Vindsæk - Et overset stykke sikkerhedsudstyr

Men hvorfor har mange af os ikke dette stykke herlige, forholdsvis billigt og egentlig ikke særlig tunge stykke grej. Hvorfor ikke have det med sammen med dit gode letvægtstelt på sommerfjeldturen. På en vintertur er det obligatorisk med en vindsæk i mange pakkelister, dog lavet til at ski kan bruges til afstivning, mange kajaksider har dem også i deres shops, vel specielt fordi kajak folk kæmper med afkøling i pauser, jeg er dog ikke kajak bruger selv.

Sikkerhedsudstyr er mange gange oversete stykke udstyr, for vi regner jo aldrig med at bruge dem og ser dem som nyttesløse gram i rygsækken. Eksempelvis skrev Milho tidligere en artikel om alu tæppet. Dog har jeg ikke rigtig set om andre end Milho eller jeg, som har det med på tur, selvom det forhåbentligt bare er skjult i manges rygsæk eller førstehjælpskit.

Erfaring kommer af at have oplevet forhold, hvor man kunne have ønsket sig, man havde noget der kunne have afhjulpet noget, eller man havde lært at forebygge eller undgå.

På en tur i fjeldet og andre steder med bjerge og dale, kan vejret kan ændre sig hurtigt. Med erfaring og kendskab til skytyper kan man læse vejret, men alligevel vil vejret overraske selv de mest erfarne i fjeldet. Fjeldet, bjerge og åbne terræner er et herligt sted at være, men også et sted hvor der ikke er mange muligheder for læ. I steder såsom Skotland, New Zealand og fjeldet i Nordsverige, har jeg set vejret ændre sig på få minutter. Jeg har oplevet at ligge en nat i en decideret storm på fjeldet, hvor det kun var mit valg af en meget beskyttet teltplads og bygning af en læ mur i sten den halve nat, som reddede mit telt og mine to unger fra en ubehagelig nat. Havde jeg været i et område uden de muligheder, havde situationen kunnet være en del værre.

Det svære ved denne storm var at vinden vendte sig 360 grader i løbet af natten, så kun halvdelen af tiden stod mit telt rigtigt i forhold til vinden. Den pågældende nat mistede et dansk par jeg snakkede med dagen efter, begge telt stænger i deres nyindkøbte Helsport og jeg så et Hilleberg kuppeltelt blæst i stykker, som dog var sat et ret udsat sted på en mindre høj. Selv kvalitetstelte har sine begrænsninger, specielt de nye lette telte, og en ødelagt ferie kan vi alle risikerer, men værre ville det være at komme i en decideret nødsituation, uden telt i vejr, hvor man ikke kan komme frem til en hytte eller læhytte på fjeldet.

Endelig så er der de heldags regnvejrsdage, måske endda dem hvor vinden gør regnen eller slud, bliver nærmest horisontalt. De dage hvor ens frokost bliver til suppe, lige meget om det startede som knækbrød eller kartoffelmos. Måske springer man frokost over fordi det regner for meget. Så er der de pauser, hvor man må gå hurtigt videre, fordi man er for fugtig og kold til at sidde stille, men samtidig havde man egentlig brug for en god pause med lidt chokolade, fordi man var ved at være lav i energi niveau. Disse dage kan være en snigende fare af hypotermi, hvor folk grundet regnvejr drikker for lidt og ikke spiser noget særligt, men bare vandre derudaf. Pludselig er energi lagrene helt tomme, og man begynder at ryste af kulde.

Så er der os der går topture, hvor man gerne vil gå op på en top og jeg selv elsker disse ture op i højderne. Jeg er aldrig blevet overrasket af meget dårligt vejr på mine topture, men kender flere som er blevet overrasket af møgvejr på en top, eller på vej op eller ned. På en toptur kan man jo slet ikke sætte et telt op (man har typisk også minimal oppakning), og man er typisk ret udsat og har svært ved at finde læ på de fleste bjergsider.

Hypotermi rammer os alle, når vi er kolde, fugtige (af regn eller sved), mangler energi (trætte) og blæser det gør det det hele værre, jo mere det blæser. De første tegn er man ryster af kulde og det har vi vel alle prøvet?

https://www.sundhed.dk/borger/sygdomme-a-aa/akutte-sygdomme/sygdomme/varme-kulde-skader/nedkoeling-hypotermi/

Her er det at vindsækken, som både kan være en lille luksus og en livsredder. På engelsk kaldes den som sagt en Bothy Bag, Bothy Shelter, Guide Tent, Storm Shelter, Survival Bag osv.

https://en.wikipedia.org/wiki/Bothy_bag

http://bsar.org/bothyshelters

Den er et suverænt stykke grej, på såvel dagsture eller flerdagesture, især også de ture man ikke har telt med (hytte til hytte eller shelter ture), men også på ture i åbent terræn eller bjerge med telt, der er jo vindstyrker dit telt ikke kan klare, medmindre du har et kraftigt 4 sæsoners telt der vejer over 3-4 kilo. Det er jo stadig lettere at have et letvægtstelt på 1-2 kilos til 2 personer og en 3-400 gram vindsæk, end det er at have dobbelt vægt med 4-5 kilo 4 sæsoners kraftigt telt med, som bare bliver for varmt og tungt på en sommertur. Vindsækken lkan også bruges i mange situationer, hvor et telt ikke kan bruges.

