Morgenmad på Trangia
Vi har derfor altid haft brødblandinger med hjemmefra som vi bager i vores trangia pande. Vi er trods alt på ferie, og den foretrækker jeg at nyde i fulde drag. Her er min opskrift og fremgangsmåde til et lækkert morgenbrød:
Hjemmefra laves melblandinger i fryseposer:
300 gram mel
1 tsk sukker
Lidt salt
Derudover skal du bruge gær, og her bruger jeg tørgær, da det kan holde sig fint ved 20-25 grader. Jeg bruger en ½ pakke tørgær pr. brød. (1 pakke tørgær svarer til 1 pakke alm. Gær.)
Neutral olie (Solsikkeolie, rapsolie osv.)
Lunken vand, ca 2,5 dl.
Når du sætter vand over til morgenkaffen, så sørg for der er lidt ekstra vand til brødet. Når kaffen er lavet blander du lidt koldt vand i det overskydende varme vand, indtil du har noget håndvarmt vand, ca. 40 grader. Mål af så du har ca. 2,5 dl. Min foldekop indeholder 2 dl, så den bruger jeg som måler.
Hæld et ½ brev tørgær i det lune vand og rør rundt indtil gæret er opløst. Det klumper lidt i starten, men bliver hurtigt opløst.
Sørg for at mel, salt og sukker er blandet godt i posen og hæld det lune vand ned i posen. Så skal der æltes grundigt, og det gør man selvfølgelig uden på posen, så du slipper for klistrede fingre.
Når alle melklumper er mast ud efter et par minutter, hældes posen ud i trangia panden som er blevet smurt med olie inden. Jeg plejer at vende vrangen ud på posen og så fordele brødet ud i hele panden.
Så skal brødet hæve. Jeg har et stykke kraftigt stanniol med som jeg lægger over panden, som jeg stiller oven på gryden med lidt vand i. Den første kop kaffe er sikkert drukket, så man kan passende koge lidt vand til kop nr. 2. Gæren arbejder bedst ved temperaturer på omkring de 40 grader, så for at speede hæve processen lidt op, bruger jeg panden som låg når jeg koger 2. kop kaffe. Vandet behøves ikke at bulderkoge imens brødet står ovenpå, men bare varmes op så dampen varmer panden lidt op.
Er du på sommertur, og vejret er lunt, kan du så men også bare stille panden i solen og vente lidt.
Når brødet er hævet tænder du din brænder på lavt blus og sætter panden over, og gerne med en vindskærm rundt om. Jeg roterer panden af og til for at sikre en jævn afbagning. Efter 5 min. drypper du lidt olie ud på toppen og vender brødet, som færdigbages på den anden side, ca. 5 min. Igen roterer jeg panden.
Herefter skal brødet bare lige køle et par minutter inden du får lov at nyde det.
Vi har typisk følgende med som pålæg:
Små trekantede smøreoste
Marmelade
Brun farin
Spegepølse
Velbekomme!
Trangia har fødselsdag
Trangia fylder 90 år og det fejre vi med fokus på Trangiaen - Menneskets bedste ven på tur!
Læs fødselsdagsartiklen og se Trangias fødselsdags model med røde gryder og pande.
Har du selv en opskrift til friskbagt brød på turen?