Frysetørret mad til vandreture

Vi ser på de forskellige frysetørrede retter, du kan have med på dine vandreture. Der er mange typer frysetørret retter, hvor vi har testet de billige og de dyre.

Frysetørret mad til vandring og fjeldtur

Frysetørrede retter

Frysetørrede retter er ikke længere, hvad de var. Bestemt ikke. Tidligere var udbuddet i de danske butikker relativt begrænset, så man valgte ofte det samme som sidst. I takt med den stigende interesse - hos dig og mig - for at komme ud på tur har butikkerne heldigvis udvidet deres sortiment med nye mærker og nye typer. Der findes både gode kødretter og lækker vegansk mad. Nogle retter er billige, hvor andre minder om gourmetmad med priser, der også svarer til det. Producenterne har samtidig udviklet deres fremstillingsmetoder, så den frysetørrede mad på en eller anden måde smager bedre.

Få de frysetørrede retter til at fylde mindre i rygsækken og undgå skrald! Se hvordan her...

Vi vil med denne artikel inspirere dig til at afprøve forskellige retter. Du vil helt sikkert få nogle gode madoplevelser undervejs. Måske er du enig med os, når vi deler vores erfaringer efter at have spist os igennem en række forskellige retter.

De bedste frysetørrede retter

De bedste for mig er ikke de bedste for dig. Smag er heldigvis forskellig, men fælles for os alle er dette råd: det er godt med variation. Lad være med at gå ‘all in’ på bare ét brand. For det første kan de færreste producenter dække dig i mange dage ad gangen, og for det andet har de alle sammen ‘en producentsmag’. Variér derfor din mad - også på de kortere ture.

De forskellige typer af frysetørret mad

De er forskel på, hvordan de forskellige producenter laver deres mad. Frysetørringsprocessen er nok meget ens - og så alligevel ikke. Det er faktisk kun få producenter, der laver hele retter og frysetørrer al maden sammen. Mange af producenterne køber frysetørrede ingredienser og råvarer og blander dem så ‘i posen’. Jeg er klart fan af de brands, hvor hele retten frysetørres under ét. I min mund giver det den bedste og mest rummelige smag. Selvom der hos nogle producenter kan spores ‘dalende kvalitet’, skal kvaliteten vurderes på baggrund af hele deres sortiment. Prøver du dig frem, vil du helt sikkert finde retter, som måske bliver din favorit.

Trail

Trail er et dansk mærke, der har kokkene Nikolaj Kirk og Mikkel Maarberg bag sig. Det er to svinedygtige herrer i køkkenet, og vi har været så heldige at smage nogle af retterne allerede. Trail er frysetørret gourmetmad, og det er aldrig set før i branchen. Det er selvsagt i den dyre ende, men hvem vil ikke have en gourmetoplevelse ude i naturen? Hvis du skal afsted i mange dage, er det oplagt at tage et par retter med fra Trail, så du har noget at glæde dig til. Alle retter fra Trail er værd at nævne og have med.

Du kan se Trails udvalg af gourmet fryssetørret mad her...

Summit To Eat

Summit To Eat er endnu et dansk mærke og i den billige ende. Dog er deres mad lavet og frysetørret, så de er bestemt ikke de dårligste trods den lave pris. Summit To Eat er favoritmærket hos flere af os på Outsite, da smagen langt overgår andre mærker, der ellers koster meget mere.

Udvalget er stort og vokser hele tiden i takt med firmaets success. Deres Chicken Tikka med ris (https://outdoor45.dk/shop/frysetoerret-mad-21228p.html ), Pasta Bolognese (https://spejdergear.dk/shop/summit-to-eat---pasta-bolognaise-7876p.html) og Beef With Potato (https://spejdergear.dk/shop/summit-to-eat---beef-stew-with-potato-7875p.html ) skal du prøve. Er du til fisk, skal du helt klart prøve deres laks - en rigtig lækker frokostret.
Summit To Eat tilbyder flere af smagsvarianterne i både en basis version og en ‘big pack’.

