Simpel førstehjælp

Førstehjælp i naturen er vigtigt, da der kan være rigtig langt til nærmeste læge eller hospital. Derfor er det selvfølgelig en god idé at kende lidt til dette før man begiver sig på nye eventyr. Vi kender nok alle mund til mund, eller var det mund til næse? Hvor mange gange er det nu man skal blæse og trykke?

Førstehjælp på vandretur

Førstehjælp på vandretur

Tja, de laver det faktisk om en gang imellem. Jeg har igennem mit liv fået forskellige kurser samt blevet undervist af min onkel, der var samarit hos ASF Dansk folkehjælp. Det sidste jeg har hørt (og det er nogle år siden) var mange tryk og knapt så mange pust. Man har også (meget fejlagtigt, syntes jeg) indraget engelske udtryk? Ligegyldigt hvad du gør (om det er 5 pust og 30 tryk eller 10 pust og 10 tryk) så er det at du GØR noget, bedre end ingenting.

Før skaden er sket

Førstehjælpskasse:
Det anbefales meget at du har en førstehjælpskasse med på dine turer. Den indeholder alt det du skal bruge, og er designet til outdoor livet.
Jeg har haft forskellige sæt, men har aldrig (7-9-13) brugt noget fra et sæt.

Fodtøjet:
Der er mange ting man kan sikre, før skaden sker. Fodtøjet er rigtig vigtig og den rette støvle kan forhindre at du f.eks. vrikker om og hvis du ved bare lidt om fodtøj kan du også undgå vabler.
Vandrestøvler med højt skaft, er en god ven hvis du skal vandre i bjerge eller fjelde. Det høje skaft hjælper med at støtte din fod og ankel, så du ikke vrikker om så let.

Rygsækken:
Der er mange grunde til, at din rygsæk skal pakkes og indstilles rigtig. En af grundene er for at undgå rygskader. Vi kan alle gå og tro, at ryggen er fin, og det er den sikkert også. Men hvis rygsækken sidder løst, og du snubler, kan du være rigtig uheldig. Det rygsækken mest er kendt for er dog de ømme skuldre, der også kan undgås.

Teltet:
Find en rigtig god plads til teltet, så du undgår at ligge dårligt om natten. En rod eller sten kan gøre at næste dag ikke bliver så sjov.
Det er også vigtigt at huske på, at teltet skal have gode udluftsningskanaler og myggenet.

Vi ved alle, at vi ikke er lige så skarpe, hvis vi ikke får en god nats søvn… Derfor er det vigtigt med et godt telt og ikke mindst teltplads.

Sportstape og andre forbindinger:
Sportstape er en rigtig god opfindelse. For det første kan du bruge det som alm. tape hvis uheldet skulle være ude og man får revet noget i stykker. Men, det er også rigtig godt til forebyggende skader. Et eksempel herpå er hvis du vrikker om og får ondt i f.eks. anklen, så kan man med fordel binde foden ind, så anklen ikke kan bevæge sig så meget og dermed forebygge yderligere overbelastning af led. Dette gælder selvfølgelig alle led på kroppen.
Foruden sportstape er alm. forbindinger også rigtige gode til formålet. Fordelen ved forbindinger er at man som regel kan ånde igennem det (det er svært igennem sportstape), men man kan jo kombinere de to ting.

foerstehjaelp paa vandretur

Hvis skaden sker

Hvis uheldet er ude, er det første råd altid at stoppe ulykken. Altså sørge for at uheldet ikke kan ske igen og eventuelt bevæge sig væk fra yderligere farer.
Føromtalte førstehjælpskasse vil i mange tilfælde kunne afhjælpe problemet hvis mindre skader er sket.

Andet råd er at vurdere den tilskadekommende. Skab f.eks. frie luftveje hvis dette er nødvendigt.

Tredje råd er at kontakte/hente hjælp. Hvis I er en gruppe, så send straks en af sted efter hjælp hvis der er behov for dette. Kontakt 112 hvis det er akut.
Er man uden for mobildækning, kan man bruge en FindMeSpot (Læs om Spotten her… Læs om brug af Spot på solotur her… Læs om Spotten i en rigtig redning her…).
Man kan også bruge satellittelefon. Du kan nu få satellittelefoner til en rimmelig pris og teletidsabonnement.

Fjerde råd er førstehjælp. yd førstehjælp efter bedste evne. I mange tilfælde er det bedre at gøre noget frem fra ingenting. Om du lige kan huske din førstehjælps ABC? Glemt det og gør det så godt du nu kan.

Hjemmesider hvor du kan læse mere om førstehjælp:
http://www.netdoktor.dk/tema/foerstehjaelp.shtml 
http://www.netdoktor.dk/sunderaad/fakta/foerstehjaelp.htm 
http://da.wikipedia.org/wiki/Førstehjælp 

Gronlund har slået et forslag til et førstehjælpskurser op, henvendt til outdoorlivet, se mere her... (foråret 2015).

Historier

På min tur til Ritsem fik vi en akut skade. Min kammerat var uheldig med ryggen, og han måtte have morfin for at kunne holde smerten ud.
Vi blev en dag forsinket, men det gjorde nu ikke så meget, da vi havde god tid.
Vi havde mulighed for at kalde lokale fiskerbåde ind, hvis der skulle blive behov for dette. Problemet kunne jo være, at han ikke kunne gå det sidste stykke ind til Ritsem.
På morfinen klarede han dog turen. 

Jeg har disse førstehjælpskurser:
Alm. førstehjælp.
Førstehjælp relateret til bilulykker.
Førstehjælp på arbejdspladsen.
Udvidet brandkursus.

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.