Outsite-gryde mad på bål
Outsite-gryde blev opfundet i det fantastiske område ved Raslången i Sydsverige. Her eksperimenterede vi en aften om bålet, hvor vi smagte os frem til, hvilke ingredienser der skulle i, hvad retten manglede, og hyggede ellers i naturen.
Det skal du bruge af bålgrej
Dutch oven eller anden støbejernsgryde, f.eks. den sjove Potjie pot
2 Skærebræt (en til kød, en til grøntsager)
2 skarpe knive
Stor grydeske
Det skal du bruge af ingredienser
Egentligt behøver du ikke følge listen slavisk. Langt de flest ingredienser kan du finde i supermarkederne, men du kan sagtens droppe en ingrediens, eller tilføje din egen favorit.
Oksekød i tern
Bacon
Løg
Gulerødder
Porrer
Kartofler
Lime
Hvidløg
Hakkede tomater
Tomatpuré
Fløde
Soya
Vinegar
Olie
Samt div. krydderier
Ekstra:
Rød peber
Øl
Whiskey
Juice
Chili
Fremgangsmåde
Svits løg, lidt karry, kød og bacon og olie, direkte på gløderne/ bålet.
Sæt potten ud i siden af bålet eller hæng den fra bålstativ.
Tilsæt hakkede tomater, fløde og lime. Eventuelt også øl eller whiskey.
Når det har stået og simret lidt, kommer du kartoflerne i.
Herefter kommer du hvidløg, soya, og evt. frisk timian i gryden.
Efter ca. 30 minutter kommer du gulerødder og porrer i.
Herefter lader du gryderetten simre i 20-30 minutter mere.
Porrer og gulerødder kan kommes i sammen med kartoflerne, hvis man er til bløde grøntsager. Ønsker man lidt bid i, så vent.
Smag til med salt og peber.
Savner du lidt kant i retten, så tilsæt f.eks. æblejuice der giver ekstra sødt og syrligt.
Velbekomme!