Sådan tørrer du grøntsager og kød i mikroen

Tør selv kød til turen i din mikrobølgeovn. Det er både billigere og smager bedre end de frysetørrede retter, man kan købe. Det tager selvfølgelig lidt længere tid selv at tilberede sin proviant, så til de fleste længere ture vil man nok vælge at kombinere hjemmelavet med færdigkøbt.

tørret koed i microovn

Sådan tørrer du dit eget kød

Man kan f.eks tørre svinemørbrad, kalkunbryst, mørt oksekød eller hakket oksekød. Det skal være noget, der er rimeligt mørt og ikke kræver så lang tilberedningstid. Man skal ikke begynde at tørre oksebov eller andet, som normalt kræver 1 times kogning for at blive mørt.

Du skal bruge:
• 100 gr kød,
• 1/4 tsk salt
• 1 glas vand i en kogepose

Skær kødet i meget små tern eller tynde strimler.
Læg det på bagepapir i mikroovnen, og drys med salt.
Tør det ved 500 W i ca. 10 min.
Stil glasset med vand i mikroovnen.
Vend kødet og tør yderligere 10 min.
Når kødet vejer under halvdelen af den oprindelige vægt, har det fået nok.
Tør højst 200 gram kød af gangen.

Man kan også tørre grøntsager efter samme princip. Grøntsager skal selvfølgelig ikke have lige så lang tid som kødet. Her må du prøve dig lidt frem, alt efter hvad det er for grøntsager. Jeg synes dog ikke, at resultatet er helt så godt som ved kødet. Her vil jeg hellere købe færdigtørrede grøntsager.

Hvordan bruger man det tørrede kød

Når kødet er tørret, skal det naturligvis pakkes omhyggeligt i plastikposer, som lukkes tæt til. Brug gerne to uden på hinanden. Kødet skal være helt koldt og tørt, inden posen lukkes. Kommer der blot det mindste fugt til kødet, kan der være en sundhedsrisiko; så smid det ud.

Kødet vil være hårdt og tørt lidt ligesom stegt bacon i konsistensen. Det bliver ikke blødt som 'normalt' kød igen, men det bliver dog lidt blødere under tilberedningen.

Jeg kan godt lide at bruge kødet sammen med Knorr's færdigretter. Man kan købe poser med sovs fra Knorr, f.eks. Paprikaret, Karrygryde, Orientalsk risret mv. Her er der tørrede grøntsager og kryddderier og i nogle tilfælde også ris i. Man kan så selv tilsætte sit kød. Jeg har desuden altid ekstra krydderier med i små filmdåser (fra dengang man havde analoge kameraer...) Krydderier muntrer altid en ret op - også en færdigkøbt turret. Til risretter kan jeg desuden godt lide at tilsætte peanuts og lidt ristet kokos (er ristet hjemmefra). Ketchup i små flasker er også en god smagshæver. Ved at kombinere disse forskellige forslag på forskellige måder, kan man faktisk frembringe mange forskellige retter. Hvis man ikke ønsker at bruge Knorr, kan man selvfølgelig bruge sine egne tørrede grøntsager i stedet. For at få lidt sovs kan man så bruge en bouillonterning, tomatpuré og lidt mælkepulver.

Af Sabine. Artiklen er fra en tidligere Outsiteside

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.