Trek‘N Eat

Trek‘N Eat er også i den billige ende. Pasta med laks-urte-sauce (https://www.friliv.dk/kogegrej/mad-drikke/frysetoerret-mad/pasta-m-laks-urtesauce-160-gr_4968.aspx ) er dog på min favoritliste og er efter min smag klart deres bedste. Deres jægergryde (https://www.fjeldogfritid.dk/trek-n-eat-jaegergryde_1.aspx ), chili con carne (https://www.fjeldogfritid.dk/trek-n-eat-chili-con-carne.aspx ) og Chicken Tikka Masala (gluten fri) (https://www.fjeldogfritid.dk/trek-n-eat-chicken-tikka-masala_1.aspx ) går man heller ikke galt i byen med.

Blå Band

Blå Band er svensk i den dyrere ende og rigtig godt. De har oppet sig gevaldigt på det seneste, og deres retter kan altså noget. Prøv deres gullash (https://www.friluftsland.dk/mad-drikke/frysetoerret-mad/blaa-band-gulasch ), Wilderness Stew (https://www.friluftsland.dk/mad-drikke/frysetoerret-mad/blaa-band-wilderness-stew-with-rice ) og Creamy Pasta (https://www.friluftsland.dk/mad-drikke/frysetoerret-mad/bla-band-creamy-stew-with-mushrooms ).

Lyo Food

Polske Lyo Food strøg lige ind på førstepladsen, da de kom på markedet i omkring 2015. I Outsites redaktion var vi ret begejstrede. Siden da er kvaliteten dalet gevaldigt til i dag at være meget tør (ja, jeg har tilsat vand!), og kødet smager mistænkeligt og udefinerbart. Poserne er heller ikke billige, så smag dig lidt forsigtigt frem. Jeg tænker, at Lyo nok snart revurderer deres opskrifter og retter op. Jeg vil bestemt håbe, at det sker, for retterne var tidligere så gode. Trods kritik skal du altså prøve deres Mexican Dish (https://outdoorpro.dk/lyofood-mexikansk-risret ), Penne Bolognese (https://outdoorpro.dk/lyofood-pastaroer-i-bolognese-sause ) og Pork Loin (https://outdoorpro.dk/lyofood-gryderet-med-svinekoed-og-perlebyg ).

Mange af Lyo Foods retter kommer i en small og big serving. Med en big serving går du ikke sulten i posen.

Real Turmat

Real Turmat er norsk og bestemt kandidat til en topplacering i den skandinaviske konkurrence om den bedste frysetørrede outdoor-ret. Dog er de ligesom Lyo begyndt at slække lidt på kvaliteten. Det er synd, for Real var ellers mange danskeres favorit. De skal nok også rette op - det er jeg sikker på. Du skal prøve deres Kebabgryte (https://b-wild.dk/real-turmat-kebabgryde ) og Pulled Pork (https://b-wild.dk/real-turmat-pulled-pork-med-ris ). Er du til fisk, så smager deres torskegryde (https://b-wild.dk/real-turmat-lapskaus-10714 ) eminent.

Kort om smagsdommeri

Det er med vurdering af frysetørrede retter som med så meget andet en individuel vurdering. Du har sikkert - ligesom jeg - nogle favoritter. Du skal endelig bare nyde dem, men prøv også nogle andre mærker en gang imellem. Rundt om bålet går snakken jo ofte på den mad, vi har med, og ikke sjældent møder jeg folk, der holder sig til ét mærke. Også selvom det godt kunne smage lidt bedre. En sådan loyalitet er selvfølgelig helt i orden, men det er egentlig også ærgerligt, for der venter dig mange gode madoplevelser, hvis du fra tid til anden pakker forskellige andre mærker i rygsækken.

Når jeg kritiserer nogle retter for at være for tørre i smagen, er det fordi, at producenten har prøvet at frysetørre store stykker kød. Dette er klart en fordel, da bitte små stykker råvarer bare ikke er lækkert. Det bidrager heller ikke til den gode mave på tur.

Nogle producenter har dog taget processen for langt, og så kan kødet ikke optage vand igen. Du ender så med at sidde og tygge på nogle frysetørrede klumper, som vandet ikke er nået ind til. Det er sket flere gang, selv om instrukserne på posen er fulgt. Kender du det.

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.