Førstehjælp i vildmarken - Häckeberga naturreservat

Hvad er forskellen på almindelig førstehjælp, og førstehjælp derude, hvor hjælpen ikke når frem, før over en times ventetid som minimum. Dette kan endda blive til over flere timer, eller måske kan hjælp udefra slet ikke nå helt derhen, hvor du/i befinder jer. Vi brugte en lørdag eftermiddag på en weekendtur til Häckeberga naturreservat på et introduktionskursus i vildmarksførstehjælp. Og det gav stof til eftertanke ...

Immobilisering af


Fredag den 9. marts 2012
Længe har vi set frem til denne weekend. Vi begyndte planlægningen af dette introduktionskursus i vildmarksførstehjælp efterår 2011.
Men nu samles vi ved havnekiosken overfor Kastrup Lufthavn. 8 bliver vi tilsammen denne weekend. Fra Kastrup er der ca 60 km til Häckeberga naturreservat. En lille, skøn plet naturreservat, meget overraskende kuperet og udfordrende. Der ligger 4 shelterpladser i området, ikke for langt fra hinanden. Denne gang skulle vi bruge Bilarp og Almanninge shelter. De ligger 4½ km fra hinanden og har begge toilet og vand, samt brænde.
Bilarp ligger på en bakke i et skov område, omgivet af et par sommerhuse og med en boldbane/spejderhytte ved foden af bakken.

 

Det er muligt at køre helt op til Bilarp shelter i bil.
Allmanninge ligger ud til en åben mark og kan være godt forblæst. Der er en bom på grusvejen op til dette shelter, men der er en p-plads ved vejen, ca 500 meter fra shelteret.

Bil med reservebrænde og pressening til en eventuel våd undervisningseftermiddag blev parkeret ved Almanninge shelter og så gik hovedparten de 4½ km derfra til Bilarp shelter. Det er en fin, flot og afvekslende tur, hvor man straks får lov at overkomme lidt højdemeter.

Aftenen gik med madlavning på bål i stort omfang. Kylling á la Häckeberga i wok med ris, kartofler og grønt i alubakke med spyd direkte på bålet.
Til dessert blev der ristet kæmpe marshmellows og lavet dessertæbler med kanelmarcipanfyld. Æblerne blev serveret med flødeskum. Det var en hyggelig, kulinær inspirerende aften med sjove nips og tips.

Lørdag den 10. marts 2012
Lørdag morgen tog vi af sted til Almanninge shelter i tyk tåge. Ved ankomst spiste vi lidt frokost og flyttede kursussted til skoven, lidt nord for shelterpladsen, grundet en frygtelig kold blæst. Vi hentede presenningen i bilen, for regnbyerne plaskede ned periodevis, og fik lavet et skønt og tørt "kursussted" i læ.

Selve kurset overraskede de fleste af os. Vi blev overhældt og fyldt med god viden om første hjælp noget længere væk fra byen og dog behøver det ikke engang at være laaaaangt ude i vildmarken. Rasmus delte flittig og enthusiast ud med masser af stof til eftertanke og gode guldkorn.

Vi gennemgik 1. hjælpstasken og fik afprøvet vildmarksførste hjælps ABCDE på hinanden. Yderligere prøvede vi at immobilisere underbenet ved knoglebrud.
De 4 timer fløj forbi i en fart og vi havde fået en masse ud af det, uden at der, for mit vedkommende, er gået noget af det tabt.
Alle deltagere var godt tilfredse og har lært noget denne eftermiddag.

Jeg vil i hvert fald revidere min førstehjælpstaske bare en lille smule.

På grund af blæsten ved Almanning shelter, besluttede halvdelen af gruppen sig for at tage tilbage til Bilarp shelter til at lave aftensmad og overnatte. Den anden halvdel af gruppen besluttede sig for at tage hjem.

Vi havde en hyggelig aften, denne gang med en god spagetti fra bålwokken og hyggesnak ind i poserne. Det blæste vældig godt natten igennem.

Søndag den 11. marts 2012
Søndag morgen vågnede vi op til en dejlig solopgang ved blå himmel. KL 6 kværnede Terje og Kirsten løs fra deres soveposer. KAFFE.

Trold og Terje tog hjem efter morgenbål og mad. Kirsten og Marlon gik en længere tur både i og syd for naturreservatet og tog hjem efter frokost.

Jeg gik ialt 3 km fredag, 11 km lørdag og 12½ km søndag.
Det skal lige siges at jeg gik halvvejs fra Almanninge til Bilarp fredag. Til gengæld gik jeg både fra Bilarp til Almanninge lørdagformiddag ad den nordlige rute og tilbage fra Almanninge til Bilarp lørdageftermiddag ad den sydlige rute.
Søndag gik jeg så totalt automatisk fra Bilarp endnu engang til Almanninge og halvvejs tilbage, for vi skulle jo have gået sydpå og følge Skåneleden, men automatpiloten gik uden videre omtanke hele vejen tilbage til Allmanninge.