Mad over bål - Steg i jordovn

Vi har været på tur, hvor vi har prøvet at lave en jordovn for at få en anden måde at lave mad, når vi er på tur. Det er ligetil, og det passer sig selv. Imens kan man nyde naturen, sætte lejr op eller sidde ved bålet.

steg i jordovn mad over baal

Opskrift

Vi brugte:

- En spade
- 1,1 kg okse tykkam
- Salatost
- Soltørrede tomater
- Lidt hvidløg
- Sølvpapir
- Brænde
- En god håndfuld sten 10x15 cm

Fremgangsmåde

Grav et pænt hul, der måler ca. 40x40 cm og gerne 80 cm dybt. Find en sten med en flad overflade, som stegen kan ligge på; her kan kødet ligge trygt og varmt. Kom nogle af de mindre sten op langs siderne.

Herefter fik vi lavet et godt bål I hullet, som vi havde til at stå i ca. 90 min, da det skulle varme alle stenene i ovnen op. Det eneste, man skal være opmærksom på imens, er at sikre, at der er brænde nok.

braende til baalet

I mellemtiden gjorde vi kødet klar:

Skær stegen halvt igennem
Kom godt med salatost og tomater i og lidt hvidløg på toppen
Bind kødet op med kødsnor

fyld stegen

Pak kødet fint ind i sølvpapir, og kom en avis ud over.
Sølvpapir og avis søger for, at der ikke kan komme jord ind til kødet.

koed i soelvpapir og avispapir

Nu havde bålet stået, og stenene var blevet godt varme, og vi skulle nu til at lægge kødet i. Først tog vi det brænde op, som ikke var blevet til gløder endnu. Herefter tog vi nogle af de gløder, som lå I hullet op.

Så kom vi stegen ned I hullet, lagde et par varme sten ovenpå de gløder, vi lod være i hullet. Herefter kom vi tørv på igen for at passe på kødet, og til sidst alt det jord, vi havde gravet op.

jordovn

Stegen fik tre timer til at hygge sig i, og imens legede vi lidt med nødly og hyggede med bål og en god kop kaffe. Da der ca. var en time tilbage af stegetiden, lagde vi bagekartofler pakket ind i sølvpapir på bålet. En halv time, inden stegen skulle op, lavede vi en simpel champignonsovs.

sovs over baal

Opskrift på tilbehør

Her er opskriften på kødets tilbehør:

Kartofler:

Pak fem store bagekartofler ind i hver deres stykke sølvpapir med en klat smør i hver. Smid dem på bålet i ca. 60min

Champignonsovs:

Klargør 500g champignon (eller hvad du nu har sanket undervejs) Svits svampene af i smør. Tilsæt salt og peber Når svampene begynder af afgive væde, skal du putte låg på. Inden resten af maden er færdig, tilsættes ca. 5dl madlavningsfløde. Kog sovsen op inden servering.

mad over baal

Velbekomme!

Artiklen er skrevet af Thomas, Christian og Line, der var i praktik hos Outsite i november 2017. De kommer fra uddannelsen Paul Petersen: https://www.paulpetersen.dk/ 

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.