Hvordan frysetørrer man?

Outsite TV har besøgt European Freeze Dry, der har specialiseret sig i at frysetørrer mad. Fabrikken har et af mærkerne som mange af os har med på vandreture, nemlig Summit To Eat. Vi havde mange spørgsmål med og til vores store overaskelse, var der ingen hemmeligheder og alt blev besvaret. Hvorfor smager nogle produkter af frysetørret mad godt og andre ikke? Hvorfor er der så stor forskel på kvaliteten? Kan man frysetørrer mad selv derhjemme? Hvordan frysetørrer man mad?

Outsite TV har besøgt European Freeze Dry, der har specialiseret sig i at frysetørrer mad. Fabrikken har et af mærkerne som mange af os har med på vandreture, nemlig Summit To Eat. Vi havde mange spørgsmål med og til vores store overaskelse, var der ingen hemmeligheder og alt blev besvaret. Hvorfor smager nogle produkter af frysetørret mad godt og andre ikke? Hvorfor er der så stor forskel på kvaliteten? Kan man frysetørrer mad selv derhjemme? Hvordan frysetørrer man mad?

Frysetørringsprocessen

Alle produkter starter på samme måde om det er bananer eller kød. Produktet kommer frossen ind på fabrikken og fordeles over bakker. Man skal sørge for at alle bakker har samme mængde og lag for at produktet bliver ensartet.
Når alle bakkerne er sat ind i holderen, køres produktet ind i hærdetunellen. Her køles produktet yderligere ned til mellem -18 til -20 grader (nogle produkter dog helt ned til -50 grader).

Herefter ryger produktet i frysetørringsovnene og frysetørringsprocessen starter.

Hvordan frysetørrer man?

Den store hemmelighed bag frysetørring

Inde i ovnen opvarmes produktet langsomt og der udvikles damp. Alt indeholder vand og vandet er det der skal ud fra produktet. Dampen skal dog på en eller anden måde videre ud af ovnen uden at sætte sig på produktet igen. Derfor er der i bunden af ovnen nogle rør, der er kølet meget ned. Damp søger nemlig mod det koldeste sted og dampen fryser derfor igen. Så er vandet fanget væk fra produktet og produktet er nu frysetørret.

Det lyder måske simpelt, men det er det ikke og processen tager lang tid. Det kræver vakuum og kemikalier og er derfor desværre ikke noget man umiddelbart kan rode med derhjemme.

hvordan frysetoerrer man mad til vandreturen

Kan man købe ovne til hjemme brug?

Ja! Det kan man faktisk godt. Ovnen koster dog en del, men det der virkelig koster er strøm, vakuum og kemikalierne der skal bruges til frysetørringen. Et gæt vil være at det koster et helt livs forbrug af frysetørret mad at lave en enkelt portion.

Nuvel, vi overlader det til de professionelle og tørrer i stedet vores mad.... men...

Der er en stor fordel ved frysetørringen. Vitaminer, mineraler, smag, farve, æsteriske olier osv. forlader ikke produktet ved frysetørring. Det kan simpelthen ikke tage dampform og derfor er retten helt som den var til at starte med - dog er der nu fjernet 85 % vand.
Når man selv tørrer mad (f.eks. i ovnen), mister man vitaminer, farver, smag osv. fra produktet, da det her er vand og ikke damp, man fjerner. Vitaminer osv. kan ikke tage dampform og bliver derfor i produktet. De kan godt tage vandform og forsvinder derfor ved spray-tørring eller luft-tørring.

european freeze dry

Summit To Eat

Summit To EatEuropean Freeze Dry ligger faktisk i vores baghave. Det vidste vi godt, men vi vidste ikke at fabrikken laver den mad, som vi mange gange har med på tur. Både i form af Summit To Eat, men også af enkelte produkter, der ryger i andre producenters frysetørret mad.

Og der er åbenbart forskel på hvordan retterne forberedes og laves. Dette kom ret meget bag på os for vi troede faktisk ikke der var den store forskel, men vi har undret os over størrelsen på f.eks. kødet i retterne, smager osv.
European Freezedry havde svaret til os og det er noget overraskende. Summit To Eat er et af de eneste mærker, der frysetørrer hele retten og pakker. Andre producenter køber enkelte produkter ind, der er frysetørret i forvejen og blander herefter produktet.

Det giver selvfølgelig en stor forskel på smagen og der gik et lys op for os. Vi måtte simpelthen teste hvordan Summit To Eat smager, sådan en almindelig hverdag. Der er ikke så mange outdoorbutikker der har det herhjemme, men vi fandt det da her..., så vi kunne teste. Vi prøvede en Summit To Eat Chiken Korma Curry,

Anmeldelse af Chiken Korma Curry

Desværre er det et åndsvagt antal ml. der skal i posen. Det er ikke så let at afmåle derude i naturen og hvordan finder man lige 375 ml.? Et lille trick er dog at afmåle hjemmefra og lave et mærke på din spork eller hvad du nu bruger, så har du altid målet.

Ellers er proceduren som med de andre mærker - kog vandet, åben posen, husk at pil antifugt posen ud, tilsæt vandet og rør rundt. Luk posen og vent nogle minutter, velbekommen.

outsite tv paa frysetoerings besoeg

Smagen af Chiken Korme Curry er tæt på at være den samme, som havde man bestilt indisk take-away. Sagt på en anden måde, det smager faktisk godt. Der mangler dog, efter min smag, lidt salt og pepper, men det har man jo med når man er på tur. Det er jo også individuelt hvor meget man vil have på.

I forhold til det andet gode mærke, Lyo Foods, så er vi her faktisk på samme højder af kvalitet og smag samt store stykker kød og "bid" i produktet (altså ikke en moset konsistens). Det er gode nyheder for en kræsen mand som mig (Hvad frysetørret mad angår) for nu er der hele tre produkter, der rent faktisk smager godt: Summit To Eat, Lyo Foods og Emergancy Foods. Prøv selv Summit To Eat her...

Hvad er dit bedste mærke? Og hvorfor?

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.