Fjeldsikkerhed
Selvom du "bare" skal vandre ad de kendte ruter såsom Kungsleden, er det stadig vigtigt. Ligegyldigt hvad du skal, så er der her nogle gode råd at følge. Den store fejl at begå er at tænke, at man jo bare lige går derhen, ikke langt fra stierne og så er det jo godt vejr. Men bare et par meter væk, og du kan være usynlig. Fjeldet er et let sted at forsvinde, og når du står dernede i dalene, opdager du, hvor lille du er, og hvor stor naturen er. At finde dig er som at lede efter den berømte nål i en høstak.
6 tips til sikkerhed i fjeldet
1. Den rigtige påklædning
Vælg din påklædning efter vejret. Sørg for at have tøj med til både varme og kolde dage. Vejret er hurtigt omskifteligt - især når vi kommer nord for polarcirkelen. Et hurtigt eksempel herpå var, da vi i sommeren 2012 er på ekspedition til Nordsverige. Her tager vi op på toppen af et fjeld og lander kl. 11:00 i 25 graders varme. Vi aftaler i gruppen at mødes igen kl 15:00. På det tidspunkt bliver det først hagl, så slud og nærmest snestorm. Selv om sommeren kan temperaturen komme under frysepunktet specielt om natten. Men hvad skal du så have med?
3-lags princippet
Et godt råd er 3-lags princippet. Inderst mod kroppen har du et uldlag. Uld har mange fantastiske evner såsom at forblive varmt, hvis det bliver vådt. Det er også meget åndbart, så varme og sved/fugt kommer væk fra kroppen. Har du f.eks. fleece eller andet kunsstof på, vil du måske opleve at svede meget og blive meget fugtig. Samtidig vil du blive kold, hvis dit inderlag bliver vådt. Derfor: Uld som inderlag (også kaldet "next-to-skin eller base layer).
Som mellemlag kan du f.eks. vælge en varm trøje/strik trøje. Dette lag skal være isolerende og holde på din varme, men samtidig stadig sørge for åndbarhed.
Som yderlag har du f.eks en skaljakke på. En skaljakke er en fantastisk opfindelse der er vindtæt og vandafvisende/tæt på vandtæt. Skal du afsted på vinterfjeldet, skal du selvfølgelig have meget varmere yderlag.
Mit 3-lags princip
Om sommeren i 25 graders varme har jeg selvfølgelig ikke striktrøje o.s.v på. Her har jeg en tynd uld t-shirt på. Uld har også den egenskab, at det ikke lugter (så hurtigt). Derfor kan du gå i mange dage uden at komme til at stinke af sved. Når lugten så småt begynder at komme, vasker du t-shirten i vand og voila - lugten er væk.
Tidligt forår, efterår og vinter har jeg som regel altid uld t-shirt eller langærmet uldtrøje inderst. Som mellemlag/yderlag en dunjakke og som yderlag skaljakke. Når jeg vandrer - også om vinteren - bliver jeg enorm varm. Derfor vandrer jeg næsten kun med inderlag af uld og yderlaget er skaljakken. Jeg dropper mellemlaget, fordi det simpelthen bliver for varmt. Der går heller ikke længe, før handskerne og huen ryger af om vinteren.
Her er så næste gode pointer med de 3 lag: Det er let at regulere. Tag et af lagene af/på, og så kan du komme videre. Ved pauser er det godt hurtigt at få noget varmt på. Du bliver hurtigt kold, når du står stille.
De fleste af os vandre i tøj, der har jordfarver. Du går derfor let ind i baggrunden/naturen med de farver, du har på. Du kan derfor være stort set umulig at få øje på, med mindre du er på eller tæt ved en sti. Et godt råd er derfor også at have noget med med nogle farver på. Måske er dit telt rødt, eller du har noget med i rygsækken der er farvet? Du har måske også et emergency blanket med, som du kan folde ud og give signal?
Læs også artiklen med signalering til småfly/helikopter her... (kræver Outsite+ medlemskab)
Pak rigtigt
Det er også vigtigt at pakke rigtigt og så let som muligt. Du kan se, hvad andre har med på fjeldet og deres pakkelister her... Outsite+ medlemmer kan se flere pakkelister her...
2. fortæl hvor du går hen
Fortæl dem derhjemme om din rute og dine planer. Sæt dem ind i ruten, og sørg for, at de evt. har en kopi/rutebeskrivelse. Dette også selvom I skal nogle stykker eller mange afsted.
Hvis du vandrer uden for sæsonen eller om vinteren, er det også vigtigt at fortælle folk, du møder/stueværterne/fjeldstationerne om, hvor du går hen, og hvornår du regner med at være der. Hvis du ikke dukker op, har folk en bedre chance for at finde dig.
