Bålopskrift på Outsitegryde

Bålopskrift på vores populære Outsitegryde, der er en lækker gryderet, der kan forberedes i Dutch oven eller en Potjie pot. Lækker at lave over bålet, når der er tid til hygge, f.eks. på shelterpladsen.

opskrift på outsite gryde

Outsite-gryde mad på bål

Outsite-gryde blev opfundet i det fantastiske område ved Raslången i Sydsverige. Her eksperimenterede vi en aften om bålet, hvor vi smagte os frem til, hvilke ingredienser der skulle i, hvad retten manglede, og hyggede ellers i naturen.

Det skal du bruge af bålgrej

Dutch oven eller anden støbejernsgryde, f.eks. den sjove Potjie pot
2 Skærebræt (en til kød, en til grøntsager)
2 skarpe knive
Stor grydeske

Det skal du bruge af ingredienser

Egentligt behøver du ikke følge listen slavisk. Langt de flest ingredienser kan du finde i supermarkederne, men du kan sagtens droppe en ingrediens, eller tilføje din egen favorit.

Oksekød i tern
Bacon
Løg
Gulerødder
Porrer
Kartofler
Lime
Hvidløg
Hakkede tomater
Tomatpuré
Fløde
Soya
Vinegar
Olie
Samt div. krydderier

Ekstra:

Rød peber
Øl
Whiskey
Juice
Chili

Fremgangsmåde

Svits løg, lidt karry, kød og bacon og olie, direkte på gløderne/ bålet.
Sæt potten ud i siden af bålet eller hæng den fra bålstativ.
Tilsæt hakkede tomater, fløde og lime. Eventuelt også øl eller whiskey.
Når det har stået og simret lidt, kommer du kartoflerne i.
Herefter kommer du hvidløg, soya, og evt. frisk timian i gryden.
Efter ca. 30 minutter kommer du gulerødder og porrer i.
Herefter lader du gryderetten simre i 20-30 minutter mere.

Porrer og gulerødder kan kommes i sammen med kartoflerne, hvis man er til bløde grøntsager. Ønsker man lidt bid i, så vent.
Smag til med salt og peber.

Savner du lidt kant i retten, så tilsæt f.eks. æblejuice der giver ekstra sødt og syrligt.

Velbekomme!

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.