Producentens billede af Vango Storm Shelter 200

Det er typisk en stor sæk der kan fås til 1, 2, 4, 8, 12 og 20 personer. Jeg har set tre fabrikanter, men der er flere. Terra Nova med deres Bothy Bag 2 og 4 osv (til 2 eller 4 personer). Vango med deres Storm Shelter 200, 400 osv (til 2 og 4personer). Lifesystems som er dem der laver førstehjælpskit bla. laver også en Bothy Bag kaldet survival shelter. En Terra Nova Bothy Bag 2 til 2 personer vejer 370 gram, så som et nødkit, som også giver lidt behagelighed på turen, synes jeg det er et stykke fremragende udstyr, som jeg vil anbefale. En vindsæk sørger ligesom et telt at bruge noget af vores udåndingsvarme, til at varme det ”mikroklima” op der er indenfor og holde os tørre og varme. Her er lidt links til fabrikanternes hjemmesider med deres 2 personers vindsække, der kan på disse hjemmesider også findes større udgaver:

http://www.terra-nova.co.uk/tarps-bivis-bothies/all-bothies-bothy-bags/bothy-2/

http://www.vango.co.uk/gb/duke-of-edinburgh-recommended/263-storm-shelter-200.html?search_query=storm&results=53

http://www.lifesystems.eu/product/outdoor-survival/survival-shelter-2

Lifesystems har også lavet en lille youtybe video:

Pak vindsækken let tilgængeligt i din rygsæk og brug den til mere end nødssituationer. Brug den til pauser og kortlæsning på vindfyldte og/eller regnfyldte dage. Det vil løfte humøret og du behøver ikke at tage dit regntøj af. Man får hurtigt varmen når man sidder 2 eller flere i sådan en vindsæk. Får du varmen, tørrer du også dine inderste lag hurtigere. Vindsækkene har typisk lidt udluftning, så det fugtige luft kan forlade vindsækken.

Brug den i nødsituationer, hvis en er kommet til skade og ikke kan gå videre, måske skal der hentes hjælp. I de situationer, kan du ikke regne med du bare kan slå et telt op, for det kan jo være på en skråning eller midt i en blokmark. Vindsækkene er lavet i kraftige signalfarver, så redningsfolk kan finde dem i landskabet. Folk der kommet til skade er også meget udsatte for hypotermi grundet chok og andre fysiologiske faktorer (eksempelvis blødninger), en vindsæk vil afhjælpe dette varmetab.

Brug den hvis vinden er så kraftig at dit telt ville blæse i stykker (kend dit telts begrænsninger) og find i stedet et godt sted at sidde sammen inde i vindsækken bag en stor sten eller lignende og lad stormen/orkanen blæse ud, imens du kan sidde inde. Vender vinden kan I også hurtigt flytte jer i en vindsæk, imens et telt er en større opgave at flytte rundt i en storm. I bjergterræn kan sådanne forhold komme hurtigt, vende retning osv., grundet den måde vind opfører sig, når den går igennem dalene.

Endelig er en vindsæk et billigt stykke grej, især i forhold til hvilke nødsituationer den kan afhjælpe. En vindsæk koster fra ca. 300 - 400 kr og opefter. Hav en vindsæk til det antal personer I er i gruppen, eller hav flere af de mindre. Brug ikke en for stor vindsæk, da fordelen ved at holde den lille, jo er at "mikroklimaet" inden i, kan varmes hurtigere op. Fordelen med en 2 personers vindsæk, er den stadi er brugbar, men dog mindre varm med en person.

Jeg købte selv via mit Outsite+ medlemskab en Terra Nova Bothy 2 hos Fjeld og Fritid i Frederiksborgade/København til 320 kr. Den var på tilbud, men fik yderligere 29 kr rabat med mit medlemskab:http://www.fjeldogfritid.dk/tn-bothy-bag-2_1.aspx

Den er ikke meget større end en 1l drikkeflaske, vejer under 400 gr, men kan både bringe dig hygge i dårligt vejr med din vandremakker(inde) og gøre en nødsituation en del bedre. Jeg valgte den fordi den var lidt lettere end Lifesystems og Vango. Den har en lille toplomme, beregnet til at sætte vandrestave i, så loftet holdes oppe af dette. Pakposen er integreret i vindsækken og fungerer samtidig som ventilationshul.

Selvfølgelig kan en vandtæt bivi bag, eller et kraftig 4 sæsoners telt, være en lige så god sikkerhed, hvis man vandre i områder hvor man kan bruge dette. Men personligt synes jeg at vindsækken, har nogle muligheder, udover hvad disse kan tilbyde.

Edit:

Efter publiceringen af denne artikel har jeg fået følgende billeder af Carsten Milbo, fra et kajak kurus, hvor de øver sig i at varme en person op. Specielt for kajak og kano folk er det vigtigt at kunne varme folk, men en vandrer kan også blive gennemvåd, eksempelvis et vad der er gået galt.

Billede af en 8-12 personers vindsæk udefra...Foto: Carsten Milbo

Billede af en 8-12 personers vindsæk indefra, med opvarmning af en person...Foto: Carsten Milbo