Opskrift på gryderet á la æbleflæsk
Indkøbsliste:
- Stegeflæsk eller bacon
- Klump/småkød
- Æbler
- Porrer
- Løg (almindelige eller rødløg)
- Frisk rosmarin eller evt timian
- Andre krydderier efter smag og behag (f.eks. paprika, hvidløgssalt, karry)
- Evt lidt olie/fedstof til panden
- Salt og peber
Kan suppleres med ris.
Tips:
Du kan bruge saltet eller usaltet stegeflæsk eller røget bacon til retten. Bruger du usaltet og ikke-røget flæsk skal du være mere rundhåndet med krydderierne for at give retten smag. Klump/småkød kan være forskellige udskæringer af okse, lamme, svine- eller vildt- kød - alt efter hvad du foretrækker. Æblerne kan være syrlige madæbler, men du kan også bruge almindelige spiseæbler som gør retten sødere. Brug evt et par skvæt æblejuice i retten til sidst - det gør også retten sødere og mere saftig.
Hvis du synes der er for meget kød, kan retten suppleres med ris.
Det skal du bruge:
- Dutch oven
- Stålgryde
- 2 knive
- 2 skærebrætter
- Røreske
- Vand
Jeg anbefaler en dutch oven fra Petromax, da kvaliteten af støbejernet er høj. Stålgryden skal gerne være med tyk bund, da dette fordeler varmen bedre på bål. Knive og skærebrætter er til hhv. kød og grønt/frugt (hold det hver for sig af hensyn til hygiejne). Vandet er til at skylle grønt og frugt og til kogning af ris.
Det skal du gøre:
- Skær bacon/flæsk i tynde strimler/skiver
- Skær kødet i tern.
- Snit løg og porrer i passende stykker og skyl porrerne grundigt i vand
- Skær æblerne i både og fjern kernehuset.
- Sæt ris over i stålgryden
- Svits bacon/stegeflæsk i Dutch oven (usaltet stegeflæsk kan med fordel krydres efter ønske)
- Tilsæt øvrigt kød og rosmarin og svits det.
- Tag kødet op og efterlad fedtstoffet i gryden. (Er der ikke fedtstof nok, så tilsæt lidt olie)
- Svits løg og porrer i fedtstoffet
- Tilsæt æblebådene og kom kødet tilbage i gryden.
- Svits/rør rundt til æblerne begynder at blive bløde.
- Tilsæt evt undervejs et par skvæt juice hvis du ønsker ekstra sødme i retten
- Smag til med salt og peber
Æblerne må gerne blive lidt smattede, men du kan også vælge, at der skal være bid i.
Du skal røre i retten løbende, så den ikke brænder på.
Velbekomme!