Sådan tørrer du dit eget kød
Man kan f.eks tørre svinemørbrad, kalkunbryst, mørt oksekød eller hakket oksekød. Det skal være noget, der er rimeligt mørt og ikke kræver så lang tilberedningstid. Man skal ikke begynde at tørre oksebov eller andet, som normalt kræver 1 times kogning for at blive mørt.
Du skal bruge:
• 100 gr kød,
• 1/4 tsk salt
• 1 glas vand i en kogepose
Skær kødet i meget små tern eller tynde strimler.
Læg det på bagepapir i mikroovnen, og drys med salt.
Tør det ved 500 W i ca. 10 min.
Stil glasset med vand i mikroovnen.
Vend kødet og tør yderligere 10 min.
Når kødet vejer under halvdelen af den oprindelige vægt, har det fået nok.
Tør højst 200 gram kød af gangen.
Man kan også tørre grøntsager efter samme princip. Grøntsager skal selvfølgelig ikke have lige så lang tid som kødet. Her må du prøve dig lidt frem, alt efter hvad det er for grøntsager. Jeg synes dog ikke, at resultatet er helt så godt som ved kødet. Her vil jeg hellere købe færdigtørrede grøntsager.
Hvordan bruger man det tørrede kød
Når kødet er tørret, skal det naturligvis pakkes omhyggeligt i plastikposer, som lukkes tæt til. Brug gerne to uden på hinanden. Kødet skal være helt koldt og tørt, inden posen lukkes. Kommer der blot det mindste fugt til kødet, kan der være en sundhedsrisiko; så smid det ud.
Kødet vil være hårdt og tørt lidt ligesom stegt bacon i konsistensen. Det bliver ikke blødt som 'normalt' kød igen, men det bliver dog lidt blødere under tilberedningen.
Jeg kan godt lide at bruge kødet sammen med Knorr's færdigretter. Man kan købe poser med sovs fra Knorr, f.eks. Paprikaret, Karrygryde, Orientalsk risret mv. Her er der tørrede grøntsager og kryddderier og i nogle tilfælde også ris i. Man kan så selv tilsætte sit kød. Jeg har desuden altid ekstra krydderier med i små filmdåser (fra dengang man havde analoge kameraer...) Krydderier muntrer altid en ret op - også en færdigkøbt turret. Til risretter kan jeg desuden godt lide at tilsætte peanuts og lidt ristet kokos (er ristet hjemmefra). Ketchup i små flasker er også en god smagshæver. Ved at kombinere disse forskellige forslag på forskellige måder, kan man faktisk frembringe mange forskellige retter. Hvis man ikke ønsker at bruge Knorr, kan man selvfølgelig bruge sine egne tørrede grøntsager i stedet. For at få lidt sovs kan man så bruge en bouillonterning, tomatpuré og lidt mælkepulver.
Af Sabine. Artiklen er fra en tidligere Outsiteside