Er du ny fjeldvandrer? Så læs med

I foråret og sommeren 2020 var vi mange, der måtte ty til en tur på hjemmebanen på grund af Coronapandemien og de begrænsede rejsemuligheder. Sådan var det også i Norge og Sverige, hvor langt flere nordmænd og svenskere end normalt drog ud i fjeldene. 

fjeldsikkerhed

Åh hvor er der smukt derude - eller?

I juli 2020 gennemførte det svenske Fjällsäkerhetsrådet en undersøgelse blandt værterne i en række fjeldstationer og hytter, både STF’s hytter og andre.

Værterne havde allerede på det tidspunkt haft besøg af mange, der var på deres første tur. Ifølge fjeldværterne kommer mange ny-vandrere typisk med en urealistisk forventning om, at vejret altid er lige så skønt som på de sociale medier.

Ny-vandrerne har kun begrænset fornemmelse af, hvor hurtigt vejret kan skifte, og at det kan være koldt og vådt, selv om det er varmt derhjemme. I sommeren 2019 var der f.eks. snestorm med vind på 40 m/sek, mens der var 33 grader i det sydlige Sverige. 

Folk tror også, at der er mobildækning overalt, kommer i sneakers og joggingbukser vil bestige Kebnekaise. Ja, og så undervurderer de afstandene i fjeldene og overvurderer endda egen formåen. Altså sammen er det en rigtig dårlig cocktail med stor risiko for ulykker, som denne video med en faldulykke er et glimrende eksempel på.

fjeldredning

Norske medier rapporterede i sommeren 2020 om det samme. Alt for mange troede sig sikre på egne evner og blev overrasket over vejrets foranderlighed. Det førte til redningsaktioner, hvor folk skal hentes ud.

Til trods for en markant stigning i antallet af ny-vandrere og turister, fik den svenske fjeldredningstjeneste heldigvis ikke flere opkald i sommermånederne i forhold til 2019. Tjenesten måtte dog rykke ud 108 gange. 

Ifølge Svenska Turistföreningen STF valgte flere at vandre i de sydligste fjeldområder i Jämtland og Härjedalsfjeldene. Det er også der, hvor fjeldredningstjenesten havde mest at lave i 2020. STF antager, at den kortere afstand til de to områder og de begrænsede flymuligheder til f.eks. Kiruna resulterede i denne ændring.

Kilde: Sveriges Radio. P4 Norrbotten, 12. august 2020.

Faktaboks

De mest almindelige årsager til fjeldredningsindsatser er vandrere, der ...

  • Fejlvurderer, hvor vanskelige vandreruterne kan være
  • Går væk fra stien og ender i stejlt terræn
  • Ikke har forstået, hvor krævende det er at vandre i fjeldene
  • Ikke vender tilbage i tide 
  • Overraskes over vejret
  • Fejlvurderer, hvor lang tid det tager
  • Let bliver nedtrykte og kalder på hjælp

Kilde: Kirunas Fjällsäkerhetskommitté i Norrbottens-Kuriren, 27. juli 2017

Redaktør
Friluftsliv som jeg elsker det: Det er bare at være derude, at nyde livet, at lytte, at mærke lugtene, at søge roen, at hygge mig med andre, at se ind i bålet, at holde hånd med min kæreste, at mærke lugten af kaffe og bacon. For mig som redaktør og vandretursarrangør er det at inspirere andre til at komme ud så givende og sjovt.