3. tilpas turen efter vejret
Når du planlægger din tur i fjeldet, er det godt at have overliggerdage/reservedage. Du/I kan måske blive lidt trætte eller blive forsinket på grund af vejret. Hvis du/I pludselig får meget travlt, fordi I skal nå et fly/tog, kan der hurtigt opstå skader/ulykker. Skal man indhente to dages vandring på én dag, skal man gå rigtig hurtigt, og om vinteren kan det være helt umuligt, fordi det er begrænset med lyse timer.
Vejret kan sagtens forsinke dig i mange dage, men en til to overliggerdage er fint at regne med - også om sommeren.
Mange kommer til skade, og nogle dør stort set hvert år, fordi de skal nå et tog/fly. Det er simpelthen ikke et liv værd at prøve at skulle lave et vad (gå over en fos/flod), hvor man tager chancen. En fos skal ikke være særlig dyb, før der er mange kræfter på spil.
Husk at kontrollere vejrmeldingerne, enten på deres hjemmesider elelr lokalt: Sverige: http://www.smhi.se/ Norge: http://www.yr.no/
Husk at du også kan spørge folk du møder på din vej eller i fjeldshytterne/fjeldstationerne.
Respekter vejret i fjeldområderne - vejret i disse egne er ikke som herhjemme, men meget hurtigt omskifteligt.
4. Følg kendte og markerede ruter i fjeldet
Er du ikke så erfaren i fjeldet, er et godt råd at følge de markerede ruter. Det er stort set umuligt at gå forkert og dermed fare vild, for ruterne er markeret med farver på sten samt tydelige skilte. Der er også taget højde for tåge, så markeringerne står tæt. Derudover er stierne trampet så meget ned at du altid kan følge stien.
Du skal dog ikke gå mere end et par meter væk for stien, før den bliver usynlig, men hvis du ved, hvor du kom fra, er en sti meget let at finde igen.
De kendte ruter/ledere er også befærdede. Især den nordlige del af Kungsleden er meget befærdet i højsæsonen, men dette er også hyggeligt (jo mindre du troede, at du skulle ud helt alene). Man møder hele tiden folk, og man kommer til at gå og overhale hinanden ved pauser osv. Det giver nogle gode samtaler, og man er sikker på at der er folk omkring en hele tiden.
5. Hav altid kort og kompas med
Det virker måske fjollet at have både kort og kompas med i vores digitale tidsalder, hvor GPS'en kan vise dig nøjagtig, hvor du står. Du har måske også tegnet din rute ind, så hvorfor have kort og kompas med? Simpelt! En GPS behøver strøm, og batterier kan løbe tør. Din GPS er måske heller ikke vandtæt? Du kan også tabe den, så den går i stykker. Vejret kan også spille ind, dog skal det da siges at der er god dækning stort set alle steder på fjeldet.
Derfor, hav i det mindste kort og kompas som sikkerhed. Hverken et kort eller kompas fylder eller vejer meget!
6. Spørg erfarende fjeldvandrer
Du kan f.eks. spørge til ruter/sikkerhed i vores forum. Husk at der ikke er dumme spørgsmål der svares seriøst på alle spørgsmål, men hvis det vurderes at din plan ikke holder får du pænt besked og alternativer.
Hvert år får vi spørgsmål om såkaldte overlevelsesture i fjeldet. Man kan starte med at spørge sig selv hvad en overlevelsestur egenlig er. Vi mennesker kan jo gå længe uden mad, bare der er vand. Og vand er der alle steder i fjeldområderne, og du kan drikke direkte fra søer/fos (så længe det ikke er fra stillestående vand). Men! Der er ikke meget mad. Tro ikke på div. udsendelser om supersurvival hvor man lige sætter en fælde op og voila - så er der mad. Du skal kende områderne rigtig godt, for at vide hvilke dyr der er, samt hvilke fælder du skal lave. I mange områder er det også forbudt. Fiskeri - der hvor det er tilladt, er en god madkilde. I fjeldet, selv meget højt oppe af fosserne, er der stort set altid fisk. Men husk nu at du kan være uheldig. Bær og svampe er der kun i kort tid og du skal igen kende de forskellige sæsoner og mere vigtigt, vide hvad du spiser. Der er mange svampe og bær der ligner hinanden, den ene er bare giftig og hvilken én var det nu det var?
Husk, at du som Outsite+ medlem kan få specifikke ruter, hvor vi laver en rute efter dine ønsker. Hvis du f.eks. vil vandre og fiske, kan vi sammensætte en rute til dig med gpx-fil, rutebeskrivelse osv.