Opskrift
Vi brugte:
- En spade
- 1,1 kg okse tykkam
- Salatost
- Soltørrede tomater
- Lidt hvidløg
- Sølvpapir
- Brænde
- En god håndfuld sten 10x15 cm
Fremgangsmåde
Grav et pænt hul, der måler ca. 40x40 cm og gerne 80 cm dybt. Find en sten med en flad overflade, som stegen kan ligge på; her kan kødet ligge trygt og varmt. Kom nogle af de mindre sten op langs siderne.
Herefter fik vi lavet et godt bål I hullet, som vi havde til at stå i ca. 90 min, da det skulle varme alle stenene i ovnen op. Det eneste, man skal være opmærksom på imens, er at sikre, at der er brænde nok.
I mellemtiden gjorde vi kødet klar:
Skær stegen halvt igennem
Kom godt med salatost og tomater i og lidt hvidløg på toppen
Bind kødet op med kødsnor
Pak kødet fint ind i sølvpapir, og kom en avis ud over.
Sølvpapir og avis søger for, at der ikke kan komme jord ind til kødet.
Nu havde bålet stået, og stenene var blevet godt varme, og vi skulle nu til at lægge kødet i. Først tog vi det brænde op, som ikke var blevet til gløder endnu. Herefter tog vi nogle af de gløder, som lå I hullet op.
Så kom vi stegen ned I hullet, lagde et par varme sten ovenpå de gløder, vi lod være i hullet. Herefter kom vi tørv på igen for at passe på kødet, og til sidst alt det jord, vi havde gravet op.
Stegen fik tre timer til at hygge sig i, og imens legede vi lidt med nødly og hyggede med bål og en god kop kaffe. Da der ca. var en time tilbage af stegetiden, lagde vi bagekartofler pakket ind i sølvpapir på bålet. En halv time, inden stegen skulle op, lavede vi en simpel champignonsovs.
Opskrift på tilbehør
Her er opskriften på kødets tilbehør:
Kartofler:
Pak fem store bagekartofler ind i hver deres stykke sølvpapir med en klat smør i hver. Smid dem på bålet i ca. 60min
Champignonsovs:
Klargør 500g champignon (eller hvad du nu har sanket undervejs) Svits svampene af i smør. Tilsæt salt og peber Når svampene begynder af afgive væde, skal du putte låg på. Inden resten af maden er færdig, tilsættes ca. 5dl madlavningsfløde. Kog sovsen op inden servering.
Velbekomme!
Artiklen er skrevet af Thomas, Christian og Line, der var i praktik hos Outsite i november 2017. De kommer fra uddannelsen Paul Petersen: https://www.paulpetersen.dk/