/Guides/Sider/Saa-laenge-kan-din-mad-holde-sig.aspx

Hvad er forskellen på frysetørret mad og tørret mad?

Frysetørret mad er “frosset” tørt så at sige. Tørret mad er varmet tørt. Begge processer fjerner vand fra retten, men der er faktisk forskel;

Der er en stor fordel ved frysetørringen. Vitaminer, mineraler, smag, farve, æsteriske olier osv. forlader ikke produktet ved frysetørring. Det kan simpelthen ikke tage dampform og derfor er retten helt som den var til at starte med - dog er der nu fjernet 85 % vand.

Når man selv tørrer mad (f.eks. i ovnen), mister man vitaminer, farver, smag osv. fra produktet, da det her er vand og ikke damp, man fjerner. Vitaminer osv. kan ikke tage dampform og bliver derfor i produktet. De kan godt tage vandform og forsvinder derfor ved spray-tørring eller luft-tørring.

Når det er sagt, skal du ikke frygte at tørre dit eget mad. Du dør ikke af vitaminmanglen i løbet sf en weekend, men hvis du udelukket skal leve af tørret mad, på en længere vandretur, så er det en god idé at have vitaminpiller med. Smagen er der også i tørret mad, men dog bedre i frysetørret mad.

Hvis du vil vide mere, så læs vores artikel og se videoen, fra vores besøg hos Summit To Eat: https://outsite.dk/mad-til-vandretur-og-frysetoerret-retter/283-hvordan-frysetorrer-man

Vidste du

Der udkommer artikler på Outsite tirsdag, torsdag, fredag (podcast), lørdag morgen (E-Learning) og lørdag formiddag. Du er derfor meget velkommen til at kigge ind, og læse med om friluftsliv og vandring.

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.